StoryEditorOCM

Bandić je stari sustav prilagodio novom vremenu

8. ožujka 2021. - 12:00
Bandić je svima davao, i lijevima i desnima, i gay aktivistima i antigay kampanjama, i 'ustašama' i 'partizanima'...Ranko Šuvar/Cropix

Otišao je Bandić, kažu njegovi kritičari, uz dodatak da njegov kriminalni sustav ostaje. Sve je to točno, osim male sitnice, taj sustav niti je Bandićev, niti je kriminalan, nema presude. Taj sustav postoji još od prošlog režima, a Bandić, kao i svi akteri hrvatske političke scene, samo su ljudi koje bi drug Tito i ekipa trebali tužiti za plagijat.

Ono što Bandićevi kritičari nazivaju "Bandićevim kriminalnim sustavom" akademik Josip Županov, još u svojim istraživanjima u vrijeme komunizma, nazivao je "egalitarnim sindromom". U tom kontekstu, Županov je socijalizam smatrao sustavom legalne korupcije naroda. Ključ je riječ legalno. Jer u tom sustavu partija bi ljudima davala stanove, različite oblike ekonomskog pogodovanja, besplatna ljetovanja u radničkim odmaralištima, punu zaposlenost u jednom totalno ekonomski neodrživom sustavu, zauzvrat bi proleteri partiji, crvenoj eliti na vlasti, davali legitimitet.

Suze u potocima

Još se sjećam "vlakova prema jugu" iz Slavonije u kojima bi radni narod u srpnju i kolovozu iz Osijeka ili Zagreba kretao prema Jadranu na besplatna ljetovanja koje je pokrivao sindikat svojim "članarinama". Smrad rakije, duhana sarajevske ili niške Drine bez filtra pomiješan s bijelim lukom i ubunđanom piletinom, te oglodanim kostima živadi razbacanim po podu vagona, bili su slika režima zadovoljnog naroda državnim, političkim paternalizmom, kojem bi uzvratili tako da su šutjeli i slavili vođu.

Kada je osamdesetih nestalo vođe odtesane noge u Ljubljani, a Miroslav Lilić s TV ekrana duboko potresen javio njegovim klijentima, pardon radnom narodu, da je "umro drug Tito", suze su krenule u potocima. No ubrzo su krenule nestašice, inflacija, nema više sindikalne paprike i prasadi, Berlinski zid se ruši, a legalna korupcija naroda od strane partije koji bi partiji zauzvrat davao legitimitet postala nemoguća, morala se dogoditi promjena fasade, ali ne i sustava legalne korupcije. Naime, ono što je nekada bio radni narod, postaje devedesete glasačko tijelo jer, eto, dolazi demokracija. Netko se tako sjetio da je Hrvat, netko da je Srbin ili Slovenac, pa onda neki Bošnjaci, pa se netko sjetio da je katolik, pravoslavac..., masovno se retuširaju biografije, ex komunistički preletači i presvlakači mijenjaju formu, ali ne i sadržaj, tako da njihova bivša krilatica "i posle Tita Tito" uopće nije bila laž do dana današnjeg. Sustav legalne korupcije naroda u socijalizmu od strane jedne partije o kojem je pisao akademik Županov, samo se pretočio u sustav mnoštva partija i mnoštva Titića koji su zapišali svoje atare po pravilima stare igre za novo vrijeme.

Milan Bandić u tom procesu legalne korupcije radnog naroda nekoć, potom pretvorenog u biračko tijelo mnoštva partija s istim mentalnim sklopom, sasvim krivo se prikazuje kao negativac, kao jedini "kontroverzni", "populistički", "korumpirani političar".

Nije Bandićev najveći grijeh u tom kontekstu da je od svih drugih Titića nakon devedesete bio najpametniji i najsposobniji u usavršavanju sustava legitimacije vlasti legalnom korupcijom naroda, birača, od svih drugih.

Sam Bandić jasno je rekao: "Je li vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam." Ovu su izjavu napali kao seksističku, no akademik Županov jamačno bi je protumačio kao socijalističku legalnu korupciju radnog naroda, za 21. stoljeće.

Legalna korupcija

Bandić je uistinu svima davao, i lijevima i desnima, i gay aktivistima i antigay kampanjama, i "ustašama" i "partizanima", ujutro bi imao bedž sa Stepinčevim likom, popodne bi jeo sa srpskim episkopima, a pred spavanje stavio bedž s Titovim likom...

Dobiti šest puta izbora zaredom u gradu Zagrebu može samo netko tko je bio ili toliko široke duše, ili toliko gladan moći (ne znam), može samo netko tko je shvatio da se na vlasti ne možete održati, po Titovu receptu koji je analizirao akademik Županov, ako "svima ne date", pripadalo im to ili ne, sukladno "egalitarnom sindromu" o kojem je tone teksta napisao Županov.

I sada Bandić jedini negativac. A isti recept legalne korupcije birača (radnog naroda) primjenjuje IDS u Istri, isti SDP u svojim biračkim utvrdama, isti HDZ u svojim... Zasjedneš na proračun, državni, gradski, županijski, općinski, i samo pod krinkom demokracije radiš isto ono što je radila partija u komunizmu, legalno korumpiraš tuđim novcem, "saniraš" brodogradilišta, branitelje, poljoprivrednike....

No Bandić iz tog sustava postkumunističke tranzicije koju Hrvatska nikada nije prošla ipak je najpošteniji, jer je davao svima, a ne samo svojima. Pa i onima koji su ga za života najviše blatili, a nastavili i par sati nakon smrti, iz pera notornog, pravomoćno osuđenog (za razliku od Bandića) Matije Babića i tog portala kojima je Bandić, ono što je poznato, darovao pola milijuna kuna iz gradske blagajne.

Bandić, dakle, nije stvorio nikakav "sustav" kako kažu kritičari, taj sustav je stvorio Bandića koji ga je samo prilagodio vremenu "demokracije". Bandić je, i u dobrom i ne baš dobrom smislu, zrcalo hrvatskog političkog sustava prepisanog iz bivšeg režima o kojem je govorio Županov što, narodskim jezikom, znači: "Pola pije, pola Šarcu daje." I traje. Dok nas smrt ne rastavi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 12:37