StoryEditorOCM
Hrvatskaporažavajući podaci

Alarmantno istraživanje: trećina nastavnika je doživjela napad roditelja, gotovo svi su bili u neugodnim situacijama

Piše Marijana Cvrtila
24. travnja 2023. - 20:59

Gotovo da nema učitelja ili nastavnika koji na svojoj koži nije osjetio pritisak roditelja, a to je potvrdilo i prvo veliko online anketno istraživanje u nas u kojemu je čak 93,5 posto učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola izjavilo kako su se u posljednjih godinu dana susreli s najmanje jednim neprimjerenim odnosom roditelja prema sebi ili školskim obvezama djece.

Istraživanje je provedeno kao uvodna faza inicijative "Puls škole" koju je pokrenuo tim znanstvenika sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta zajedno s jednim od vodećih izdavača udžbenika Profil Klettom te Sindikatom hrvatskih učitelja i Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama

Nerealna očekivanja

U istraživanju o odnosu roditelja i učitelja sudjelovalo je 2811 učitelja i nastavnika iz osnovnih i srednjih škola, a rezultati su, prema ocjeni istraživača, više nego zabrinjavajući.

Prema rezultatima ankete proizlazi da su se prosvjetari u posljednjih godinu dana u prosjeku susreli s devet različitih oblika neprimjerenih ponašanja ili postupaka roditelja prema sebi ili u odnosu prema školskim obvezama djeteta.

Tako je gotovo trećina (29,7 posto) učitelja doživjela nasilna (fizička ili verbalna) ponašanja roditelja, a 85 posto ispitanika takve situacije smatra najvećim problemom u odnosu s roditeljima. Potvrđeni su i pritisci zbog ocjena: čak 40 posto učitelja i nastavnika u proteklih je godinu dana ‘otrpjelo‘ roditeljske pritiske za povećanje ocjene djetetu, dok je njih čak 72 posto izjavilo kako se susrelo s roditeljima koji rade neprimjereno velik pritisak na dijete zbog ocjena.

Općenito, rezultati su pokazali kako se u posljednjih 12 mjeseci čak 80,3 posto prosvjetnih djelatnika susrelo s roditeljima koji imaju nerealna očekivanja od djeteta, a 74,2 posto ispitanika je doživjelo da su roditelji od njih imali nerealna očekivanja. Više od polovice (52,4) prosvjetara kazalo je kako roditelji od njih očekuju da im budu dostupni 24 sata dnevno.

Nestvarno zvuči i podatak prema kojemu se gotovo dvije trećine učitelja i nastavnika (oko 72 posto) susrelo s roditeljima koji ispunjavaju školske obveze umjesto djece?!

Ipak, ima i drukčijih iskustava: primjerice, 77,1 posto učitelja izjavilo je kako su imali iskustva s roditeljima koji uopće ne pokazuju interes za obrazovanje svoje djece, a više od polovice (54,8 posto) učitelja i nastavnika kaže kako su u posljednjih godinu dana doživjeli da neki od roditelja ne dolaze u školu i ne odazivaju se na pozive učitelja ili nastavnika.

Izostala edukacija

Zabrinjava i rezultat prema kojemu čak 68 posto ispitanika tvrdi kako tijekom svog obrazovanja nisu bili educirani o odnosu s roditeljima, a 41,3 posto nikad nije imalo nikakvu edukaciju takvog tipa.

- Istraživanje pokazuje da je odnos roditelja i učitelja/nastavnika odnos koji se promijenio i danas više ne postoje jasne norme i pravila ponašanja u tom odnosu. S obzirom da tradicionalne norme koje su regulirale taj odnos očito više ne vrijede, potrebno je razvijati nove norme ponašanja u tom odnosu – ocijenio je voditelj istraživanja prof. dr. sc. Dragan Bagić sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

Iz školskih sindikata upozoravaju kako je u zadnjih nekoliko godina drastično povećan broj konfliktnih situacija u ustanovama za odgoj i obrazovanje, a sve češći su pritisci, pretežito zbog ocjena, nerijetko i fizički napadi, uplitanje u rad učitelja, kao i nepostojanje adekvatne edukacije te nedostatak djelotvorne potpore sustava učiteljima.

- Sve se više susrećemo s roditeljima koji u pratnji odvjetnika traže zaštitu prava svoje djece kada ne ispunjavaju ili krše svoje obveze. Često su to potpuno neprimjereni oblici pritiska na autonomiju i dostojanstvo nastavnika – upozorava Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Marijana Cvrtila

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:23