Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
HrvatskaKLASA OPTIMIST

Baš je lijepo čuti ministarske brojke, ali i dalje smo u recesiji

Piše PSD.
9. siječnja 2015. - 11:06

Jasno je kao dan da je Vlada konferenciju za novinare o pozitivnim gospodarskim trendovima u zadnje tri godine organizirala u svrhu potpore predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću, što je sasvim legitimno i razumljivo.

No, legitimno je i "čekirati" što te brojke zbilja govore. Dakle, valja kazati kako je rast izvoza od osam posto u prvih deset mjeseci u stvari najvećim dijelom posljedica drukčijeg izračuna izvoza i uvoza ulaskom u EU. To je vidljivo u brojkama koje govore o stopama rasta izvoza nakon srpnja ove godine, kada su podaci postali realno usporedivi na godišnjoj razini, a iz kojih proizlazi da izvoz raste stopama od dva do tri posto, što i nije neki veliki napredak u stopama rasta u odnosu na prošlu godinu.

Zbiljski, ali mali preokret u trendu predstavlja rast industrijske proizvodnje od jedan posto.

Međutim, pad nezaposlenosti od 12,5 posto i nije toliko pozitivan trend ako Državni zavod za statistiku istodobno bilježi pad zaposlenosti na godišnjoj razini (u studenome) za 17.766 osoba. Doduše, u rujnu je bilo zaposlenih manje za 24 tisuće na godišnjoj razini, pa je u mjesec dana ta razlika smanjena za 6,5 tisuća.

Ali mala je to utjeha glede činjenice da na godišnjoj razini bilježimo pad zaposlenih i da smo i dalje u recesiji. Uz to, "suficit" od 87 milijuna eura na Nacionalnom računu kada su u pitanju uplate i isplate vezane uz EU fondove u velikoj mjeri umanjuje činjenica da smo, kada se gleda iskoristivost fondova, bili u minusu od 1,6 do 2,6 milijardi kuna (ovisno o metodi izračuna).

Ipak, rast "fiskalizirane" potrošnje u prvih sedam dana ove godine daje malu, mrvicnu nadu u buđenje optimizma građana. Ili se, pak, radilo o produženom "tulumarenju" od Nove godine pa će potrošački siječanjski mamurluk tek uslijediti.


FRENKI LAUŠIĆ

Izdvojeno