StoryEditor
Hrvatskanačelan komentar

Ante Sanader o požaru: Inspektori trebaju utvrditi na kojoj je razini bila zaštita u Domu i postoji li osoblje koje je osposobljeno za gašenje

28. rujna 2020. - 11:15

Kako komentira ovakve situacije, upitali smo i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Antu Sanadera.

- Teško mi je govoriti konkretno o tom požaru u Dugom Ratu, to je sada stvar inspektora da utvrde što je na stvari. Postoji točno definirano po Zakonu, podzakonskim aktima, odnosno pravilnicima, propisani uvjeti zaštite od požara. Tu je netko obavio tehnički pregled, a da bi otvorili Dom ili neki drugi takav objekt morate imati elaborat zaštite od požara i u tom elaboratu je točno propisano šta vi morate imati.

Međutim, ako govorimo općenito, najveći problemi su u tome što je kod nas niska razina vatrogasne kulture, odnosno kulture zaštite od požara. Kao što uvijek govorim, ljudi podcjenjuju opasnost od požara, to je najveći problem. Pođimo, evo, od uobičajenih primjera: kupiš auto na sedam godina, plaćaš kredit, a ne kupiš unutra onaj mali vatrogasni aparat, barem od kilograma, bilo bi ti dovoljno za pogasit neki požar na tom vozilu.

Ili kupiš stan, otplaćuješ ga cijeli život, a nemaš tu u stanu vatrogasni aparat. Ljudi, dakle, podcjenjuju opasnost od požara. Imaju sto problema u životu, da bi razmišljali: "Evo, izbit će mi požar, dogodit će se potres, poplava...", nažalost, ali kada se to dogodi onda o tom razmišljaju. A, to je zaista potrebno, razmišljati o potrebnoj zaštiti, što uvijek napominjem, pogotovo u ovako rizičnim ustanovama - govori Sanader.

Nije problem, kaže, ukoliko dođe do u prenamjene prostora, ako postoji elaborat i sve suglasnosti, međutim važno je, kaže, to poslije i održavati, provjeravati rokove vatrogasnih aparata i ostale potrebne mjere.

- To je također ono što inspektori trebaju utvrditi kako se nešto poštuje i održava, na kojoj je razini bila zaštita, da li se to servisiralo i slično, a također i jel' postoji osoblje koje je osposobljeno za gašenje. Sve su to pitanja za inspekciju kod takvih slučajeva, veli nam generalno Sanader jer o konkretnom slučaju ne može, veli, govoriti.

- Jedno pitanje je dakle, nadzor, a drugo je što požari najčešće nastaju od struje, ona je najopasnija, treba voditi računa jesu li električne instalacije kvalitetne, jesu li uređaji koje koristiš u redu...Požar može nastati od sto stvari, ali ove su najčešće - objašnjava naš sugovornik ističući još jednom kako treba stalno raditi na podizanju svijesti zaštite od požara.

- Pogledajte samo u stambenim zgradama hidrantske ormariće, svi su razbijeni i pokradeni. Krenite od vlastite kuće i upitajmo tko ima vatrogasni aparat, koji bi sigurno pripomogao da se nešto dogodi...Kada, primjerice, nekim firmama kažeš kako postoji uvjet da trebaju imati vatrogasce odmah ih hvata jeza, ali sve te navedene stvari su potrebne ako se želimo zaštititi od požara - ističe Sanader.

- Kada je riječ o razini kulture zaštite od požara još se kod nas u Dalmaciji, zbog velikih požara koji se događaju, na tom planu nešto i popravilo, ali na nekim dijelovima kontinenta još nije...I zato na tome treba raditi stalno - poručuje Sanader.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. srpanj 2021 14:01