StoryEditor
HrvatskaReakcije ljudi

Afera trese Međimurje: ‘Meni ovo s Posavcem sliči na namještaljku! On ima status heroja‘; ‘Kovač? Sjećamo se priče o darovanom BMW-u...‘

Piše Višnja Gotal, Marin Dešković/JL
10. rujna 2021. - 23:37

Međimurski župan Matija Posavec u petak ujutro, već po navici, ustao je malo prije šest, kako bi se u miru spremio za posao. Niti koju minutu kasnije, u kuću su mu upali policajci. Odveli su ga u pritvor međimurske Policijske uprave i započeli pretragu njegova doma u mirnom čakovečkom kvartu, gdje je živio odnedavno, nakon što se s obitelji odselio iz roditeljske kuće, piše Jutarnji.

Isti bi se scenarij odigrao i u domu bivšeg čakovečkog gradonačelnika da nije saborski zastupnik s imunitetom. DORH je podnio Hrvatskom saboru zahtjev za skidanjem imuniteta Stjepanu Kovaču. O tome se raspravljalo odmah tijekom dana, Kovaču je skinut imunitet, a kasnije je i njega odvela policija.

Sporna zapošljavanja

Tom akcijom USKOK je nastavio niz uhićenja, uglavnom vezanih uz zloporabu položaja, trgovanje utjecajem te primanje mita. Policija je u koordinaciji s USKOK-om u petak ujutro uhitila ukupno pet osoba na području Međimurske županije. Osim župana Posavca uhićeno je još trojica njegovih suradnika iz Županije te jedan policajac, kriminalist iz Čakovca. Kako neslužbeno doznajemo, uhićeni su Josip Kobal, član upravnoga vijeća Županijske uprave za ceste, zatim Milorad Novković, pročelnik upravnoga odjela za opću upravu i imovinsko-pravne poslove županije, zatim policijski inspektor Mario Sever te Severov poznanik Damir Ledenčan.

Radilo se po svemu sudeći o finalizaciji višemjesečne akcije tijekom koje je policija tajno snimala telefonske razgovore, a najvjerojatnije im ozvučila i prostorije te vozila koje su koristili. Kako smo uspjeli doznati, Posavca se tereti za tri "zapošljavanja" - najprije ono Josipa Kobala, za koje mu je Kobal, prema optužbama, dao 10.000 kuna mita, te još dvije referentice, od koje su za jedno izmislili, odnosno stvorili radno mjesto.

image
Na fotografiji: zgrada policije u kojoj je osumnjičeni Matija Posavec
Ranko Šuvar/Cropix

Najinteresantnija priča, pogotovo jer su inkriminacije vezane i uz podmićivanje, ona je o zapošljavanju odnosno reimenovanju Kobala na spomenutu poziciju. Naime, Kobalu je 28. srpnja ove godine istjecao mandat na mjestu člana Upravnoga vijeća Županijske uprave za ceste. No mjesec dana prije isteka mandata, sumnjaju policija i USKOK, Kobal se obratio Posavcu koji mu je obećao da će srediti reizbor. Za tom mu je Kobal, prema optužbama, dao 10.000 kuna, a Posavec je, koristeći autoritet višegodišnjeg župana, ishodio da Odbor za za izbor i imenovanja županijske skupštine najprije predloži, a kasnije i imenuje Kobala za starog/novoga člana vijeća.

Osim ponovnog imenovanja Kobala, Posavcu se na teret stavljaju "lobiranja" kod još dva zapošljavanja. U oba slučaja radi se o zapošljavanju referentica.

Dobile testove

Posavca tako sumnjiče da je od kraja prošle godine do travnja ove godine tražio od Milorada Novkovića, pročelnika upravnoga odjela za opću upravu te i imovinsko pravne poslove Županije, koji je također u petak uhićen, da zaposli T. Č. i J. M. Kako bi zaposlio T. Č., Novković je, sumnja se, sistematizirao novo radno mjesto - viši upravni referent za imovinsko-pravne poslove, da bi kasnije nakon raspisivanja natječaja T. Č. dao uvid u pitanja iz testova za prijem na to radno mjesto. Nakon što je tako ostvarila dobre rezultate na testovima, T. Č. je u travnju ove godine i primljena na rad na to radno mjesto, piše Jutarnji.

Gotovo identična situacija bila je i s J.M. koja je u veljači primljena na mjesto samostalnoga upravnoga referenta za udruge u Međimurskoj županiji. U tome slučaju pak nije bilo potrebno stvarati novo radno mjesto, a policija i USKOK sumnjiče Posavca da je ponovno tražio od Novkovića da kandidatkinji daje uvid u pitanja iz testova, što je ovaj navodno i napravio te je J. M. zaposlena.

Oba zapošljavanja, odnosno rješenja o prijemu u službu, potpisao je Posavec. Međimurce je vijest o istrazi protiv Posavca i Kovača polovično iznenadila.

- O Kovaču se uvijek nešto govorilo, sjećamo se priče o darovanom BMW-u, ali o Posavcu nikad tako nešto nismo čuli. Čak ni njegovi politički neprijatelji nikad nisu kalkulirali time da bi on uzimao mito. Baš nikad - govore nam sugovornici u Međimurju, koji većinom ne žele da im spominjemo imena. Oni, naime, vjeruju da je u pitanju "namještaljka" i ne žele se, kažu, u to miješati.

Sumnje na 'namještaljku'

Ipak, najveći oponent i kritičar Matije Posavca, do raspuštanja međimurskog SDP-a, bivši šef županijskog ogranka, a danas isključen iz stranke, Mladen Novak, i sam će reći da on o Posavcu može "svašta misliti, ali ne i da bi se tako nisko spustio pa uzimao mito od 10.000 kuna".

- Iskreno, meni to sliči na namještaljku. Istina je kako je župan bio nedodirljiv i da smo se često žestoko sukobljavali, ali ja u uzimanje mita od 10.000 kuna ne vjerujem. On u Međimurju ima status heroja. I onda još, baš prigodno, netko to i snimi. Više mi sve sliči na pokušaj preuzimanja političke kontrole HDZ-a nad Međimurjem - kaže Mladen Novak, koji se danas posvetio poduzetništvu. Politika je zasad na čekanju.

Njegovo mišljenje dijeli većina Međimuraca s kojima je Jutarnji razgovarao. Oni vjeruju kako "županu žele srušiti kredibilitet".

- Gledajte, čovjeka javno razapnu, a dok se dokaže da nešto je ili nije istina, on je politički uništen. HDZ se polakomio na sjever, ohrabren neočekivanom pobjedom njihova Anđelka Stričaka u utrci za varaždinskog župana. Ni tamo nikad nisu imali izgleda, ali uspjeli su poraziti Čačića. Još da se riješe Posavca... - komentiraju sugovornici iz Međimurja.

image
Osumnjičeni iz afere u Medjimurju dovedeni na ispitivanje u USKOK
Ronald Goršić/Cropix

Matija Posavec, mladi, a dugovječni župan, na lokalnim je izborima u proljeće "pomeo" konkurenciju. Osim što je novi mandat župana izborio s daleko najboljim izbornim rezultatima u Hrvatskoj, njegova je Nezavisna lista odnijela pobjedu i u Gradu Čakovcu. Ljerka Cividini pobijedila je dotadašnjeg gradonačelnika Stjepana Kovača, danas osumnjičenika, zajedno s Matijom Posavcem. Dok je u petak ujutro Stjepan Kovač bio na nepoznatoj adresi, nedostupan, Matija Posavec dan je proveo na pretresima i u čakovečkoj Policijskoj upravi.

Odlazak u Zagreb, u USKOK, čekao je u jednoj od dvije ćelije u stražnjem dijelu zgrade. To su ćelije s rešetkama, u njima je krevet i otvoreni WC, tek obzidan da pritvorenik ipak dobije kakvu-takvu privatnost pred pritvorskim nadzornikom koji budno motri zatvorene. Kad pritvorenika odatle prevoze, ukrcavaju ga u policijsku maricu u dvorištu opasanom visokim zidom.

'Kovač će propjevati'

Iako su gradonačelnik Kovač i župan Posavec, javna je tajna, bili netrpeljivi jedan prema drugome, Međimurci kažu da su nekad surađivali.

- Bili su dobri dok ga župan nije srušio na izborima, a jesu li tad nešto dogovarali za što ih se sad tereti, teško je znati. Uglavnom, župan je obećao Kovaču da neće u pohod na Grad Čakovec, a što, vidim, nije poštivao - kaže nam sugovornik. On vjeruje, a i ostali s kojima smo razgovarali i dobro poznaju bivšeg gradonačelnika, a danas saborskog zastupnika SDP-a, Stjepana Kovača, da će on biti glavni adut USKOK-a.

- Onaj koji je zaista nešto i skrivio, a Kovač za to zna, može biti siguran da je gotov. On je veliki paničar. Voli muljati, ali nije u stanju suočiti se s mogućim posljedicama. Zapamtite što sam rekao. Kovač će se pokušati nagoditi i uvaliti i one koji su krivi i koji nisu, samo da on pretrpi najmanju štetu - uvjereni su oni koji Stjepana Kovača poznaju duže vrijeme.

U Međimurskoj županiji, na hodnicima je muk. Zaposlenici čak niti međusobno, saznajemo od jednoga od njih, ne prepričavaju događanja.

Prebacivanje u Zagreb: Dovođenje u sjedište USKOK-a na ispitivanje i odluka o pritvaranju

Nakon što im policija pretraži stanove i poslovne prostore, odnosno nad njima provede kriminalističko istraživanje, policija će protiv Posavca i ostalih podnijeti kaznene prijave te ih predati u nadležnost USKOK-a. Točnije, dovesti će ih u prostorije pritvorskoga nadzornika na zagrebačkim Oranicama. Od tamo će ih, pak, dovoziti na u prostorije USKOK-a u Vlaškoj ulici na ispitivanje.

Nakon toga USKOK donosi rješenje o provođenju istrage te prema potrebi od suda traži da se neke od osumnjičenika pritvori na mjesec dana u Remetincu. Naravno, u svakom trenutku moguće je da se, ako bi dokazi vodili u tome smjeru, od progona ili oduzimanja slobode nekoga od osumnjičenika odustane.

Može ih se i pustiti da se brane sa slobode, što se obično događa u situacijama kad netko prizna djelo koje mu se stavlja na teret. (Marin Dešković, Jutarnji)

item - id = 1126413
related id = 0 -> 1128360
related id = 1 -> 1127560
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 05:09