StoryEditorOCM
Hrvatskavruće teme

Arsen Bauk ekskluzivno za Slobodnu: Nudimo koaliciju Mostu. Uz jedan važan uvjet...

14. svibnja 2016. - 19:10

Vrh SDP-a prošlog je vikenda "razjurio" svoj splitski ogranak. O razlozima takvoga čina, reakcijama koji je izazvao, odnosu sa splitskim gradonačelnikom Ivom Baldasarom, kao i mogućnostima preslagivanja saborske većine razgovarali smo s Arsenom Baukom, jednim od najbližih Milanovićevih suradnika i šefom splitsko-dalmatinskog SDP-a.

Jeste li bili među predlagateljima raspuštanja splitskog SDP-a?

- Recimo da je dvoje članova Predsjedništva bilo više zainteresirano za tu temu, a preostalih trinaest članova manje...

- Mislite na Ranka Ostojića i Branka Grčića?

- Pa ne možete očekivati od kolega iz Daruvara, Požege ili Pule da otvore tu temu. To bi bilo bježanje od odgovornosti. Imao sam jasan stav da je situacija u kojoj smo se našli neodrživa. Imali smo gradonačelnika koji je i predsjednik najveće gradske organizacije u Hrvatskoj, gdje postoji određena rezerva oko podržavanja njega za gradonačelnika, i smatrao sam da tu temu treba riješiti sada ili "šutjeti zauvijek", odnosno do lokalnih izbora. Ili ga podržavamo i stajemo uz njega ili ga se formalno na ovaj način zapravo odričemo. Kao što vidite, 94 posto članova Predsjeništva je bilo za to.

- Je li kap koja je prelila čašu taj navodni SMS kojim je Baldasar htio požuriti kandidaturu za gradonačelnika?

- Mislim da nije. Ponovit ću: ako imate gradonačelnika drugoga grada u Hrvatskoj i predsjednika druge organizacije, onda je logično da se bezrezervno stane uz njega. To 16 od 17 članova Predsjedništva nije moglo napraviti. Ako je to tako, onda je ovo očekivan i logičan potez. To je, uostalom, i sam Baldasar rekao.

- Jeste li ovo mogli ili trebali napraviti ranije?

- Ovo je druga sjednica Predsjedništva, mogli smo eventualno napraviti na prvoj.

- Problemi u splitskom SDP-u nisu od jučer, točnije ti narušeni međuljudski odnosi i svjetonazorske razlike. Postoje otkada je Baldasar zaigrao samostalno.

- Da, ali koji je je to trenutak kada je zaigrao samostalno i što znači samostalno?

- Pa on sam nije krio da mu je uzor Milan Bandić.

- Je li? To nisam pratio. On je imao potporu organa splitskog SDP-a, pa je riječ samostalno pomalo preoštra. Jedan dio SDP-a ga je podržavao, jedan dio i danas nalazi riječi obrane te vrste političkog djelovanja, što je demokratski i legitimno. Uostalom, Glavni odbor stranke će na kraju donijeti odluku. Glavni odbor ima 103 člana, poziva se još šezdesetak članova SDP-a, pa rasprava može biti demokratska i tolerantna.

- Vratimo se na ova dva Baldasarova grijeha - narušene odnose i svjetonazorske razlike.

- Naravno da se to ne odnosi na sve članove splitskog SDP-a, jer su se već neki javljali s pitanjem u čemu je problem s njihovim svjetonazorom. Međutim, određeni su potezi kod, rekao bih, većeg dijela naših birača izazvali konsternaciju i nerazumijevanje, a zbog njih se i jedan broj članova ispisao iz stranke.

- Mislite li tu na HOS?

- Najviše to. Taj 10. travnja i odabir datuma za polaganje vijenca. Ja inače mislim da ministar unutarnjih poslova dogodine treba zabraniti taj skup po Zakonu o javnom okupljanju zbog onoga što je izrečeno o NDH. To je nedvojbeno po tumačenju spomenutog zakona i izvorišnih osnova Ustava. Jedan kroz jedan. To nema nikakve veze s odavanje počasti poginulim braniteljima, to je proslava uspostave NDH. U svakoj zemlji Europe to bi se zabranilo, a u nekim zemljama bi se i uhapsilo ove koji to rade.

- Je li to trebao napraviti Ranko Ostojić dok je vodio MUP?

- Ja govorim o onome što sam vidio u medijima da je bilo na ovogodišnjem skupu. Skup prošle godine je bio prvi takav skup.

- Ti su skupovi uvijek više-manje isti.

- Valjda su sada bili malo ohrabreniji. Jedan od organizatora se u svom govoru vrlo jasno odredio prema NDH. To nisam vidio prethodne godine. Ili nisam dobro gledao, ili sam imao drugih poslova.

- Na koji su način bili narušeni međuljudski odnosi u splitskom SDP-u?

- Kod jednog dijela članova ova je odluka izazvala suze, ali i kod drugog dijela, samo što su bile suze radosnice. To je dokaz, indicija narušenih odnosa. Predsjedništvo se moralo odrediti. Mogli smo postupiti i drukčije, odnosno omogućiti Baldasaru da i dalje vodi gradsku organizaciju i u ime SDP-a Grad, pa da iz stranke udalji one koji otvoreno govore protiv njega. Bila je neodrživa situacija statusa quo, odnosno da idemo s figom u džepu u izbore, da "ko fol" podržavamo gradonačelnika, a da pola stranke radi protiv.

- Je li vas iznenadila silina reakcije iz Splita? Mislim prvenstveno na Marina Jurjevića, pa i na druge seniore SDP-a?

- Da bi netko bio senior SDP-a, onda je senior SDP-a, a ne senior jedne grupacije u jednoj organizaciji. Prema tome, ako više ne budu u stranci nakon svega, onda neće biti ni seniori SDP-a nego nestranački seniori. Ja mogu razumjeti nezadovoljstvo političkom odlukom, ali donosili su i ti seniori političke odluke s kojima su neki bili nezadovljni. Sada kada su se našli u situaciji da su oni nezadovoljni, odjednom postaje problem.

- Dojma sam da ste porukom dva dana poslije da se članovi neće morati ponovno upisivati u stranku htjeli amortizirati situaciju?

- Ne. Htio sam da se izbjegne priča nekih da se kaznilo tisuće nevinih, da se radi o nekoj odmazdi tipa "50 strijeljanih zbog jednog poginulog". Povjerenik će donijeti odluku kojoj će se nastaviti članstvo velikom broju članova SDP-a, a nekima neće.

- Do lokalnih izbora još je godinu dana. Što će biti s vašom većinom? Hoće li vijećnici ostati uz stranku ili Baldasara?

- To je pitanje za vijećnike. U ovome trenutku nismo opterećeni tim kalkulacijama. Ako nismo bili opterećeni hoće li gradonačelnik ostati naš član, onda nije ni opterećenje hoće li pojedini vijećnik ostati u stranci. Ali oni koji budu u SDP-u nastavit će podržavati gradonačelnikove prijedloge koji su dobri, kritizirati one koji su loši. Ako je gradonačelnik za održavanje većine morao razgovarati s drugim grupacijama, onda će se moći razgovarati i s nama. Ovo je fer i prema gradonačelniku, i prema građanima..

- Znači, otpadaju prijevremi izbori?

- Njih je tehnički nemoguće izazvati. Pad proračuna nisu prijevremeni izbori, već samo razlog za imenovanje povjerenika i redoviti izbori u svibnju dogodine. To s druge strane znači da je grad na privremenom financiranju skoro pola godine. Nisam siguran ni da bi se sadašnja oporba to usudila učiniti, jedino ako ne kalkuliraju da bi za povjerenika došao netko koga bi imenovala njihova Vlada i time možda bili u boljoj poziciji pred izbore. Uvjeren sam da će procjena sviju biti da se glasa za proračun i da grad može najnormalnije funcionirati. Teško bi bilo objasniti građanima da grad bude na prijevremenom financiranju. Koji bi to bili razlozi? Da se osvetimo Baldasaru? Ovo nije osvetnički pohod, već transparentna politička odluka, dakle, beskompromisna i nekalkulatnska, a kojom smo olakšali stranci da ne bude opterećena potezima gradonačelnika koje ne možemo braniti pred našim glasačima. Olakšali smu i gradonačelniku time da neće biti opterećen stranačkom stegom.

- Da je Baldasar podržao Milanovića umjesto Komadinu na unutarstranačkim izborima, bi li onda bio izbačen?

- Ja mislim da je priča obratna. Nije Baldasar podržao Komadinu pa su nastali problemi. Najprije su nastali sve pobrojani uzroci koji su imali za posljedicu, po meni, da je Baldasar podržao Komadinu, i to ne zato jer je bio pretjerano oduševljen njime, nego zato što je bio protiv Milanovića. Mislim da je veliki broj članova SDP-a koji su podržavali Zlatka bio više protiv Zorana nego za Zlatka. U stranci je bilo jako malo ljudi koji su bili kontra Zlatka. Mislim da većima onih koji su glasali za Milanovića o Komadini nema loše mišljenje. Čak što više, mislim da imaju bolje mišljenje nego dio onih koji je je glasao za njega samo da se osveti Zoranu. I to je legitimno, jer je Zoran dugo predsjednik i vjerojatno se zamjerio određenom broju članova. I neka malo on vidi kako je to kada mu "give hell". (smijeh, op. Z.Š.)

- Je li Roko Andričević definitivno SDP-ov kandidat za splitskoga gradonačelnika?

- Mi još nemamo Gradski odbor koji o tome mora odlučiti, a kamoli da imamo kandidata za gradonačelnika.

- On ne taji da je zainteresiran, podržava ga otvoreno Branko Grčić...

- To je pitanje za kolege iz Splita. S obzirom na to da SDP ima dosta visopozicioniranih i istaknutih članova, bilo bi glupo da im ja s Brača solim pamet.

- Vi nemate favorita?

- Moj favorit bit će kandidat SDP-a. Učinit ću s funkcija koje obnašam da ostvari što bolji rezultat. To sam učinio i za Ivu Baldasara i da je to interes SDP-a, napravio bih opet.

- Vjerujete li Boži Petrovu kada kažete da je spreman za prijevremene izbore?

- O tome on neće odlučivati. Odlučivat će HDZ onog trenutka kad im pukne film. Isprovocirat će pad Vlade, a onda se otvaraju druge kombinacije moguće većine u Saboru kako bi došli na prirodno stanje stvari nakon izbora. To znači da premijer bude abecednim redom, ili Tomislav Karamarko ili Zoran Milanović. Ili da se ide na izbore.

- Je li SDP spreman ići s Mostom?

- To nije pitanje za nas, to je više pitanje za Most.

- Ako Most izrazi spremnost...

- Sasvim sigurno da nećemo postaviti barikade na Iblerovom trgu da ne mogu doći.

- Je li uvjet za to da Zoran Milanović mora biti premijer?

- Jest.

- Nema opcije za nestranačkog premijera ili čak za Tihomira Oreškovića?

- Nema. Taj eksperiment se pokazao neuspješnim. Jaka politička figura za premijera, čvrsti dogovor što će se raditi i zaduženja po resorima bez ovog "socijalističkog saveza", da je ministar iz jedne stranke, zamjenik iz druge, pomoćnici iz treće... Parlament služi za to da imamo političke razlike. To nešto, ako se dogovori temeljem političkih programa, trebalo bi se zvati koalicija, a ne suradnja. Ne vidim tu nikakvu razliku. Kao što vidite, rejting HDZ-a ne pada puno zbog ovih događanja u Vladi. Njihovi birači tu nisu toliko kritični. Da se to nama događa, rejting bi nam se prepolovio.

- Mostovci uvjeravaju da neće mijenjati tu matricu vladanja...

- Gledajte, teško je bilo očekivati da će Kovačić ići s HDZ-om, da će Petrov ići u koaliciju s Jambom, pa su išli. I teško je bilo očekivati da će premijer doći iz Kanade i da baš neće znati hrvatski jezik, iako mu ja to ne zamjeram. Ja sam se u ministarskom mandatu zalagao za prava svih hrvatskih državljana bez obzira na nacionalnu, spolnu i drugu orijentaciju, pa tako i s obzirom na razinu znanja hrvatskog jezika. Svaki hrvatski državljanin ima pravo obnašati tu dužnost. Uostalom, vidite da i građani o premijeru nemaju još uvijek neko previše loše mišljenje. Nije se imao čemu zamjeriti, a i kako će se zamjeriti kada skoro ni o čemu i ne odlučuje. Ovo što se odlučio suprotstaviti HDZ-u nije ni loše zvučalo.

- Mislite li da je Orešković zaigrao neku svoju igru?

- To mogu samo nagađati iz špekulacija iz medija. Da ne vidi sebe u politici, ne bi prihvatio biti premijer. Je li mu to samo crtica u poslovnoj karijeri koju će poslije nastaviti, o tom potom. On nije najviše kriv što je tu gdje jest.

- Most optužuje SDP da mu s HDZ-om koči zakonske prijedloge poput plaćanja zastupnika po dolasku i slično.

- To je stvar vladajuće većine. Ako nisu u stanju producirati pet, šest zajedničkih zakonskih prijedloga, onda nisu ni trebali ulaziti u koaliciju. Osim toga, čini mi se da netko malo pravi budale od nas s ovim prijedlogom o nazočnosti na sjednicama s obzirom na to da su povjerenje za prvog potpredsjednika Vlade dali jednom od najneaktivnih zastupnika u prošlom sazivu Sabora. Kaznite najprije njega za prošli mandat i onda možemo dalje razgovarati.

- Jeste li s HDZ-om dogovorili deset sudaca Ustavnog suda?

- Nadam se da jesmo.

- Omjer pet vaših, pet njihovih?

- Ne znam jer nisam sudjelovao u konkretnim dogovorima, ali je činjenica da moramo spriječiti paralizu sustava kada sucima Ustavnog suda istekne mandat. Nadam se da i kod HDZ-a i kod nas postoji tolika razina odgovornosti i da se neće inzistirati na imenima koja bi bila crvena krpa drugima.

- Mislite da će HDZ, primjerice, podržati Ingrid Antičević-Marinović?

- Po onome što sam sudjelovao u nekoliko emisija s gospodinom Bošnjakovićem, on nije imao primjedbi u toj mjeri da bi na njezin izbor stavili veto, pa nećemo ni mi na neke današnje istaknute članove HDZ-ova kluba zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 00:14