StoryEditor
Hrvatskakriza s bruxellesom

Anđelko Milardović: Premijer je bahat jer ima podršku socijalista iz EU-a

Piše PSD.
19. rujna 2013. - 17:57
Najava mjera Europske unije protiv Hrvatske zbog takozvanog lex Perković bila nam je povod za razgovor s Anđelkom Milardovićem, politologom, koji je za početak komentirao premijerovu poziciju:

– U konsolidiranoj demokraciji nitko ga ne bi trebao prisiljavati na ostavku, nego bi je ponudio iz pristojnosti. Pitanje povjerenja Vladi trebali bi postaviti i parlamentarni zastupnici, čisto da se testira odgovornost. Naš kapitalni promašaj je gubitak povjerenja, a premijer bi trebao demonstrirati načelo samoodgovornosti. Kad bi ga otvorio i doveo do konzekvencija, logična posljedica bilo bi odstupanje – izjavio je naš sugovornik.

Smatra kako se krizu u odnosima EU-a i Hrvatske može promatrati s tri aspekta.

– Kao prvo, monitoring zaslužuju nezrela društva i neodgovorne politike. Kao drugo, cijela ova priča oko “lex Perković” u funkciji je zaštite moćnih struktura koje su premrežile naše društvo. Njemačka po pravu traži nekoga za koga se sumnja da je počinio zločin ili sudjelovao u njegovoj pripremi, a Hrvatska postaje nedosljedna mijenjajući dva dana prije ulaska u EU zakon koji omogućuje izručenje.

Napravljen je spektakl, izveden manevar u zadnji čas, po mojemu sudu ići će se na izmjenu Ustava da se zaštite dotični čovjek i moćna struktura. To će voditi daljnjoj konfrontaciji jer se Ustav ne može promijeniti u nekoliko dana, a EU nema vremena. Osim toga, u slučaju suđenja u Njemačkoj, bilo bi nemoguće spriječiti objavu informacija koje bi se čule u sudnici. Tako bi se provela i simbolična lustracija. Ovdje bi sve bilo kontrolirano – smatra Milardović.

Najavili smo tri aspekta krize, spomenuli dva, pa evo i trećeg.

– Čini mi se da se u ovom slučaju preslikava transnacionalni stranački sukob europskih socijalista i pučana. To dijelom može objasniti premijerovu bahatost, vjerojatno je dobio signal za takvo ponašanje od europskih socijalista ili neke druge strukture moći. Neka je on drčan, ali ne zna procijeniti snagu druge strane, suludo je držati se kao Josip Broz Tito i govoriti neko povijesno “ne“ EU-u. Treba ga natjerati da deklarira motive svoje politike i da kaže što su nacionalni interesi u ovom slučaju – zaključuje Milardović.

VLADIMIR MATIJANIĆ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 16:53