StoryEditorOCM
Hrvatskašefica zarazne

Alemka Markotić otkrila vjeruje li da ćemo se morati cijepiti svakih nekoliko mjeseci: Omikron? Pitanje je tko će uopće ostati nezaražen

Piše PSD
14. siječnja 2022. - 21:34

U petak je PCR testom zabilježeno 8555 novih slučajeva zaraze, a BAT-om je dodatnih 2428. Ukupno su u petak u Hrvatskoj pozitivna 10.984 građana. O aktualnoj epidemiološkoj situaciji i očekivanjima za Dnevnik Nove TV govorila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić.

Možemo očekivati nove pritiske na bolnice, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' Alemka Markotić u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Valentinom Baus.

- S visokim brojevima i gledajući što se događa u ostatku Europe, koja je nešto ranije počela s infekcijom omikronom, očekuju se i dodatni pritisci na bolnice, iznimno visok pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu. Možemo vidjeti što se događa u bolnici u Splitu gdje je u toj regiji najniža procjepljenost. Definitivno je pritisak na bolnice jako visok, nažalost i na jedinice intenzivnog liječenja, kazala je Markotić.

Možemo li očekivati da ćemo se protiv korone morati cijepiti svakih nekoliko mjeseci, pitala je Baus, a Markotić je na to odvratila da misli da ''ne bi išli baš na tu opciju da se cijepimo svakih nekoliko mjeseci'' te istaknula kako se ''definitivno pokazalo da dvije doze i booster mogu vrlo uspješno djelovati, barem u ovoj situaciji, protiv težih oblika bolesti, bilo da se radi o delta ili omikron varijanti virusa''.

- Na globalnoj razini ekspertnih skupina se raspravlja o budućim generacijama cjepiva, dodala je Markotić.

Iako proizvođači proizvode cjepivo za pojedinačne varijante, profesorica kaže da se znanstvena zajednica ne slaže s tim u potpunosti jer će omikron vjerojatno proći dok cjepivo bude vani.

- Jučer smo imali na Europskoj komisiji ekspertnu skupinu o COVID varijantama i razgovor o budućim cjepivima. Raspravljalo se o cjepivima nove generacije koja bi trebala biti učinkovitija i djelovati na različite oblike virusa koji se mogu pojaviti, kazala je Marković i dodala da je to težak zadatak jer treba predvidjeti što se može dogoditi te u obzir treba uzeti nove tehnologije jer će se do jeseni vjerojatno morati kreirati nova cjepiva, a vidjet ćemo koliko će biti učinkovita.

Na pitanje reporterke nazire li se kraj pandemije, Markotić odgovara da ćemo vidjeti što će biti s omikronom. "Zasad se širi nevjerojatnom brzinom i pitanje je tko će uopće ostati nezaražen", rekla je te istaknula da većina cijepljenih s dvije ili tri doze lagano prolazi bolest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 19:16