stdClass Object ( [id] => 205219 [title] => Barroso: Vjerujem da će Hrvatska biti klasična priča o uspjehu u EU [alias] => barroso-vjerujem-da-ce-hrvatska-biti-klasicna-prica-o-uspjehu-u-eu [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso dao je u povodu ulaska Hrvatske u EU intervju hrvatskim dopisnicima iz Bruxellesa u kojem je odgovorio na niz pitanja vezanih za hrvatski pristupni proces i promjene koje sa sobom donosi članostvo u EU.

Prema Vama, koji su bili glavni razlozi dugotrajnosti procesa hrvatskog pristupanja Europskoj uniji?
Prije svega valja naglasiti kako je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji uistinu povijesni događaj koji vašu zemlju vraća onamo gdje pripada - u srce Europe. Veselim se doprinosu Hrvatske Uniji i vjerujem da će se raditi o klasičnoj „priči o uspjehu“ iz koje će korist izvući kako hrvatski građani tako i jugoistočna Europa.

Konačno pristupanje Hrvatske rezultat je dugotrajnog i rigoroznog procesa. Osvrnemo li se na 2003., kada su pregovori započeli, postaje jasno koliko se Hrvatska promijenila u ovih deset godina. A, još prije dvadeset godina bili ste rastrgani domovinskim ratom. Danas je, međutim, Hrvatska jaka i stabilna demokracija, sposobna ispunjavati sve obveze EU članstva kao pridržavanja standarda Unije. Današnji dan obilježava uspješan kraj tog dugog putovanja.
Naravno, svaka zemlja je u svojim pregovorima imala i posebne okolnosti.

Pristupni pregovori i njihova uspješnost ne temelje se na brzini kojom se odvijaju. Naprotiv, temelje se na kvaliteti reformi potrebnih za transformaciju ekonomskog i političkog sistema i njihovoj prilagodbi standardima Europske unije - ali da i dalje ostanu u interesu nove zemlje članice. Ono što se računa jest rezultat pregovora - zemlja koja je dobro pripremljena na preuzimanje obveza koje je čekaju u Uniji.

Kako ste reagirali kada ste doznali da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, s kojim ste, prema vlastitom priznanju, izvrsno surađivali, proglašen krivim za slučajeve teške korupcije? Jeste li odgovorili na njegovo pismo upućeno vama u kojem Sanader tvrdi kako je njegovo suđenje zapravo „politički motivirano“?
Ne bih želio komentirati pojedinačne slučajeve hrvatskog pravosuđa. Borba protiv korupcije je ključna ne samo za zemlje kandidatkinje za EU već i za članice Unije. U pristupnim pregovorima s Hrvatskom smo uvelike naglašavali rješenje tog problema, formiranje institucionalnog antikorupcijskog okvira kao i njegovu implementaciju. Važno je da sve države pokažu kako nitko nije iznad zakona, te da vladavina tog istog zakona funkcionira u zaštiti i interesu svojih građana.

Povjerenik Europske komisije za ekonomske i monetarne poslove, Oli Rehn, pokrenuo je inicijativu koja je kasnije dovela sporazuma prema kojem se granični spor sa Slovenijom rješava međunarodnom arbitražom. Jeste li možda osobno sudjelovali u ovim pregovorima?
Arbitraža graničnog spora Hrvatske i Slovenije je pozitivan primjer kako se bilateralni problemi mogu rješavati konstruktivnim načinima. Europska Komisija kao takva nije direktno sudjelovala u arbitraži, ali je pozvala obje strane na suradnju. Osobno sam u svojim razgovorima s hrvatskim i slovenskim državnicima pokušavao skrenuti pažnju na rješavanje graničnog spora. Na opće zadovoljstvo donesen je sporazum i to ponajviše zahvaljujući europskom duhu Hrvatske i Slovenije.

Neven Mimica je postao Povjerenikom Europske komisije za zaštitu potrošača koje je vrlo osjetljivo područje. Što očekujete od njega, i što mogu stanovnici Unije očekivati od Europske Komisije koja je odredila jednog povjerenika za zaštitu potrošača?
Europska unija je omogućila veliki broj konkretnih koristi za živote njenih stanovnika, a jedna od najvažnijih je unutarnje tržište. No, da bi se što više optimizirale koristi takvog tržišta, ono mora dobro funkcionirati dobro kako proizvođačima, tako i potrošačima.

Kada su vremena teška i kada kriza uzima maha, važno je da su svaki Euro, i svaka kuna i više nego dobro potrošeni. Potrošači jednostavno moraju dobiti odgovarajući vrijednost za svoj novac. Dobra i usluge moraju biti kvalitetni, dostupni i cjenovno prihvatljivi.

U Europskoj uniji već postoji čitava mreža zakona koji u zaštitu uzimaju potrošača. Oni osiguravaju dobru uslugu, transparentnost i kompetitivne cijene. Kao što je Hrvatska naučila tijekom pristupnog perioda, implementacija takvih zakona je ključna. I zbog toga pozdravljam inicijativu Povjerenika Mimice s kojom u fokus stavlja implementaciju zaštite potrošačkih prava. To zahtijeva blisku suradnju s potrošačima i njihovim udruženjima. Povjerenik Mimica je ozbiljan i predan političar, istinski Europljanin. Siguran sam kako će iste te kvalitete unijeti i u svoj novi posao na korist kako potrošača u Hrvatskoj, tako i potrošača u cijeloj Europi.

Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji neće automatski popraviti i poboljšati kvalitetu rada domaćih institucija, niti će automatski osigurati implementaciju EU standarda i zakona. Što biste preporučili Hrvatskoj kako bi se postigla gospodarski rast, smanjenje neuposlenosti i povećanje izvoza? Kako izbjeći nezahvalnu ulogu siromašne i nerealizirane „ekonomije s juga“?
Prije svjetske financijske krize, hrvatska je ekonomija postigla ubrzan gospodarski rast. No, kao i drugi, Hrvatska je osjetila krizu 2008. i njene posljedice. Poput većine država članica Europske unije, Hrvatsku očekuju veliki izazovi po pitanju poboljšavanja kompetitivnosti vlastite ekonomije, podizanja gospodarskog rasta i generiranja novih radnih mjesta, a da se pri tome fiskalno konsolidira.

Hrvatska je pristala sudjelovati, doduše neformalno, u istraživanju ekonomije Europske unije i vaša je vlast već usvojila nekoliko mjera reformi koje izvješće sugerira, te je poduzele važne korake konsolidacije proračuna u 2012. Godini. Kako bi se što bolje iskoristile prednosti članstva u Europskoj uniji, Hrvatska će morati što prije odgovoriti izazovima oživljavanja gospodarskog rasta, jačanja javnih financija, promoviranja kompetitivnosti i osiguranja financijske stabilnosti.

Za vrijeme pristupnih priprema, Hrvatska je poduzela važne korake kako bi poboljšala borbu protiv korupcije, učinkovitost sudstva, ojačala vladavinu zakona. Uz to, poduzela je niz mjera ključnih za stvaranje poslovnog okoliša privlačnog stranim i domaćim investitorima.

Prijašnja pristupanja država su dala opipljive rezultate na polju gospodarskog rasta, stvaranja poslova kao i privlačenja izravnih stranih ulaganja. I Hrvatska, zato, ne bi trebala biti iznimkom. Uzu to, Hrvatsko sudjelovanje, kao m+nove članice, u Kohezijskoj politici Europske unije, će osigurati povećan broj ulaganja koje dijelom financira i sama EU. To bi trebalo modernizirati hrvatsku ekonomiju.

Zamislimo da će Hrvatskoj trebati pomoć u prvih nekoliko godina članstva. S kakvim uvjetima bi takva pomoć stigla?
Nikad ne špekuliram s time hoće li nova članica ili bilo koja druga država treba financijsku pomoć u budućnosti. Od početka krize, u Europskoj uniji smo uspostavili jaka financijska osiguranja u obliku Europskog Mehanizma Stabilnosti za eurozonu i Balance of Payments Facility za ostale članice Unije. Ovi mehanizmi su svima u Uniji na raspolaganju i spremni su svakog trenutka krenuti u implementaciju kako bi se pomoglo bilo kojoj zemlji članici koja zatraži financijsku pomoć. Uvjeti vezani uz nju nisu fiksni i prilagođavaju se specifičnim potrebama i izazovima s kojima se zemlja članica u nevolji suočava. Važno je da se Hrvatska obveže jasnoj i održivoj strategiji fiskalne konsolidacije, a da u isto vrijeme poduzima strukturalne reforme kako bi povećala povjerenje investitora i podržala ekonomski rast u cilju ostvarenja stabilnog financijskog okruženja.

Kriza u Eurozoni je imala teške posljedice za veliki broj europskih građana što se najbolje vidi po velikoj stopi nezaposlenosti zabilježene kod mladih. Vi ste, kao Predsjednik izvršnog ogranka vlasti u EU, često bili na udaru kritika kako niste dovoljno aktivni u borbi protiv krize. Bojite li se, kako je jedan član Europskog parlamenta nedavno konstatirao, kako ćete biti upamćeni kao osoba koja je dopustila da za vrijeme njegove službe „umre europski san“.
Prišivanje krivnje tek jednoj instituciji za jednu od najvećih ekonomskih kriza je nepošteno. Komisija ni u kom slučaju nije odgovorna za recesiju već je, naprotiv, odigrala ključnu ulogu u njenom rješavanju. U dodatku, uz poboljšanje i jačanje regulacije financijskog sektora, učvrstili smo fiskalno, bankovno i ekonomsko nadgledanje tako da smo spremniji na buduće krize osiguravajući da porezni obveznici više nikada ne budu prvi na redu prilikom financijskih rezova i štednje. Također, radimo s državama članicama kako bi im pomogli u iskorištavanju EU sredstava prilikom borbe s rastom stope nezaposlenosti kod mladih.

Komisija je bila prva koja je podržala trajni spasilački fond namijenjen državama eurozone. Prva je predložila pravila borbe protiv porezne utaje i porezne prevare. Ostali smo jedina institucija koja je predstavila suvislu viziju budućnosti - svojevrsni nacrt za istinsku ekonomsku i monetarnu uniju.

Niti jedna objektivna analiza ne može tvrditi da je Europska komisija odgovorna za usporavanje reakcije na krizu- Moj je cilj da Europa prođe što bolje u ovim vremenima, i s tim ću i nastaviti.

Želio bi za kraj kazati kako pristupanje Hrvatske Europskoj uniji predstavlja još jednu važnu prekretnicu u izgradnju ujedinjene Europe. Također nam predstavlja svježi dokaz koliko privlačnost Unije i želja za učlanjenjem u nju ima veliku moć transformacije - Hrvatska se, zahvaljujući požrtvovnom i ustrajnom radu uistinu promijenila na bolje.
Njeno pristupanje Uniji je i jasan znak državama u okruženju Hrvatske. Ono im govori kako je europska perspektiva zemalja na Balkanu realna: Europska unija ispunjava svoje obveze pod uvjetom da su potrebne reforme implementirane.


I. SABALIĆ
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => / afp [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => optimizam [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-06-30 12:18:24 [created_by] => 31 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-06-30 12:19:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-06-30 12:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3907 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/06/30/Sport/000_DV1517651.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "768x512" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15423475 Threads: 4 Questions: 3193815102 Slow queries: 7179321 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235857695 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/barroso-vjerujem-da-ce-hrvatska-biti-klasicna-prica-o-uspjehu-u-eu-205219 [printLink] => /vijesti/hrvatska/barroso-vjerujem-da-ce-hrvatska-biti-klasicna-prica-o-uspjehu-u-eu-205219?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 178177 [name] => JoseManuelBarroso [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josemanuelbarroso [link] => /tag/josemanuelbarroso ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => / afp [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => optimizam [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Barroso: Vjerujem da će Hrvatska biti klasična priča o uspjehu u EU [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-21-28-50-31 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/06/30/Sport/000_DV1517651.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/06/30/Sport/000_DV1517651.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso dao je u povodu ulaska Hrvatske u EU intervju hrvatskim dopisnicima iz Bruxellesa u kojem je odgovorio na niz pitanja vezanih za hrvatski pristupni proces i promjene koje sa sobom donosi članostvo u EU.

Prema Vama, koji su bili glavni razlozi dugotrajnosti procesa hrvatskog pristupanja Europskoj uniji?
Prije svega valja naglasiti kako je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji uistinu povijesni događaj koji vašu zemlju vraća onamo gdje pripada - u srce Europe. Veselim se doprinosu Hrvatske Uniji i vjerujem da će se raditi o klasičnoj „priči o uspjehu“ iz koje će korist izvući kako hrvatski građani tako i jugoistočna Europa.

Konačno pristupanje Hrvatske rezultat je dugotrajnog i rigoroznog procesa. Osvrnemo li se na 2003., kada su pregovori započeli, postaje jasno koliko se Hrvatska promijenila u ovih deset godina. A, još prije dvadeset godina bili ste rastrgani domovinskim ratom. Danas je, međutim, Hrvatska jaka i stabilna demokracija, sposobna ispunjavati sve obveze EU članstva kao pridržavanja standarda Unije. Današnji dan obilježava uspješan kraj tog dugog putovanja.
Naravno, svaka zemlja je u svojim pregovorima imala i posebne okolnosti.

Pristupni pregovori i njihova uspješnost ne temelje se na brzini kojom se odvijaju. Naprotiv, temelje se na kvaliteti reformi potrebnih za transformaciju ekonomskog i političkog sistema i njihovoj prilagodbi standardima Europske unije - ali da i dalje ostanu u interesu nove zemlje članice. Ono što se računa jest rezultat pregovora - zemlja koja je dobro pripremljena na preuzimanje obveza koje je čekaju u Uniji.

Kako ste reagirali kada ste doznali da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, s kojim ste, prema vlastitom priznanju, izvrsno surađivali, proglašen krivim za slučajeve teške korupcije? Jeste li odgovorili na njegovo pismo upućeno vama u kojem Sanader tvrdi kako je njegovo suđenje zapravo „politički motivirano“?
Ne bih želio komentirati pojedinačne slučajeve hrvatskog pravosuđa. Borba protiv korupcije je ključna ne samo za zemlje kandidatkinje za EU već i za članice Unije. U pristupnim pregovorima s Hrvatskom smo uvelike naglašavali rješenje tog problema, formiranje institucionalnog antikorupcijskog okvira kao i njegovu implementaciju. Važno je da sve države pokažu kako nitko nije iznad zakona, te da vladavina tog istog zakona funkcionira u zaštiti i interesu svojih građana.

Povjerenik Europske komisije za ekonomske i monetarne poslove, Oli Rehn, pokrenuo je inicijativu koja je kasnije dovela sporazuma prema kojem se granični spor sa Slovenijom rješava međunarodnom arbitražom. Jeste li možda osobno sudjelovali u ovim pregovorima?
Arbitraža graničnog spora Hrvatske i Slovenije je pozitivan primjer kako se bilateralni problemi mogu rješavati konstruktivnim načinima. Europska Komisija kao takva nije direktno sudjelovala u arbitraži, ali je pozvala obje strane na suradnju. Osobno sam u svojim razgovorima s hrvatskim i slovenskim državnicima pokušavao skrenuti pažnju na rješavanje graničnog spora. Na opće zadovoljstvo donesen je sporazum i to ponajviše zahvaljujući europskom duhu Hrvatske i Slovenije.

Neven Mimica je postao Povjerenikom Europske komisije za zaštitu potrošača koje je vrlo osjetljivo područje. Što očekujete od njega, i što mogu stanovnici Unije očekivati od Europske Komisije koja je odredila jednog povjerenika za zaštitu potrošača?
Europska unija je omogućila veliki broj konkretnih koristi za živote njenih stanovnika, a jedna od najvažnijih je unutarnje tržište. No, da bi se što više optimizirale koristi takvog tržišta, ono mora dobro funkcionirati dobro kako proizvođačima, tako i potrošačima.

Kada su vremena teška i kada kriza uzima maha, važno je da su svaki Euro, i svaka kuna i više nego dobro potrošeni. Potrošači jednostavno moraju dobiti odgovarajući vrijednost za svoj novac. Dobra i usluge moraju biti kvalitetni, dostupni i cjenovno prihvatljivi.

U Europskoj uniji već postoji čitava mreža zakona koji u zaštitu uzimaju potrošača. Oni osiguravaju dobru uslugu, transparentnost i kompetitivne cijene. Kao što je Hrvatska naučila tijekom pristupnog perioda, implementacija takvih zakona je ključna. I zbog toga pozdravljam inicijativu Povjerenika Mimice s kojom u fokus stavlja implementaciju zaštite potrošačkih prava. To zahtijeva blisku suradnju s potrošačima i njihovim udruženjima. Povjerenik Mimica je ozbiljan i predan političar, istinski Europljanin. Siguran sam kako će iste te kvalitete unijeti i u svoj novi posao na korist kako potrošača u Hrvatskoj, tako i potrošača u cijeloj Europi.

Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji neće automatski popraviti i poboljšati kvalitetu rada domaćih institucija, niti će automatski osigurati implementaciju EU standarda i zakona. Što biste preporučili Hrvatskoj kako bi se postigla gospodarski rast, smanjenje neuposlenosti i povećanje izvoza? Kako izbjeći nezahvalnu ulogu siromašne i nerealizirane „ekonomije s juga“?
Prije svjetske financijske krize, hrvatska je ekonomija postigla ubrzan gospodarski rast. No, kao i drugi, Hrvatska je osjetila krizu 2008. i njene posljedice. Poput većine država članica Europske unije, Hrvatsku očekuju veliki izazovi po pitanju poboljšavanja kompetitivnosti vlastite ekonomije, podizanja gospodarskog rasta i generiranja novih radnih mjesta, a da se pri tome fiskalno konsolidira.

Hrvatska je pristala sudjelovati, doduše neformalno, u istraživanju ekonomije Europske unije i vaša je vlast već usvojila nekoliko mjera reformi koje izvješće sugerira, te je poduzele važne korake konsolidacije proračuna u 2012. Godini. Kako bi se što bolje iskoristile prednosti članstva u Europskoj uniji, Hrvatska će morati što prije odgovoriti izazovima oživljavanja gospodarskog rasta, jačanja javnih financija, promoviranja kompetitivnosti i osiguranja financijske stabilnosti.

Za vrijeme pristupnih priprema, Hrvatska je poduzela važne korake kako bi poboljšala borbu protiv korupcije, učinkovitost sudstva, ojačala vladavinu zakona. Uz to, poduzela je niz mjera ključnih za stvaranje poslovnog okoliša privlačnog stranim i domaćim investitorima.

Prijašnja pristupanja država su dala opipljive rezultate na polju gospodarskog rasta, stvaranja poslova kao i privlačenja izravnih stranih ulaganja. I Hrvatska, zato, ne bi trebala biti iznimkom. Uzu to, Hrvatsko sudjelovanje, kao m+nove članice, u Kohezijskoj politici Europske unije, će osigurati povećan broj ulaganja koje dijelom financira i sama EU. To bi trebalo modernizirati hrvatsku ekonomiju.

Zamislimo da će Hrvatskoj trebati pomoć u prvih nekoliko godina članstva. S kakvim uvjetima bi takva pomoć stigla?
Nikad ne špekuliram s time hoće li nova članica ili bilo koja druga država treba financijsku pomoć u budućnosti. Od početka krize, u Europskoj uniji smo uspostavili jaka financijska osiguranja u obliku Europskog Mehanizma Stabilnosti za eurozonu i Balance of Payments Facility za ostale članice Unije. Ovi mehanizmi su svima u Uniji na raspolaganju i spremni su svakog trenutka krenuti u implementaciju kako bi se pomoglo bilo kojoj zemlji članici koja zatraži financijsku pomoć. Uvjeti vezani uz nju nisu fiksni i prilagođavaju se specifičnim potrebama i izazovima s kojima se zemlja članica u nevolji suočava. Važno je da se Hrvatska obveže jasnoj i održivoj strategiji fiskalne konsolidacije, a da u isto vrijeme poduzima strukturalne reforme kako bi povećala povjerenje investitora i podržala ekonomski rast u cilju ostvarenja stabilnog financijskog okruženja.

Kriza u Eurozoni je imala teške posljedice za veliki broj europskih građana što se najbolje vidi po velikoj stopi nezaposlenosti zabilježene kod mladih. Vi ste, kao Predsjednik izvršnog ogranka vlasti u EU, često bili na udaru kritika kako niste dovoljno aktivni u borbi protiv krize. Bojite li se, kako je jedan član Europskog parlamenta nedavno konstatirao, kako ćete biti upamćeni kao osoba koja je dopustila da za vrijeme njegove službe „umre europski san“.
Prišivanje krivnje tek jednoj instituciji za jednu od najvećih ekonomskih kriza je nepošteno. Komisija ni u kom slučaju nije odgovorna za recesiju već je, naprotiv, odigrala ključnu ulogu u njenom rješavanju. U dodatku, uz poboljšanje i jačanje regulacije financijskog sektora, učvrstili smo fiskalno, bankovno i ekonomsko nadgledanje tako da smo spremniji na buduće krize osiguravajući da porezni obveznici više nikada ne budu prvi na redu prilikom financijskih rezova i štednje. Također, radimo s državama članicama kako bi im pomogli u iskorištavanju EU sredstava prilikom borbe s rastom stope nezaposlenosti kod mladih.

Komisija je bila prva koja je podržala trajni spasilački fond namijenjen državama eurozone. Prva je predložila pravila borbe protiv porezne utaje i porezne prevare. Ostali smo jedina institucija koja je predstavila suvislu viziju budućnosti - svojevrsni nacrt za istinsku ekonomsku i monetarnu uniju.

Niti jedna objektivna analiza ne može tvrditi da je Europska komisija odgovorna za usporavanje reakcije na krizu- Moj je cilj da Europa prođe što bolje u ovim vremenima, i s tim ću i nastaviti.

Želio bi za kraj kazati kako pristupanje Hrvatske Europskoj uniji predstavlja još jednu važnu prekretnicu u izgradnju ujedinjene Europe. Također nam predstavlja svježi dokaz koliko privlačnost Unije i želja za učlanjenjem u nju ima veliku moć transformacije - Hrvatska se, zahvaljujući požrtvovnom i ustrajnom radu uistinu promijenila na bolje.
Njeno pristupanje Uniji je i jasan znak državama u okruženju Hrvatske. Ono im govori kako je europska perspektiva zemalja na Balkanu realna: Europska unija ispunjava svoje obveze pod uvjetom da su potrebne reforme implementirane.


I. SABALIĆ
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/barroso-vjerujem-da-ce-hrvatska-biti-klasicna-prica-o-uspjehu-u-eu-205219 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d84595f9c89ba2dda2b0e4594f2bd7d047b36ef7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Barroso%3A+Vjerujem+da+%C4%87e+Hrvatska+biti+klasi%C4%8Dna+pri%C4%8Da+o+uspjehu+u+EU&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbarroso-vjerujem-da-ce-hrvatska-biti-klasicna-prica-o-uspjehu-u-eu-205219 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fbarroso-vjerujem-da-ce-hrvatska-biti-klasicna-prica-o-uspjehu-u-eu-205219 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => / afp [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => optimizam [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaoptimizam

Barroso: Vjerujem da će Hrvatska biti klasična priča o uspjehu u EU

Piše PSD.
30. lipnja 2013. - 14:16
Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso dao je u povodu ulaska Hrvatske u EU intervju hrvatskim dopisnicima iz Bruxellesa u kojem je odgovorio na niz pitanja vezanih za hrvatski pristupni proces i promjene koje sa sobom donosi članostvo u EU.

Prema Vama, koji su bili glavni razlozi dugotrajnosti procesa hrvatskog pristupanja Europskoj uniji?
Prije svega valja naglasiti kako je pristupanje Hrvatske Europskoj uniji uistinu povijesni događaj koji vašu zemlju vraća onamo gdje pripada - u srce Europe. Veselim se doprinosu Hrvatske Uniji i vjerujem da će se raditi o klasičnoj „priči o uspjehu“ iz koje će korist izvući kako hrvatski građani tako i jugoistočna Europa.

Konačno pristupanje Hrvatske rezultat je dugotrajnog i rigoroznog procesa. Osvrnemo li se na 2003., kada s...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 23:28