StoryEditor
HrvatskaHEBRANG ZA SLOBODNU

Prvi put nakon rata imamo mobilizaciju medicinara. Ratni ministar objašnjava što to znači za liječnike u bolnicama i privatnoj praksi te za pacijente

15. ožujka 2020. - 23:30
Dr. Andrija Hebrang, ministar zdravstva u vrijeme Domovinskog rataJosko Ponoš/ HANZA MEDIA

Ministar zdravstva Vili Beroš  je u nedjelju ujutro potvrdio vijest koju je u subotu navečer prva objavila “Slobodna Dalmacija” – o mobilizaciji zdravstvenih djelatnika zbog epidemije koronavirusa, a sve u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, i to po članku 197., u kojem se navodi:

“U slučajevima izvanrednih okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera ministar je ovlašten poduzimati i one mjere i aktivnosti koje nisu utvrđene ovim Zakonom, uključivši i mjere mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada pojedinih zdravstvenih ustanova i njihovih radnika te privatnih zdravstvenih radnika koji obavljaju zdravstvenu djelatnost u ordinaciji u mreži javne zdravstvene službe, dok te okolnosti traju.”

image
Odluka ministra Vilija Beroša koju je 'Slobodna' prva objavila

U ministrovu dopisu, među ostalim, stoji da je donio “odluku o mjerama mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe”.

Što to točno znači, objasnio nam je dr. Andrija Hebrang, ministar zdravstva u vrijeme Domovinskog rata, koji je posegnuo za istim zakonskim alatom.

– Ovo je drugi put da se proglašava mobilizacija zdravstvenih djelatnika. Ja sam sa svojim suradnicima tu mobilizaciju, koja je praktički radna obveza, donio kada je broj ranjenika u ratu prelazio njih 100 po danu.

Također, donio sam i mjeru da liječnici ne smiju napuštati teritorij Republike Hrvatske. Jer i jedan liječnik u kriznim situacijama može spasiti stotine života. A suština našeg poziva je pomoć bolesnicima i biti na raspolaganju društvu kada je to najpotrebnije – kaže nam dr. Andrija Hebrang.

image
Dr. Andrija Hebrang, ministar zdravstva u vrijeme Domovinskog rata
Josko Ponoš/ HANZA MEDIA

– I ovo je jedna vrsta ratnog stanja, ali rata s virusom koji svi moramo ozbiljno shvatiti. Zbog toga svi zdravstveni djelatnici ne smiju odbiti naredbu ministra i drugih rukovoditelja o rasporedu na druga radna mjesta ili promjeni radnog vremena. Nema godišnjih, putovanja...

Ministar Vili Beroš, kojeg moram pohvaliti za dobro nošenje u ovoj kriznoj situaciji, dobro je učinio što je na vrijeme proglasio mobilizaciju. Ta odluka je predviđena u Zakonu i pruža dobre mehanizme za aktivni zdravstveni odgovor u krizi. Također, važno je napomenuti da su odlukom ministra obuhvaćeni i svi medicinari u privatnom sektoru koji rade u javnom zdravstvu.

Dakle, primjerice specijalisti, obiteljski liječnici i sestre koji imaju ugovore s HZZO-om ne smiju odbiti preraspored i na njih se odnosi ova mobilizacija, tj. radna obveza. Ministar će novim aktima točno odrediti protokole postupanja – kaže Hebrang.

Hebrang: Ovo će biti duga borba

Dr. Andrija Hebrang je dao i svoje mišljenje o epidemiji:

– Svaka epidemija ima svoj uzlazni i silazni tijek. Kod ovog virisa se vidi da uzlazna putanja traje malo dulje jer ne možemo spriječiti sve puteve kojim se virus prenosi.

Nadam se da virus samo neće mutirati u nekom neželjenom smjeru.
Pred cijelim zdravstvenim sustavom su mjeseci borbe. Također, i građani se moraju ponašati odgovorno i slušati naputke zdravstvenih vlasti i kriznih stožera.

Dr. Hebrang se osvrnuo i na pojedince koji krše nalog za kućnu izolaciju.

– To je neodgovorno i opasno. Njihov postupak nekoga može koštati teških komplikacija ili smrti.

Ti ljudi moraju biti svjesni da u zakonu postoje jasne odredbe, pa i kazna zatvora za prekršitelje – zaključuje dr. Hebrang.

l liječnik Dragomir Petric, bivši ravnatelj županijskog Doma zdravlja, pojašnjava nam odluku ministra i protokol koji bi mogao uslijediti.

– Ovo je bilo očekivano za nedajbože situaciju kakva je, recimo, u Italiji. Posao je ministra organizirati posao i u redovnim, ali i kriznim vremenima. Ako se epidemija radikalno proširi, onda će se na temelju ove odluke i drugih akata koji će uslijediti ravnatelji bolnica i drugih ustanova u našoj županiji izvršiti preraspodjelu radnih mjesta, dežurstava, tehnike...

Nema godišnjih, slobodnih dana, sve se to otkazuje, i liječnici i sve osoblje moraju biti na raspolaganju kriznim stožerima. Svi liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti također su obuhvaćeni ovom odlukom. U nekim gradovima više nema liječnika domova zdravlja, nego su to zakupci prostora, dakle privatni ugovorni liječnici, na koje se također odnosi ova mobilizacija – pojašnjava Petric.

image
Dr. Dragomir Petric
Tom Dubravec/ HANZA MEDIA

I drugi liječnici pozdravljaju odluku ministra Beroša.

– To znači da nam je, ako se situacija dodatno zakomplicira, praktički uvedena radna obveza. Ali ovo je očekivan potez ministra i ja ga kao liječnik pozdravljam.

Nakon ove odluke ministar mora propisati organizaciju posla kroz dodatne akte i naputke.
Ovo se ne treba shvatiti kao dizanje panike, nego je mjera predostrožnosti koja se trebala donijeti kako bi se mogli koristiti zakonski i drugi alati u borbi protiv epidemije. Slične odluke su se donosile i u ratu i ovo nije ništa novo.

Ova odluka ne bi trebala uznemiriti, nego upravo suprotno – smiriti javnost jer se koriste pravi alati u borbi protiv koronavirusa. Slične odluke su donesene i u drugim državama – kaže nam jedan visokopozicionirani zagrebački liječnik, te otkriva i da su dokument s odlukom ministra dobili svi ravnatelji bolnica i drugih ustanova u sustavu zdravstva.

Liječnici nam navode da medicinsko osoblje može, ako to krizni stožeri odluče, očekivati prebacivanje s jednog na drugi odjel ili na drugu lokaciju, modificirano radno vrijeme i rad vikendima.

Ali navode da situacija još nije tako kritična, te da je ova ministrova odluka donesena kao mjera opreza i da će prava mobilizacija medicinskog osoblja nastupiti ako se virus radikalno proširi zemljom. •

Beroš: Spremni smo na sve scenarije

U ministrovoj odluci, među ostalim, stoji:

“Na temelju članka 197. o zdravstvenoj zaštiti i odluke ministra zdravstva o proglašenju epidemije bolesti COVID-19, ministar zdonosi ODLUKU o mjerama mobilizacije, organizacije i rasporeda rada i radnog vremena, promjene mjesta i uvjeta rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika i privatnih zdravstvenih radnika u mreži javne zdravstvene službe te korištenja medicinsko-tehničke opreme...”

Provedba mjera iz ove odluke donijet će se posebnim (novim) rješenjem ministra.

Vili Beroš je spomenutu odluku, kako je rekao na press-konferenciji u nedjelju ujutro, donio radi prilagodbe na moguće nove uvjete i olakšavanje strategije obrane od virusa ako broj zaraženih poraste.

Naveo je i da u ovom trenutku ne očekuje porast zaraženih, ali da moramo biti spremni na sve scenarije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. listopad 2020 22:00