StoryEditor
Hrvatska‘horda‘ i ‘rulja‘

‘Antimaskeri‘ u Krapinskim Toplicama trčali za ministrom Radovanom Fuchsom vičući: ‘Ministre, zašto bježite?‘ i ‘Bravo‘, ali on im se nije htio obratiti

Piše PSD
13. rujna 2021. - 16:54

Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, stigao je u Osnovnu školu "Krapinske Toplice" oko 12.30 sati zbog sastanka sa zaposlenicima.

Ravnatelj škole rekao je da su došli do zaključaka kako je najbitnije osigurati sigurnost učenika i zaposlenih. Također, organiziran je krizni tim psihologa, piše Jutarnji list.

"Škola je nažalost pretrpjela jedan nemili događaj koji je sigurno ostavio utiske na djeci, a sigurno da je ostavio određeno traumatsko iskustvo i ljudima koji rade u ovoj školi", kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs, prenosi RTL.

Događaji dovode u pitanje pohađanje škole djece, rekao je dalje, a za ono što se dogodilo kazao je da su to "čudna zbivanja", koja, kaže, ne bi znao drugačije nazvati.

"Konačno, po zakonu o okupljanju i prosvjedovanju imamo jasno i glasno izrečeno da je zabranjeno svako okupljanje i prosvjedovanje u odgojno obrazovnim objektima, dječjim vrtićima i školama i pored njih za vrijeme dok su djeca u objektima", rekao je ministar.

image
'Antimaskeri' su pažljivo pratili što ministar Radovan Fuchs govori
Damir Krajač/Cropix

"Sigurno nije bilo ugodno niti onim malima niti onim srednjima gledati provaljivanje, vrijeđanje. To je nedopustivo. To se ne smije i neće se događati u budućnosti. U izravnoj sam koordinaciji s ministrom unutarnjih poslova i policija će u skladu sa svojim ovlastima osigurati ono što je zakonom propisano."

"U prvom redu je sigurnost djece, onda i nastavnika, a onda i sve ostalo", dodao je.

Za mjere je rekao da će se korigirati ili pak ne "ovisno o razvoju situacije": Ako postoje neka pravila, postoje za sve, dodao je ministar, piše Jutarnji list.

"Mi smo prošlu godinu završili relativno bezbolno u odnosu na sve ostale zemlje ne samo u EU, nego i šire. Naša djeca su u prosjeku u Hrvatskoj bila samo pet dana na online nastavi. U nekim drugim zemljama to se brojilo na desetke tjedana. Pa ako smo tada uspjeli dobro ispilotirati stvar, imamo nekih iskustava od prošle godine, imamo snimljenih videolekcija, imamo školu na Trećem..."

 'Horda i rulja'

Ministar Fuchs dodao je i sljedeće:

"Ako situacija bude išla u smjeru da se može nešto mijenjati u epidemiološkim mjerama, onda će se mijenjati. Ali, do trenutka dok ne budemo imali takvu spoznaju, mjere će ostati ovakve kakve jesu. Ovo je predivna, velika škola koja može osigurati prostor za učenike", nastavio je rekavši da je i ravnatelj kazao da svako dijete može imati vlastitu klupu.

image
Ministar Fuchs rekao je da je po Zakonu o okupljanju i prosvjedovanju zabranjeno svako okupljanje i prosvjedovanje u odgojno obrazovnim objektima dok su djeca u njima
Damir Krajač/Cropix

"Dakle, nema nikakve potrebe da se nose maske za vrijeme nastave. Pa ako je to takav užasan problem da dijete, u skladu s onim što su epidemiolozi u ovom trenutku rekli, a to je da djeca u zajedničkim prostorima trebaju staviti masku, ja sam gledao gore u zbornici, pa do izlaza, u laganom hodu nam je trebalo manje od minute. Dodajmo na to još tri, četiri minute onog djeteta koje treba doći do svog razreda, ja ne vjerujem da je to takav užasan problem da nekakva horda treba upadati u školu i ostavljati traume i djeci i nastavnicima."

No, u trenutku kada se ministar Fuchs zaputio prema službenom automobilu okružen tjelohraniteljima, prema njemu je počelo ići nekoliko "antimaskera".

Jedna od prosvjednica pitala ga je da li je postojala šansa da mali Nikola, čiji otac Kristijan je i započeo proteste protiv škole i politike s maskama, ulazi u školu posljednji ili po prilagođenom načinu.

Fuchs, kojem su dovikivali "Ministre, zašto bježite", ljude je samo gledao bez ikakvih komentara, nakon čega ga je lokalni novinar pitao stoji li iza teze da su svi koji protestiraju "horda i rulja" da bi Fuchs samo ušao u automobil bez ikakvog odgovora. Pojedinci su mu na to zapljeskali uz sarkastične povike "Sve ste rekli" i "Bravo, ministre",piše Jutarnji list.

image
Dio okupljenih prosvjednika
Damir Krajač/Cropix
item - id = 1126974
related id = 0 -> 1147054
related id = 1 -> 1146971
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 07:04