StoryEditor
Hrvatskasnimljeni razgovori

Bandić mislio da je siguran u automobilu, svojem nedavno uhićenom vozaču govorio o planovima za Advent: ‘To su naše pare, nitko neće propjevati‘

Piše Željko Petrušić/JL
5. srpnja 2021. - 21:16
Mohenski i Krajina logistički su potpomagali Bandićevu stranku u vrijeme parlamentarnih izboraBiljana Blivajs/cropix, Boris Kovačev/cropix

"To je dvadeset, dvadeset i dvije tisuće eura, nije to za bacit... to su naše pare", rekao je sada pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svom vozaču Zdravku Krajini, sada okrivljenom u aferi Advent, dok su u rujnu prošle godine u službenom automobilu razgovarali o potencijalno izgubljenih 160.000 kuna vezanih uz posao s adventskim kućicama kod HNK, piše Jutarnji list. 

Budući da je automobil bio ozvučen uz odgovarajući nalog suca istrage, istražitelji su taj, kao i niz drugih razgovora tadašnjeg gradonačelnika i njegovih suradnika snimili te su oni ključni dokazi o novootvorenim istragama.

Bez "šefa", sada pokojnog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, nije bilo moguće dobiti javni prostor za kućice, pozornice i štandove na brojnim manifestacijama u gradu, počevši od Adventa, preko Ljeta na Zrinjevcu pa sve do organizirane prodaje jagoda na zagrebačkim ulicama.

Ništa bez "šefa"

Tvrdnja je to koju iznose policija i USKOK vezano uz aferu Advent, odnosno prošlotjedno uhićenje nekadašnjeg Bandićeva vozača Zdravka Krajine, "kralja Adventa" Denisa Mohenskog i članice Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup Jelene Čeklić.

Tu tvrdnju istražitelji temelje na opsežnom dokaznom materijalu, prvenstveno sadržaju telefonskih razgovora obuhvaćenih osoba, razgovorima Milana Bandića i njegovih vozača u ozvučenom službenom automobilu, ali i iskazima svjedoka te izuzetoj dokumentaciji iz koje je, tvrde, jasno vidljivo da su tvrtke Zdravka Krajine i Denisa Mohenskog imale prednost pri dodjeli javnih površina. Riječ je o tvrtkama Eko sajam i Etno Sajam te Demo Rebus.

Prema optužbi, Krajina je taj biznis pokrenuo u dogovoru s Bandićem, a u priču je uključio i ugostitelja Mohenskog. Bandić im je osiguravao dobivanje prostora za kućice i štandove, a oni su ih davali u podnajam. Zaradu, nešto više od pet milijuna kuna od desetaka manifestacija koje su se održavale od 2016. naovamo, njih su trojica međusobno podijelila, tvrdi USKOK.

Prema navodima istražitelja, glavna Bandićeva poluga pri dodjeli javnih površina bila je Jelena Čeklić, jedina stalna članica spomenutog povjerenstva koja je vodila brigu o svim terminima manifestacija i podjeli prostora. Riječ je o nekadašnjoj gradskoj službenici koja je već osam godina u mirovini, ali joj je Bandić svaka tri mjeseca davao novi ugovor o djelu. A ona ga je bespogovorno slušala.

Istražitelji su ulovili cijeli niz njezinih telefonskih razgovora sa suradnicima i osobama zainteresiranima za zakup u kojima je stalno ponavljala kako o svemu odlučuje Bandić te da "ništa ne može bez šefa". Pritom je zabilježeno da se Čeklić uistinu o svemu konzultirala izravno s Bandićem.

Jagode i jabuke

Tako je, primjerice, lani u proljeće Bandić osobno krojio plan postavljanja štandova za članove Udruge jagodara, odlučujući i gdje će pojedine osobe imati štandove za prodaju jagoda.

Koliku je ulogu imalo Povjerenstvo, najbolje oslikava situacija s kraja 2019. kada je Udruga branitelja Jabuka na Trgu bana Jelačića postavila 60 štandova bez odgovarajućeg rješenja. Kada je za to saznao, Bandić je bio dosta ljut te je svojoj suradnici Andreji Šulentić naložio da se štandove odmah ukloni. Suradnica ga je izvijestila da je braniteljska udruga poslala zahtjev, ali nisu prošli na Povjerenstvu.

"Povjerenstvo ne odlučuje umjesto mene", rekao joj je Bandić uz niz psovki, a potom dodao kako bi im on možda i dao prostor da je znao za njihov zahtjev.

Ubrzo dolazi do zaokreta: Bandić je naložio da se održi telefonska sjednica Povjerenstva za dodjelu javnih površina na kojoj će se ipak donijeti odluka u korist Udruge. I donesena je isti dan.

Treba napomenuti da su neki članovi Povjerenstva potvrdili da su na sjednicama sudjelovali samo kako bi se zadovoljila forma te da se u pravilu prihvaćalo ono što su predložile stručne službe.

- Na tim sam sjednicama, kad mi je bilo dosadno, znao čitati vijesti ili igrati igrice na mobitelu - izjavio je jedan od članova, dodajući da nije bio upoznat ni s propisanom procedurom.

Da su tvrtke Zdravka Krajine i Denisa Mohenskog unaprijed dobivale posao, istražitelji potkrepljuju i činjenicom da su u više navrata do u lipu precizno uplaćivali naknade Gradu i prije nego što je Povjerenstvo održalo svoje sjednice, pa čak i prije nego što su podnijeli zahtjev za dodjelu javnih površina.

Upute Mohenskom

Zanimljivo je i ponašanje obuhvaćenih osoba početkom 2020. nakon što su policija i USKOK, a što je tada objavljeno i u medijima, počeli izvide u aferi Advent.

Mohenski je tako u siječnju 2020. prebacio poslovne udjele tvrtke Demo Rebus sa svoje supruge na njezina oca, a na mjesto direktora postavio je svog konobara. Početkom ožujka istražitelji su snimili razgovor u kojem Krajina jednoj osobi govori da će skočiti do Mohenskog kako bi ga brifirao, odnosno dao mu savjete vezane uz postupanje policije da nešto krivo ne izjavi ako s njim budu obavljali obavijesni razgovor.

O policijskim izvidima vezanima za Advent razgovarao je u svibnju u službenom automobilu i Milan Bandić sa Zdravkom Krajinom. Bandić, između ostaloga, govori svom vozaču da policijski službenici češljaju i ostale (ranije) godine, dodaje Jutarnji list.

"Neka češljaju jer je sve isto", rekao je Bandić.

"To je isti k....", nadovezao se Krajina.

"Nitko od ovih neće pjevati. Nitko nije lud da pjeva protiv sebe", zaključio je Bandić.

Usluge za izbore

Provodeći mjere tajnog nadzora osumnjičenika, istražitelji su utvrdili da su Milan Bandić, Zdravko Krajina i Denis Mohenski međusobno činili razne sitne usluge jedni drugima, pa je tako Krajina organizirao čišćenje Bandićeve vikendice u Slavagori, a račun je platio Mohenski.

Bilo je tu i korištenja službenih osobnih vozila "iz usluge" za privatne potrebe, a Mohenski i Krajina logistički su potpomagali Bandićevu stranku u vrijeme parlamentarnih izbora.

Tako je zabilježeno da je sada okrivljeni Denis Mohenski osigurao osam barskih stolova i suncobrane ispred prostora BM365 u Praškoj ulici gdje je bio njihov izborni stožer. Mohenski je osigurao i piće za izbornu noć, a sve je dopremio u Prašku zajedno s Krajinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2022 16:38