StoryEditor
Hrvatskaproblem s prihvaćanjem

Angela Merkel izjavila kako se neće cijepiti AstraZenecom. Kako u RH popraviti loš publicitet ove vakcine? Javnim cijepljenjem roditelja političara

26. veljače 2021. - 09:47
Angela Merkel je priznala kako AstraZenecino cjepivo ima jako loš publicitetAFP

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je urbi et orbi da se osobno neće cijepiti AstraZenecinim/Oxfordskim cjepivom, obrazloživši stav time da je to cjepivo nepreporučljivo osobama starijim od 65 godina. Ovime je kancelarka demonstrirala kako je spremna prije poštivati takav svojedobni stav njemačkih znanstvenika, nego mišljenja iz europskih regulacijskih protokola.  

Britanski Guardian je doznao da je od oko 1,4 milijuna doza AstraZenecinog cjepiva isporučenog Njemačkoj dosad iskorišteno manje od 190 tisuća (oko 13 posto). Većina vakcina britansko-švedske kompanije u njemačkim je frižiderima još uvijek netaknuta, iako ga je Europska agencija za lijekove (EMA) službeno odobrila za korištenje svim starijim od 18 godina.

Prema podacima europskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECD), od 6.134.707 AstraZenecinih doza koje su distribuirane u 27 zemalja članica EU njih je gotovo pet milijuna još uvijek neiskorišteno. Vlasti u Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i Italiji preporučuju cijepljenje AstraZenecom samo za mlađe od 65 godina, i to je ključan razlog spore potrošnje toga cjepiva na razini EU.

Angela Merkel je u intervjuu Frankfurter Allgemeine Zeitungu priznala kako AstraZenecino cjepivo ima jako loš publicitet, te da ga ljudi odbijaju jer su zabrinuti zbog učinkovitosti i sigurnosti tog cjepiva.

"Postoji problem s prihvaćanjem cjepiva AstraZenece. Radi se o pouzdanom cjepivu, sigurnom i učinkovitom. Odobrila ga je EMA, a u Njemačkoj se preporučuje mlađima od 65 godina. Relevantni autoriteti nam govore da se radi o cjepivu kojemu se može vjerovati. U trenutku kad su zalihe cjepiva generalno oskudne, ne možemo birati čime ćemo se cijepiti", rekla je Merkel u intervjuu. No, na pitanje hoće li se i sama cijepiti AstraZenecom, kancelarka je odgovorila kako ima 66 godina i ne pripada skupini kojoj je to cjepivo preporučeno.

image
AFP

Za razliku od Merkel, francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da bi se rado cijepio AstraZenecinim cjepivom kad dođe red na njega. Ako gledamo znanstvene studije, učinkovitost AstraZenecinog cjepiva je dokazana, poručio je Macron, dodavši kako će se cijepiti njime ako mu ga ponude, i kad dođe na red za cijepljenje.

Hrvatska je najviše cjepiva naručila upravo od AstraZenece, oko 2.7 milijuna doza. Negativni publicitet oko ovoga cjepiva, kojemu je sad snažni zamah dala i Angela Merkel, svakako ne pridonosi brzoj provedbi strategije cijepljenja u Lijepoj našoj. Tome su, međutim, pridonijeli i naši vladini dužnosnici grabeći za sebe i druge kategorije povlaštenih uglavnom pouzdanije vrste cjepiva poput Pfizera i Moderne, te izostavljajući iz medicinskih protokola preporuku cijepljenja starijih osoba vakcinama drugih proizvođača.

Već smo prije par tjedana napisali kako bi državni birokrati u svrhu poticanja građana na cijepljenje AstraZenecom trebali organizirati javno procjepljivanje vlastitih roditelja ovim preparatom. Time bi na najefikasniji način otklonili sve javne dvojbe o navodnim opasnim nuspojavama po starije i imunokompromitirane osobe AstraZenecinog cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 12:13