StoryEditor
HrvatskaŠTRAJK SE NASTAVLJA

Babić: Dok ne prestanu pritisci na sindikate - nema dijaloga; Ostojić: Prijavio sam dvojicu anesteziologa jer su odbili operirati 5-godišnje blizance

Piše PSD.
21. rujna 2013. - 20:34
NOVIJE

Štrajk u zdravstvu se nastavlja i u nedjelju. Na današnjim pregovorima čelnik liječničkog sindikata Ivica Babić izvjestio je ministra Rajka Ostojića o velikim pritiscima na njega osobno i sindikate.

- Mi smo danas pokušali iznaći izlaznu strategiju, a temeljno pitanje koje smo postavli ministru dr. Ostojiću je pitanje pritiska na mene osobno, kao čelnika sindikata, odnosno u pojedinim medijama, posebno portalima, te i pritisak na moje kolege u virovitičkoj bolnici.

Naime, suprug dr. Marijane Živko, sanacijske upraviteljice bolnice u Virovitici, snimao je kamerom štrajkaše. Ne znam po čijem naputku, očigledo vršeći pritisak.

Ujedno, govorilo se da je u toj bolnici u štrajku troje ljudi, a štrajka ih barem 100, što je za toliko bolnicu izuzetno puno. Štrajk ne može ići pod tim uvjetima i mora se znati tko je odgovoran i tko kriv za ogromne pritiske. Ako to nije ministar Ostojić, tražili smo od njega, da otkrije o kome se radi.

Kada dobijemo odgovore, nastavit ćemo s pregovorima. Što se nas tiče može odmah u nedjelju. Ministar je ostao zatečen našim zahvtjevuma i nije očekivao da ćemo to tražiti od njega, rekao je dr. Ivica Babić.

 - Učinit ću sve kako bi se utvrdilo tko je odgovoran za navodne pritiske na štrajkaše u bolnicama, izjavio je ministar zdravlja Rajko Ostojić nakon sastanka. 

Ostojić je istaknuo kako Ministarstvo na sve dojave odmah reagira i prosljeđuje Državnom inspektoratu.

- Cilj mi je što prije obnoviti socijalni dijalog i pregovore kako bi se što prije sklopio novi kolektivni ugovor s primjenom za cijeli rujan, kako bi liječnici i sestre za rujan dobili primjereno plaćena dežurstva i pripravnosti. Uvjeren sam da je to moguće postići za sedam do deset dana, prije isteka sadašnjeg privremenog kolektivnog ugovora, potvrdio je Ostojić.

Ostojić je istaknuo da su jučer u jednoj zagrebačkoj bolnici anesteziolozi odbili sudjelovati u operaciji dvoje petogodišnjih blizanaca, o čemu je, kaže, izvijestio sve nadležne, kao i pučku pravobraniteljicu.


I. Marković / PSD


RANIJE

Socijalni dijalog čelnika sindikata liječnika i medicinskih sestara Ivice Babića i Anice Prašnjak s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem održat će se danas u 17 sati u Ministarstvu zdravlja.

Uspostava socijalnog dijaloga preduvjet je za nastavak kolektivnih pregovora i prestanak štrajka u bolnicama koji je danas ušao u četvrti dan.

Nastavak pregovora ministar je najavio danas na Radiju 101, a nakon toga predsjednik sindikata liječnika Ivica Babić potvrdio je novinarima da će se sastanak održati u 17 sati.

Ostojić je u Intervjuu tjedna Radija 101 ponovno istaknuo da se štrajkaše u bolnicama ne popisuje, već se provodi evidencija radnog vremena i ispunjavanja radnih obaveza. Dodao je i kako će o tome hoće li vrijeme provedeno u štrajku biti plaćeno, odlučiti Vlada.

Jučer je održana akcija "5 do 12", kojom su sindikati htjeli pokazati koliki je stvarni odaziv na štrajk u bolnicama budući da su oni i ministarstvo izlazili u javnost s oprečnim podacima o odazivu.

Tijekom te akcije Babić je pozvao ministra da za vikend sjedne sa sindikalcima za pregovarački stol, a Ostojić je nakon toga izrazio spremnost za obnovu socijalnog dijaloga i pregovore sa sva tri reprezentativna sindikata u zdravstvu.

Babić je ponovno istaknuo kako im je cilj da sindikati liječnika i medicinskih sestara potpišu kolektivni ugovor za svoje članstvo, "a ne netko treći na našu štetu". Također očekuju otvaranje rasprave kamo ide hrvatsko zdravstvo.

Naglasio je i da se njegov sindikat zalaže za javni sektor u kojemu će zdravstvo biti socijalno usmjereno s optimalnim raspolaganjem sredstvima po načelima solidarnosti i jednakosti.

Poručio je i da pristaju dati svoj doprinos, s obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji, no ne pristaju na protupravno obračunavanje prekovremenog rada u zdravstvu.

PSD / Hina
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 17:24