StoryEditor
Hrvatskačekaju spas

Apel Hrvata zatočenih u Tirolu: Svi odlaze, samo mi ostajemo, počeli smo gubiti nadu. Zar je naša diplomacija nesposobnija od drugih?!

3. travnja 2020. - 18:50
Tom Dubravec/HANZA MEDIA

U redakciju Slobodne Dalmacije, u noći s četvrtka na petak, stigao je apel za pomoć skupine hrvatskih radnika koji su od zimus kao sezonci kruh zarađivali u poznatom austrijskom skijalištu, St. Anton.

Njih oko 60, kako su nam rekli, nalazi se u izolaciji od 13. ožujka. Prvo im je rečeno da će pod posebnim režimom koje su uvele regionalna vlasti u Tirolu, ostati dva tjedna, da bi im prošlog petka produžen za još toliko. U isto vrijeme, njihove kolege sa zapada i istoka Europe otišli su svojim kućama.

- Mi smo odmah stupili u kontakt s našim Veleposlanstvom u Beču, ali smo na sve naše pozive i mailove dobijali uvijek isti odgovor: da se strpimo. Kada sam posljednji put zvao u četvrtak i pitao kako to da su čak i Grci i Rumunji za svoje državljane organizirali odlazak na još udaljenija odredišta, žena iz Veleposlanstva mi je rekla da su očito njihovi konzulati sposobniji od naših?! Nakon 21 dana izolacije počeli smo gubiti nadu u skori povratak svojim domovima - ispričao nam je u telefonskom razgovoru u petak poslijepodne N.J., jedan od hrvatskih sezonaca 'zarobljenih' u Tirolu.

Sam je okupio skupinu od 20 sunarodnjaka, a odlazeći u obližnji supermarket doznao je za još dvije podjednako brojne grupe sunarodnjaka u mjestu. Po njemu, prava je sreća što su njegovi poslodavci ispali vrlo korektni i omogućili da u hotelu on i drugi ostanu koliko god bude potrebno i osigurali im jedan obrok, ali je čuo da su nekim u drugim dobijali kratki rok da pokupe svoje stvari i odu ili, pak, da se sami snađu za smještaj i hranu.

- Glavni je problem što policija i lokalne vlasti ne izdaju propusnice, a bez njih ne možete izaći iz mjesta. Čak više ne možemo niti ući u njihove prostorije, već je posljednji put policajac izišao iz zgrade i to nam rekao ispred.

Za sve upućuju na našu amabasadu, a oni su nam pred prošli vikend rekli da će sve biti organizirano do kraja ovog tjedna. Tjedan je prošao, a mi smo još uvijek ovdje. Pisali smo i Uredu predsjednika, a odgovorili su nam da nisu upućeni u naš slučaj i da se strpimo - jada se N.J..

Najnovije obećanje iz Beča koje su dobili kaže da će se početkom idućeg tjedna biti poslana dva autobusa iz Hrvatske. Priključit će im se u konvoju i svi sunarodnjaci koji imaju vlastita vozila. Njima su dozvole za izlazak počeli izdavati u petak.

- Nas ima sa svih strana. Najviše je iz Zagreba, ali ima dosta Dalmatinaca. U mojoj skupini je četvero Splićana, dvije djevojke i dva momka, ima ih i iz Zadra - prenio nam je sugovornik iz Tirola.

I u St. Antonu susjednom Lechu, također poznatom skijalištu, na evakuaciju čeka skupina Hrvata. Tamo smo stupili u kontakt sa Zagorcem Vedranom Jakušem Mesarecom, koji je u jednom hotelu donedavno radio kao kuhar.

- Nas je iz Hrvatske ovdje pet, a u Zürs još troje. I mi pokušavamo dobiti informaciju iz našeg Veleposlanstva u Beču, ali nam stalno prolongiraju obećanja i rokove - prenio nam je.

Malo prije nego što smo se čuli, sve ih je okupio vlasnik hotela i prenio informaciju da dvije države rade na njihovom što skorijem odlasku.

- Sve i da možemo, više nije moguće otići bez potvrde naše ambasade. MI smo ranije pokušali naći kakav taksi, unajmiti rent-a-car, ukrcati se na vlak..., ali nikakve šanse nije bilo. Nama je gazda osigurao i smještaj i obroke, s tim da on kuha ručak, a mi večeru. Ništa protiv njega ne mogu reći - veli Vedran.

Do zadnjeg centa isplaćeni su i Hrvati iz skupine našeg sugovornika iz St. Antona, ali njihova je jedina želja domoći se Hrvatske na bilo koji način.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 11:26