StoryEditorOCM
Hrvatskareakcije na napad

HND se oglasio o napadu predsjednika na Jutarnji list: ‘Ovdje je riječ o potpuno neprihvatljivom i opasnom etiketiranju novinara‘

Piše psd
4. kolovoza 2022. - 17:42

HND je poslao priopćenje nakon što je predsjednik Zoran Milanović napao Jutarnji list. 

"Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje uvrede koje je Ured predsjednika Republike Hrvatske jučer uputio Jutarnjem listu u službenom priopćenju. Tekst priopćenja, koje je trebalo biti reagiranje na pisanje Jutarnjeg lista o pripremama za proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, sadrži niz uvredljivih kvalifikacija za medij i novinare/ke koji/e ondje rade, potpuno nedoličnih instituciji predsjednika Republike Hrvatske.

Nakon što je Jutarnji list objavio kako je iz Ureda predsjednika u Glavni stožer HV-a stigla zapovijed da se na kninskoj tvrđavi postave daske na tlo na kojima je trebao biti crveni tepih za svečani prijem, reagirao je Ured predsjednika navodeći, među ostalim, i sljedeće: "Hanžar Media, kao petokolonaška banda, trudi se oskrnaviti čak i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja pišući laži o pripremama svečanog prijema za ratne zapovjednike."

HND ne odriče pravo predsjedniku RH Zoranu Milanoviću i njegovu Uredu na javnu reakciju, ali ovdje je riječ o potpuno neprihvatljivom, nepotrebnom i opasnom etiketiranju novinara i novinarki jedne medijske kuće.
HND upozorava da uvrede koje dolaze s pozicije moći potiču animozitet prema medijskim djelatnicima, kojem su ionako godinama izloženi, od lokalne do nacionalne razine. Osobe koje predstavljaju institucije vlasti Republike Hrvatske na taj način ohrabruju, odnosno potiču mržnju i nasilje prema novinarima u Hrvatskoj. Hrvatsko novinarsko društvo još jednom poziva Ured predsjednika Republike Hrvatske da se suzdrži od neprimjerenog rječnika nedostojnog instituciji koju predstavlja. Također, podsjeća da je predsjednik države u svom inauguracijskom govoru među ostalim kazao kako su zaštita i promicanje neovisnosti sudstva, medija i znanosti najvažniji sadržaj načelne ustavne formulacije o odgovornosti predsjednika Republike za stabilnost državne vlasti", stoji u priopćenju kojeg za Izvršni odbor HND-a potpisuje Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 23:18