StoryEditor
Hrvatskana put u pandemiji

Ako idete u SAD poslovno ili turistički viza vam više neće trebati, ali hoće potvrda o cijepljenju s dvije doze. Od 8. studenog uvode i strože koronamjere

Piše PSD
25. listopada 2021. - 14:04

Hrvati će ubuduće u SAD moći putovati bez vize, u slučaju da idu poslovno ili turistički. U kojim slučajevima će im viza, ipak, trebati i koje su koronamjere na snazi pri ulasku u SAD , govorila je voditeljica odjela za vize Ashley Inman za N1.

“Putnici i dalje moraju ispuniti formular, elektronički sustav za odobravanje putovanja koji je brži i učinkovitiji način za putovanje u Ameriku na manje od 90 dana. Formular košta 14 dolara i sve je vrlo brzo, treba odgovoriti na nekoliko pitanja barem 72 sata prije putovanja i vrijedi za više ulazaka”, kazala je Inman.

Hrvatska je tako postala članica Elektroničkog sustava za odobravanje putovanja (ESTA).

“Ovaj ESTA sustav uključuje 40 država, a sada i Hrvatsku. Da biste se uključili, morate imati stopu odbijanja viza manje od 3 posto. Hrvatska je 2020. godine ispunila taj uvjet. To je važan simbol našeg partnerstva, činjenica da tako lako sada možemo putovati u SAD i Hrvatska je sada članica eksluzivnog kluba.”

No, neki hrvatski državljani i dalje će trebati vize.

“ESTA je za poslovna i turistička putovanja, ako želite studirati ili ostati dulje od 90 dana morate izvaditi vizu”, dodala je.

Komentirala je i koje su koronamjere na snazi, odnosno što će hrvatskim građanima trebati pri ulasku u SAD.

“Od 8. studenog 2021. trebat će vam negativan covid test i morat ćete biti cijepljeni s dvije doze. Do tada, ne preporučujemo putovanje. Nakon 8. studenog trebat ćete ispuniti neke strože uvjete”, pojasnila je Insman.

Potvrdila je i da sve osobe koje žive u BiH ili Srbiji, a imaju hrvatsku putovnicu mogu također putovati u SAD bez viza.

item - id = 1137793
related id = 0 -> 1147454
related id = 1 -> 1147734
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2021 20:34