StoryEditor
HrvatskaKOMENTAR SANDRA POGUTZA

Analiza prosvjeda: Što reći kad nastupi fratar i kaže kako se prosvjednicima ne može obratiti s ‘braćo i sestre‘ jer među njima ima narkomana i alkoholičara?!

Piše Sandro Pogutz
20. studenog 2021. - 19:51

Procjena je da se na Trgu bana Jelačića, na prosvjedu protiv COVID-potvrda, okupilo oko 15 tisuća ljudi. Trg je bio pun, ali su – sudeći po snimkama s okolnih zgrada – prosvjednici na većem njegovom dijelu poštovali preporuku mrskog im Stožera o držanju propisane distance. Uzmimo stoga ovu procjenu točnom.

"Odrežete" li trećinu tog ljudskog mnoštva, ostaje vam još uvijek prizor pristojno popunjenog Trga bez gužvanja. To bi bilo desetak tisuća ljudi. Upravo onoliko koliko ih je umrlo od ili sa COVID-om od početka pandemije u Hrvatskoj.

O tome bi trebali razmisliti i okupljeni na ovom skupu. Zvuči opako kad kažeš da je "izumro" grad veličine Knina, ali kad si taj broj možeš predočiti ovako zorno, na prvi pogled, tek onda je doista zastrašujuće.

Prije nego što itko zaustiti da bi doveo u pitanje smisao vakcinacije i COVID-potvrda, a u ime svojih ljudskih prava, morao bi zamisliti kako bi izgledalo da mu te dvije trećine ljudstva s Trga padnu mrtve pred očima. Istina, virus nadigrava upravljače ovom krizom u medicini i politici, ne samo u Hrvatskoj. Vrhunski je "dribler". No, umjesto da se stisnemo u obrambenom prostoru, neki bi se radije borili na skroz drugom terenu. Kojem? Pa, političkom. Zaigrali su jučer na Trgu uglavnom desni i još desniji bekovi. S te strane ispucavale su se političke poruke na ovom skupu, a u govorima je, na žalost, bilo dosta nesuvislosti.

Što reći kad nastupi fratar koji kaže da okupljene smatra "najzdravijim dijelom hrvatskog naroda", a onda nastavi kako im se ipak ne može obratiti s "braćo i sestre" jer da među njima sigurno ima i narkomana i alkoholičara, a on je protiv tih poroka?!

Ili kad se pojavi student s Filozofskog koji kaže: "Još sam uvijek student, a potrudit ću se da tako i ostane." Cvijet mlade inteligencije. Možda je mislio da neće odustati od studija zbog nemogućnosti ulaska na fakultet, ali kakve to veze ima? Razina retorike je bila porazna, poruke su bile isprazne, patetične i – zanemarimo li one očekivane protiv Plenkovićeve vlade i Stožera – svedene na parole o slobodi i ljudskim pravima. Protiv kojih sigurno nisu ni oni koji su se cijepili i nose COVID-potvrde.

Evo, ja sigurno jesam za svoje slobode i prava. Neću se osjećati porobljenim kad uskoro odem po treću dozu i produžim si potvrdu. Ako dođe do toga da ću se, i usprkos tome, morati testirati na ulasku u neku javnu ustanovu, pogotovo zdravstvenu, neću ni to smatrati atakom na svoju slobodu. Atakom na slobodu i prije svega zdravlje smatram epidemiju kao takvu. Atakom na slobodu i ljudska prava smatrao bih i fizički napad na sebe kakav je doživio reporter RTL-a na licu mjesta. A neugodan susret s dijelom prosvjednika, koji su ih okružili, imala je i ekipa Nove TV.

Parole o slobodi i ljudskim pravima ne mogu uzeti zaozbiljno kad se ispod njih pojave Bujanec i Hasanbegović. Ili Josip Mateša, poznat sa splitskog prosvjeda protiv Istanbulske konvencije, gdje se bio pojavio s jarmom oko vrata.

Nijedan ozbiljan, najmanje znanstveni argument, nismo čuli s govornice. Skandiralo se ime lijeka protiv – parazita?! De facto anonimni govornici koristili su priliku da se publici obraćaju s "moj narode". Tamo nije ni bilo najslavnijih sudionika općenarodne rasprave na društvenim mrežama i u medijima. Mogli su ponuditi intelektualne usluge ljudima koji se vole na njih pozivati. Zašto nisu? Pretpostavljam zato jer su dovoljno pametni da bi znali u kakav će se kontekst uvaljati.

item - id = 1144586
related id = 0 -> 1159979
related id = 1 -> 1159575
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. siječanj 2022 16:52