StoryEditorOCM
HrvatskaNISU JE ŠTEDJELI

‘Napali‘ Bandićevu udovicu koja se požalila da jedva preživljava s penzijom od 6800 kuna: ‘Pošalji nam žiro račun‘, ‘Pitaj moju mamu koliko ima‘, ‘Ajde delati pa ćeš imati više...‘

Piše Filip Pavić/JL, PSD
3. siječnja 2022. - 14:14

Vesna Bandić, supruga pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, ispričala je za Nedjeljni Jutarnji svoju stranu priče o životu nakon suprugove smrti.

Uz ostalo, upitala se od čega će živjeti s obzirom na to da joj Bandićeva mirovina od 6800 kuna, koliko prima, nije dovoljna za plaćanje režija u stanu površine 230 četvornih metara u Bužanovoj ulici gdje živi.

image
VESNA BANDIĆ
Jutarnji list

Također, izjavila je da joj pokojni suprug, koji je Zagrebom upravljao 20 godina, usprkos spekulacijama, nije ostavio milijune skrivene na tajnim računima, a požalila se i da joj prijeti oduzimanje nekretnina u Samoboru i Hercegovini te da su je svi nekoć bliski Bandićevi suradnici zaboravili, piše Jutarnji

Intervju pročitajte ovdje: 

Progovorila Vesna Bandić: Ne zanima me gdje je Milan bio te noći kad je umro, nisam ljubomorna. Ostat ću bez svega, režije su mi 6000, a njegova mirovina 6800 kn. Od čega ću živjeti?

A evo komentara građana: 

image
Screenshot FB
image
Screenshot FB
image
Screenshot FB
image
Screenshot FB
image
Screenshot FB
image
Screenshot FB
image
Screenshot FB

U kontaktu je, ipak, ostala s Pavlom Kalinićem, Bandićevim bliskim suradnikom i bivšim pročelnikom Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Kalinić nam je to i potvrdio.

Financijske neprilike

- Čujemo se često, a tu i tamo se vidimo. Evo, baš sam prije Božića navratio k njoj u stan da je malo vidim. Što da vam kažem, nekome se tako karte podijele u životu - kratko nam je komentirao Kalinić, ne želeći ulaziti u detalje.

Gzim Redžepi, liječnik i prijatelj pokojnog gradonačelnika, za kojeg Bandićeva supruga navodi da ju "je zaboravio", a prema službenoj verziji događaja bio je u stanu na Vrhovcu kada je Bandić doživio srčani udar i čak ga pokušavao reanimirati, rekao nam je da ne želi ništa komentirati i da nije vidio članak.

Na pozive za komentarom nije odgovorila ni Jelena Pavičić Vukičević koja, iako bliska Bandićeva suradnica i kandidatkinja za gradonačelnicu, od sprovoda nije bila u kontaktu s Bandićima.

Nedostupna je bila i Natalija Prica, bivša vijećnica u Gradskoj skupštini s kojom je Bandić posjećivao obrtnike, a koju je Vesna Bandić u intervjuu spomenula u kontekstu spekulacija da je Bandić bio s njom te večeri kada je preminuo. "Nisam ljubomorna, nikad nisam bila ljubomorna, nije mi to smetalo. Gdjegod je bio, bio je."

Zvonimir Šostar, bivši čelnik Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" i dugogodišnji Bandićev suradnik, rekao je da nije znao za financijsku situaciju Vesne Bandić, ali da joj uvijek stoji na raspolaganju što se zdravlja tiče.

- Rekao samo joj i prije da ako treba bilo što vezano uz zdravlje, cijepljenje, za nju i obitelj, da sam tu i da mi se može javiti bilo kad - ispričao je.

Vesna Bandić je također spomenula i financijske neprilike te da ima problema s nekretninama.

Demantirala je da je polovica stana u kojem živi u Bužanovoj ulici, površine 230 četvornih metara, samo fiktivno upisana na Bandićeva brata.

Sada se, kaže, s bratom pokojnog Bandića nije uspjela dogovoriti o raspodjeli imovine, a u sve su uključeni i odvjetnici.

"Slučaj je bio bedastoća"

Također, strahuje i da bi mogla ostati bez nekretnina u Samoboru i Hercegovini, kako kaže, "aktualizacijom postupka kojem se traži 17 milijuna kuna za kampanju".

Iako nije jasno o aktualizaciji kojeg je postupka riječ, može se pretpostaviti da je riječ o Bandićevu poreznom dugu od gotovo 18 milijuna kuna (s kamatama) od donacija za predsjedničku kampanju 2009. godine.

Ustanovljeno je, naime, da je Bandić nekoliko godina nakon predsjedničke kampanje primao donacije na taj račun, a da na to nije plaćao porez i prirez.

No, 2019. godine Upravni je sud oslobodio Bandića u tom postupku, a iako se USKOK na tu odluku žalio, Vrhovni sud do danas nije dao pravorijek.

Zato Slavko Kojić, bivši zagrebački pročelnik za financije, a sada predsjednik Stranke rada i solidarnosti, smatra da taj postupak ne može naštetiti obitelj Bandić.

- Nije jasno o čemu se tu radi, ali ako se misli na slučaj poreznog duga, poznato je da je Bandić oslobođen toga i tu nema nikakvog postupka. Ja sam otpočetka tvrdio da je cijeli taj slučaj bio bedastoća. Visoki upravni sud RH utvrdio je da Zakon o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika uopće ne propisuje rok do kojeg su predsjednički kandidati mogli primati donacije - zaključuje Kojić i dodaje da o privatnoj situaciji obitelji Bandić ne može suditi jer je nije dobro poznavao niti je bio uključen u njegov privatni život.

Građani su komentirali i nejavljanje 'velikih' Milanovih prijatelja: 

image
Screenshot FB

Intervju s Vesnom pročitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 20:05