StoryEditor
Hrvatskapravna bitka

Anita Nosić ne miri se s gubitkom pozicije: Kupila sam stan jer nismo mogli plaćati podstanarstvo. Jedina u obitelji sam bila kreditno sposobna

18. listopada 2020. - 11:30

Na splitskom Upravnom sudu u petak je iskaz dala Anita Nosić, 30-godišnja, sada već bivša HDZ-ova načelnica općine Lovreć, koja je ostala bez te funkcije nakon izbijanja afere u kojoj je otkriveno da je, kako bi mogla kupiti stan iz programa POS-a u Zagrebu, odjavila prebivalište u Lovreću i prijavila se u Zagrebu.

Kad je dobila odluku da može kupiti stan u metropoli uz državni poticaj, opet se prijavila u Lovreć i nastavila obavljati dužnost načelnice.

Nosić se nije pomirila s gubitkom pozicije, nego je krenula u pravnu bitku i podnijela tužbu protiv Općine Lovreć, u kojoj je, među ostalim, navela da se trajno nastanila u Lovreću i da tamo živi cijeli život, te da u prilog činjenici da je neprekidno prebivala u Lovreću ne govori samo to što je svakodnevno dolazila na posao, odlazila u lokalnu trgovinu, crkvu i na druga mjesta, nego i to što je za vrijeme prijave prebivališta u Zagrebu u općini Lovreć imala prijavljeno boravište.

Smatra kako nikad nije došlo do faktičnog prestanka prebivališta jer da ona nikad nije napustila svoje prebivalište u općini Lovreć.

Lupa javnosti

U svom iskazu na Upravnom sudu pojasnila je kako se i zašto našla u ovoj situaciji koja ju je dovela "pod lupu" svekolike javnosti. Navela je da je početkom 2018. godine otišla s majkom i ocem u Zagreb zbog majčina teškog zdravstvenog stanja, a kako se ta situacija odužila pa više nisu mogli plaćati privatni smještaj, odlučili su kupiti stan.

– Ja sam u obitelji jedina imala kreditnu sposobnost, a APN (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama) u to je vrijeme nudio subvencioniranje kredita od 50 posto. Napominjem kako uvjetima njihova natječaja nije bilo propisano prijavljeno prebivalište i tek sam naknadno od APN-a dobila naputak kako sam dužna prijaviti prebivalište i donijeti im potvrdu o tome.

Privatno sam se raspitala kod nekoliko pravnika koji su mi rekli kako tu formalnost mogu ispuniti jer da postoji razlika između odjave i stvarnog prebivališta. Kako bih ispunila to što je APN tražio, istodobno sam odjavila prebivalište u Lovreću i prijavila boravište u Zagrebu.

Naglašavam kako nisam postupala ni u kakvoj lošoj namjeri niti mi je bilo u primisli da će sve ovako završiti, a vjerujem da bi svatko postupio isto u mojoj situaciji – kazala je bivša načelnica.

Istaknula je i kako ima puno dokaza da je ona u to vrijeme bila u Lovreću, od medijskih napisa do izjave pročelnika jedinstvenog upravnog odjela koji je izjavio da je svakodnevno dolazila na posao.

Sudjelovala u radu

– Da sam sudjelovala u radu Općine, razvidno je i iz javno objavljenog službenog glasnika, gdje su odluke koje nisu mogle biti donesene bez moga sudjelovanja.

U tom sam razdoblju imala i više sastanaka s ravnateljem škole, potpisivala sam razne ugovore kao, primjerice, o kupnji zemljišta za proširenje groblja, za dodjelu naknada za novorođenu djecu i slično. Kao načelnica obavljala sam sve aktivnosti koje uključuju i rad u Splitsko-dalmatinskoj županiji, o čemu postoje pisani dokazi – istaknula je u svom iskazu Nosić.

Na upit svoje odvjetnice Ines Margaretić, odgovorila je kako je njezina prijava u Zagrebu bila kraća od šest mjeseci zbog toga jer nije htjela da joj to bude eventualna prepreka za neke druge lokalne izbore jer je zakonsko ograničenje pet mjeseci.

Izricanje nepravomoćne presude predviđeno je za kraj listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2022 07:52