StoryEditor
Hrvatskaprebacivanje odgovornosti

Bačić: Konačno odluku o nadležnosti za izuzećem Novaković donijet će Ustavni sud; Oporbeni članovi odbora: Nećemo dopustiti da HDZ krši poslovnik

14. lipnja 2019. - 17:20

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u petak da će, nakon što su se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i Hrvatski sabor proglasili nenadležnim za odlučivanje o izuzeću predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković u predmetu Andreja Plenkovića, konačnu odluku o nadležnosti donijeti Ustavni sud.

Prema Bačićevoj tvrdnji, Sabor se nije smio proglasiti nadležnim za donošenje te odluke jer bi to značilo 'baj baj neovisnosti Povjerenstva'.

"Ova odluka Odbora za Ustav nema nikakve veze s pojedinačnim predmetom. Ne može političko tijelo odlučivati o pojedinačnoj pravnoj stvari koju vodi drugo tijelo. Sabor se već u tri navrata odredio o ovakvom pitanju gdje je Sabor odgovorio da nije nadležan odlučivati o izuzeću članova upravnog vijeća HANFA-e jer to pitanje nije bilo pravno definirano“, pojasnio je, dodavši da je takvu odluku o nenadležnosti jednom donijela SDP-ova, a dva puta HDZ-ova vlast.

"Treći put se upravo Odbor za Ustav na zahtjev Dalije Orešković proglasio nenadležnim. Nije moguće i nedopustivo je očekivati da političko tijelo odlučuje o bilo kojoj pravnoj stvari jer bi se moglo dogoditi da snagom vladajuće većine bez argumenata, snagom više ruku izuzmu sve članove Povjerenstva i blokiraju rad Povjerenstva“, smatra HDZ-ovac.

"Zahtjev SDP-a najgrublji je način pokušaja uvođenja politike u rad Povjerenstva, a ako bismo to radili možemo iz Sabora poručiti 'baj baj neovisnosti Povjerenstva“, ocijenio je Bačić, po kojemu se ne smije tražiti da politika određuje u pojedinačnim predmetima.

"Ako Povjerenstvo ocjenjuje da ono nije nadležno za odlučivanje, a mi nismo, što smo danas i rekli, onda u slučaju kada se dva tijela proglase nenadležnima, o tome odlučuje Ustavni sud, što je već i učinio 1996. godine. Također, kada dva tijela svojataju nadležnost o tome opet odlučuje Ustavni sud“, pojasnio je.

Po njegovu mišljenju, SDP samo želi praviti štetu Plenkoviću, ali, naglašava, „nama u HDZ-u važno je jasno dati do znanja da se neće dopustiti grubo miješanje politike u rad Povjerenstva“.

I SDSS-ov Milorad Pupovac iz redova vladajućih, kao i HNS-ov Milorad Batinić, podržali su prijedlog HDZ-a da se točka o Nataši Novaković skine s dnevnog reda sjednice Odbora za Ustav.

Pupovac je mišljenja da je za slučaj odlučivanja o izuzeću Novaković nadležno upravo Povjerenstvo kojemu je ona na čelu.
"Sigurno nije nadležan Odbor za Ustav niti bilo koje drugo saborsko tijelo. Je li riječ o političkim imenovanjima? Riječ je o ljudima koji mogu prosuđivati o nečemu što nije politička stvar. Najbolje bi bilo kada bi odlučilo samo nadležno tijelo koje i inače odlučuje o tome je li netko u sukobu interesa“, uvjeren je Pupovac.

"Mi kao saborski zastupnici smo objekt propitivanja o sukobu interesa. Možemo o tome raspravljati, ali ne možemo biti akteri u procesu donošenja odluke o tome je li netko u sukobu interesa. Nadam se da ćemo sada prestati govoriti o tome tko nam ne može dati odgovor i okrenuti se strani koja nam može dati odgovor“, očekuje Pupovac.

Oporbeni članovi Odbora za Ustav: Nećemo dopustiti da HDZ krši poslovnik

Oporbeni predstavnici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav poručili su vladajućoj većini kako neće dopustiti da se krše odredbe poslovnika Hrvatskog sabora u čijoj je nadležnosti i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa te su iz prosvjeda napustili sjednicu zbog HDZ-ovog izglasavanja da se točka o Nataši Novaković skine s dnevnog reda.

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u petak je trebao raspravljati o tome tko je mjerodavan za moguću odluku o izuzeću predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković u slučaju premijera Andreja Plenkovića.

Saborski zastupnik Robert Podolnjak (Most) je istaknuo na na konferenciji za novinare kako sve ukazuje na to da vladajuća većina koristi sva sredstva da bi onemogućila rad neovisne institucije. 

"Ovo što se danas dogodilo je kršenje odredbe poslovnika Hrvatskog sabora, prema kojem manjina članova odbora ima pravo staviti određenu točku dnevnog reda na raspravu i to zahvaljujući jednom pravnom manevru koji je učinila parlamentarna većina", kazao je. Dodao je kako je razočaran i slučaj usporedio s knjigom "Kako demokracije umiru". 

"Nemogućnost da raspravimo o blokadi rada  Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa i da riješimo situaciju zbog zakonske praznine te se riješi problem koji je evidentan (...) ukazuje na to da vladajuća većina koristi sva sredstva da bi onemogućila rad neovisne institucije", upozorio je. Kazao je da će oporba učiniti sve da ukaže na to "neprihvatljivo ponašanje vladajuće većine".

Kazao je kako je i sam, kada je bio predsjednik Odbora za ustav, primio zahtjev trećine zastupnika članova odbora. Podsjetio je da je i ranije bilo situacija u kojima je jedna trećina članova odbora tražila sazivanje sjednice s određenom točkom dnevnoga reda, a radilo se o napisu na ploči u Jasenovcu, kada su na sjednici doneseni određeni zaključci. Istaknuo je kako je predsjednik odbora to dužan napraviti prema poslovniku.

Krešo Beljak (HSS) je ocijenio da je ovo tužan dan za hrvatsku demokraciju i društvo jer je onemogućeno raspravljati o nekim temama optuživši za to HDZ. Rekao je da ga situacija neodoljivo podsjeća na događaja s bivšim hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

"Ne da samo neodoljivo podsjeća nego je to to. Ista  stranka, ljudi, modus operandi, s tim da će ovaj put stvari, bojim se, završiti jop gore", kazao je.
Beljak je kazao da je ranije upozoravao Plenkovića da bi mogao završiti kao Sanader. "Tada sam vidio strah u njegovim očima, a danas vidim još veći strah jer je pokazao da nema hrabrosti dozvoliti raspravu", rekao je Beljak dodavši to radi putem svojih poltrona, poslušnika i koalicijskih partnera koji dižu ruke.

Pokazao je da ga je strah, ima ga zbog čega biti strah, a njegova će sudbina čini mi se biti teža od Sanaderove, rekao je.

SDP-ov zastupnik Peđa Grbin je ustanovio kako Ustavni sud u ovom postupku nije nadležan jer odluka nije donesena. "Sud u pravilu odlučuje o odlukama koje su donesene i propituje njihovu ustavnost. Mi ćemo proučiti zakonske mogućnosti, ali Povjerenstvo je saborsko tijelo i Sabor odlučuje o tome tko će biti članovi povjerenstva i kada će razriješiti članove, primjerice ako krše zakon", rekao je.
Upozorio da je HDZ ne može odlučivati o tome hoće li netko biti izuzet iz postupka.

"HDZ smatra da Sabor može odlučivati hoćete li biti izabrani ili razriješeni. No ne može i nema pravo odlučivati o tome hoćete li biti izuzeti iz nekog postupka. A zašto, zato što želi opstruirati rad povjerenstva", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 06:05