StoryEditorOCM
HrvatskaPOSLJEDICE RATA

Bajić za dva mjeseca mora izvijesiti Sabor što je poduzeo da bi se ubojice djece privele pravdi

Piše PSD.
19. listopada 2012. - 16:53
Ne događa se često da jedan oporbeni prijedlog prođe tijekom glasovanja u Saboru, a kud li da dobije jednodušnu potporu zastupnika. Dogodilo se to u petak, 19. listopada prigodom glasovanja o izvješću o radu glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šantek iz Gline predložio je prigodom rasprave o Bajićevu izvješću da Sabor usvoji zaključak prema kojem se «zadužuje Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da u roku od 60 dana podnese izvješće Hrvatskom saboru o poduzetim mjerama radi otkrivanja, izručivanja i kažnjavanja počinitelja ratnih zločina nad djecom i civilnim osobama ubijenim tijekom Domovinskog rata“.

- U Hrvatskoj je agresor tijekom Domovinskog rata ubio 402 djece, a njih 1.044 su ranjena. Neka od te djece ubijena su tijekom bombardiranja, od avionskih i topničkih granata, no veliki je broj djece likvidiran, ubijen metkom, nožem, zatučen. Nemam podatak da je itko odgovarao za najteži ratni zločin, ubojstvo djece, nemam podatak da je itko preocesuiran, a to je nedopustivo, pojasnio nam je Šantek razloge predlaganja ovog zaključka.

Nastavlja kako je prije nekoliko dana bio u mjestu Gornje Jame kraj Gline u kojem su mještani podignuli spomen kapelicu 16-orici svojih ubijenih sumještana. Među njima je i troje djece , a njihova tijela nisu pronađena.

- U mojem kraju puno je ubijene djece tijekom rata, ta su djeca vidjela svoje ubojice, ta djeca su ubijena sa svojim obiteljima i ta djeca zaslužuju pravdu od Hrvatske države, nastavlja Šantek.

Saborski zastupnik Šantek, koji je i sam prošao kalvariju u Domovinskom ratu, bio je kao branitelj Gline zarobljen i zatvoren u kinskom logoru, u kojem je zatočenike zlostavljao i zloglasni kapetan Dragan, predočio nam je vlastiti popis djece ubijene na širem sisačkom području u srpskoj agresiji:

1. Darko Dvorneković, star 10 godina, ubijen 11.prosinca '91. godine u selu Gornje Jame; 2. Nikolina Fabac, stara 10 godina, ubijena 11.prosinca'91. godine u selu Gornje Jame; 3. Željka Fabac, stara 15 godina, ubijena zajedno sa svojom sestrom Nikolinom u selu Gornje Jame; 4. Ana-Marija Grgić, stara pet godina, ubijena 19.ožujka'93. godine u Novskoj: 5. Ivan Grgić, star 14 godina, ubijen u Novskoj istog dana sa svojom sestrom Ana-Marijom; 6. Dario Jurić, star 4 godine, ubijen 15. studenoga '91. godine u Kostrićima; 7. Tomislav Jurić, star 2 godine, ubijen zajedno sa svojim bratom Dariom; 8. Alen Kozbašić, star 9 godina, ubijen 4. studenog.'91. godine u Petrinji; 9. Tamara Kozbašić, stara 13 godina, ubijena u Petrinji istog dana kada i njen brat Alen; 10. Josipa Kožić, stara 16 godina, ubijena u ljeto '91. nedaleko svoje kuće u Budičini kod Petrinje; 11. Katica Šimanović, stara 15 godina, ubijena 3. listopada'91. godine u Glinskom Novom Selu; 12. Pavao Šiftar, star 15 godina, ubijen 16.prosinca'91. godine u Joševici kraj Gline; 13. Luka Šiftar, star 20 godina, ubijen 16. prosinca u Joševici; 14. Ljubica Šiftar, stara 19 godina, ubijena 16. prosinca u Joševici; 15. Katarina Škrinjar, stara 21 godinu, ubijena 16. prosinca u Joševici;16. Zrinka Gmaz, stara 19 godina, ubijna 16. srpnja '93 u Staroj Drenčini.

- Ponavljam, svu ovu djecu, mlade ljude, likvirali su agresori. Neke iz zasjede, neke u kući, neke u krevetu dok spavala s majkom. Imena većine počinitelja ovih zločina poznata su DORH-u, protiv nekih su pokrenuti postupci, ali su većinom prekinuti, jer su počinitelji nedostupni, a nije mi poznato da je itko izručen Hrvatskoj. Od ovih je zločina prošlo više od 20 godina i ukoliko ne želimo da ovi strašni zločini padnu u zaborav, vrijeme je da kao društvo, kao Sabor nešto poduzemo. Ovaj saborski zaključek prvi je korak, zaključio je Šantek.

Mate Piškor
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 23:36