StoryEditor
Hrvatska‘nudimo i garanciju‘

‘Ako naručite deset konobarica, jedna plesačica je gratis!‘: u Splitu osvanuli džambo plakati s nesvakidašnjom ponudom, istražili smo o čemu se radi

7. veljače 2020. - 19:52
Jumbo plakat u Ulici Domovinskog rataVladimir Dugandžić/HANZA MEDIA

Ako naručite deset normalnih konobarica, jednu plesačicu vam možemo dati gratis, šef će to odobriti za VIP klijente - nasmijala se gospođa Eleonora, rijetko ljubazno čeljade, nakon što sam je u pola glasa, kao da nas netko prisluškuje, upitao ima li na "lageru" i dame koje bi zabavljale moje goste u sitnim noćnim, odnosno vrućim ljetnim satima.

Neka gospođa Eleonora oprosti, ali vaš reporter se nije predstavio kao novinar. Nego kao klijent. Obratio sam joj se nakon što sam u Splitu primijetio džambo plakat na kojemu se hrvatskim poslodavcima nudi radna snaga iz Ukrajine. Točno tako na njemu piše. Radna snaga iz Ukrajine.

Uz dodatak: regrutiranje i ustupanje.

Naveden je i broj mobitela te internetska adresa www.interstaff.hr, a na dominirajućoj fotografiji smiješe se lica manekena koji predstavljaju sve što hrvatskom gospodarstvu nasušno treba, od čistačica preko liječnika do inženjera.

- Nudimo uistinu sve profile radnika - objašnjava Eleonora koja se javila na navedeni broj mobitela.

Tvrtka koju zastupa, kaže, postoji već godinama, a radi diljem Europe, od Mađarske do Velike Britanije. Od ove godine evo ih i u Hrvatskoj. Čuli su za velike probleme ovdašnjih poslodavaca s radnom snagom, pa su zasukali rukave, registrirali se na zagrebačkom Vrbiku te krenuli u kampanju.

Nude, rekosmo, sve: hotelsko osoblje, industrijske radnike, osoblje za restorane, radnike u poljoprivredi i šumarstvu, medicinsko osoblje, građevinare, električare, NKV, VKV... sve! I jamče da će sve što tražite biti u roku isporučeno. Da, baš tako nam reče gospođa Eleonora.

- Obećavamo isporuku robe u roku od sedam dana - uvjerljivo će.

Roba su, u ovom slučaju, ljudi. I popust na količinu je moguće dobiti. Ovisi o narudžbi. Ja sam tako za svoj noćni klub sredio jednu plesačicu, uz uvjet da prije toga kupim deset "običnih" konobarica, a Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, za svoju bi bolnicu mogao, recimo, uz nekoliko kardiokirurga pride dobiti i kojeg radiologa. Neosporne kvalitete!

- Naravno da pazimo na kvalitetu, mi smo ozbiljna tvrtka, a nudimo i garanciju - nastavlja moja draga Eleonora.

Ne ljuti se što je prekidam.

- Garancija?! Kako mislite garancija?!

- Jednostavno, ukoliko niste zadovoljni radnikom kojeg ste dobili napisat ćete reklamaciju, a mi ćemo vam o našem trošku poslati novog radnika.

- Baš kao roba.

- Tako je. Nema tu razlike.

- Ali, ovo su ljudi?!

- I čovjek može biti kvaran, a mi smo tu da ga zamijenimo ukoliko ne valja.

- Pa, koliko mu traje ta garancija?

- Uobičajeni rok jamstva je 90 dana, no taj se rok određuje u svakom slučaju pojedinačno.

Čitav posao, da ne bi bilo zabune, ne iskače iz legalnih okvira. "Interstaff service" društvo je s ograničenom odgovornošću za posredovanje pri zapošljavanju kojemu se u sudskom registru, uz temeljni kapital od 100.000 kuna, kao osnivač vodi Igor Gryus, dok se kao osoba ovlaštena za zastupanje navodi Yurii Stefanyshyn. Obojica Ukrajinci iz Kijeva. Jedan od njih je vjerojatno i šef koji bi meni, VIP klijentu, trebao odobriti gratis plesačicu.

Cijena, dodatno objašnjava naša sugovornica, ne ovisi samo o količini "robe", nego i o kvalifikacijama radnika, visini njegove plaće te roku na koji ga se zapošljava.

- Naš honorar za posredničke usluge varira, no ne ide ispod 500 eura po radniku - kaže Eleonora.

Oblici plaćanja također su različiti. Prosječnog hrvatskog poduzetnika zasigurno će razveseliti sljedeći Eleonorin odgovor:

- Može i na rate!

A nije ni sljedeći loš:

- Nema plaćanja unaprijed!

Dobro zvuči, priznajte. No, ima još, radnik iz Ukrajine, naime, ne dolazi sam.

- Svakome je na raspolaganju i prevoditelj da se što bolje snađe na poslu, a mi ga pratimo prva dva mjeseca - veli gospođa Eleonora, napominjući kako je riječ o tvrtki koja poštuje najveće svjetke poslovne i etičke norme.

Ukoliko se odlučite za opciju regrutacije, to znači da ćete posredstvom Interstaffa dobiti potrebnog radnika te im platiti proviziju. Rekli smo već, ne manju od 500 eura po "glavi".

Ustupanje pak znači da unajmljujete radnika koji je zaposlen u Interstaffu te ga plaćate po bruto satnici.

- Tek smo krenuli, a interes je već velik - sretno će za kraj Eleonora.

Pardon, nije to bio kraj. Ostalo je još jedno Eleonorino pitanje:

- Onda, koliko vam konobarica treba?

‘Nema posebnog zakona‘

Ne postoji posebna zakonska regulativa koja se odnosi na agencije za privremeno i povremeno zapošljavanje ili za posredovanje pri uvozu radne snage. Takve tvrtke su dužne poštivati iste zakone kao i svaka druga tvrtka u Hrvatskoj, u ovom slučaju pri uvozu radne snage Zakon o strancima. Njihov rad, kao i svakoga drugog poslodavca koji uveze radnika, nadzire inspekcija rada pri Državnom inspektoratu - odgovoreno nam je na upit iz Hrvatske gospodarske komore.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 07:47