StoryEditorOCM
HrvatskaŽIVOT S KREDITIMA

Bartulicu pitali kako živi sa samo 136 eura mjesečno - odgovor mu nije bio uvjerljiv. Evo tko mu je posudio 30.000 eura

Piše marko špoljar/jl
4. lipnja 2024. - 15:41
Mjesečna primanja zastupnika Stephena Nikole Bartulice (na slici) i njegove supruge premašuju njihove kreditne obaveze za samo 136 euraDamjan Tadić/Cropix

Kako Stephen Nikola Bartulica, saborski zastupnik i kandidat Domovinskog pokreta na izborima za Europski parlament, spaja kraj s krajem i od čega uvaženi zastupnik i njegova obitelj zapravo žive pošto im mjesečna primanja kreditne obaveze premašuju za samo 136 eura?

Ta dva intrigantna pitanja proizašla su, naime, iz teksta kolege Ilka Ćimića s Indexa i njegova otkrića da je zastupnik DP-a nedavno kupio kuću na otoku Prviću za 300 tisuća eura - piše Jutarnji list.

"Stephen Nikola Bartulica, zastupnik Domovinskog pokreta, za 300 tisuća eura kupio je kuću na tri etaže i vrt na otoku Prviću u prosincu prošle godine. Bartulica je prošle godine podigao novi kredit od 270 tisuća eura kod Zagrebačke banke, a kako vidimo iz Ugovora o kreditu, mjesečna rata mu iznosi 2351,43 eura, kredit je dignut uz kamatu od 3,39 posto. Kredit se mora vratiti u roku od 11,5 godina, odnosno u 139 rata. Bartulica već ima kredit od 270 tisuća eura podignut 2013. godine, za koji plaća 1211 eura mjesečno, a podignut je na 30 godina. Založno pravo za taj kredit vidljivo je na zagrebačkom stanu zastupnika Bartulice. To znači da Bartulica na dva kredita mjesečno troši 3562 eura", objavio je prije dva dana kolega Ilko Ćimić na portalu Index.hr.

Iz Bartuličine imovinske kartice, podnesene u veljači ove godine, proizlazi kako bračni par Bartulica i njihova djeca žive sa 136 eura mjesečno pošto je zastupnik Domovinskog pokreta naveo da uz plaću od 3096 eura od rente zaradi još 50 eura, dok supruga mjesečno uprihodi svega 551,80 eura.

Dakle, bračni par Bartulica mjesečno zaradi 3698 eura, od čega više od 95 posto (3562 eura) odlazi na otplatu kredita.

Od čega oni zapravo žive još je manje jasno kada računici pridružimo i ostale podatke koje je Bartulica naveo u imovinskoj kartici. Zastupnik Domovinskog pokreta, naime, nema štednje ili dionica, vrijednosnih papira ili kriptovaluta...

Umjesto odgovora na poziv i poruku vezanu za podatke iz imovinske kartice, zastupnik Bartulica danas je Jutarnjem listu poslao samo poveznicu na njegov status na Facebooku, gdje je odgovorio tek na jedno pitanje koje je proizašlo iz otkrića kolege Ćimića.

Objasnio je samo da je razliku od cijene kuće koju je kupio (300 tisuća eura) i vrijednosti podignutog kredita (270 tisuća eura) premostio posudbom.

"Nekoliko činjenica uz kampanju blaćenja radikalne ljevice i njihovih saveznika. Postao sam vlasnik kuće na Prviću u siječnju ove godine i imam zakonsku obavezu staviti je u imovinsku karticu do kraja 2024. godine. Kako sam mogao podići veliki kredit s obzirom na moja i ženina primanja? Tako da imam sudužnika koji mi je dugogodišnji prijatelj. Standardna bankarska procedura", poručio je preko Facebooka zastupnik Domovinskog pokreta.

Pošto je drugi dio svog današnjeg obraćanja kandidat na europskim izborima posvetio isključivo vrijeđanju kolege Ćimića i Indexa, birači i dalje nestrpljivo čekaju njegovo objašnjenje kako uspijeva preživljavati sa samo 136 eura mjesečno.

U međuvremenu je kolega Ivan Pandžić iz 24 sata otkrio tko je Bartulici otkrio tih 30 tisuća eura. Riječ je, pišu kolege iz 24 sata, o Vjekoslavu Guciću - bivšem vlasniku Getroa i bratu tajkuna Josipa Gucića - koji je Bartulici novac posudio dva mjeseca prije kupnje kuće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 20:17