StoryEditor
Hrvatskazbog prijenosa na rtl-u

Afera SP rukomet: Ravnatelj HTV-a Šveb dao ostavku

Piše PSD.
21. ožujka 2008. - 13:14


Ravnatelj Hrvatske televizije Robert Šveb podnio je danas neopozivu ostavku zbog, kako kaže, neslaganja o načelnom stajalištu koje HTV treba zauzeti u natječajima za prava prijenosa i proizvodnje signala za velika športska natjecanja kao što je Svjetsko rukometno prvenstvo 2009.

HTV je, naime, od komercijalne televizije RTL-a izgubio na natječaju za prava prijenosa rukometnog prvenstva iduće godine u Hrvatskoj, a u medijima se nagađa kako je na HRT-u utvrđeno da je Šveb glavni krivac za to.

Šveb je ostavku podnio glavnom ravnatelju HRT-a Vanji Sutliću od kojega se, kao i od predsjednika Programskog vijeća HRT-a Zdenka Ljevaka, za sada nije mogao dobiti nikakav komentar.

U priopćenju za medije Šveb ističe da kao ravnatelj, odgovoran za racionalno i učinkovito trošenje novca, nije za nepromišljeno razbacivanje novca na športska prava. Smatra da HTV prava za športske događaje od nacionalne važnosti treba pokušati osigurati na drugi način, a ne u financijskom natjecanju s komercijalnim televizijama.

Tvrdi da je HTV vlasniku prava, njemačkoj agenciji Sportfiveu, ponudila 60 posto veći iznos za prava od onoga koji je platila za isti športski događaj održan u Njemačkoj prošle godine. Objašnjava i da se HTV nije javio na usporedan natječaj za produkciju TV signala za prvenstvo "zbog toga što je potrebno osigurati viši standard od onoga koji HTV u ovom trenutku može dati".

Prema tome, smatrao sam da se ne možemo upustiti u pustolovinu ulaganja stotinu milijuna kuna od naših platiša pristojbe za HTV samo zato da bismo zadovoljili zadanu razinu standarda, a to ulaganje ne bismo mogli opravdati kasnijim korištenjem, ističe u svojoj ostavci Šveb. Dodaje da tolika ulaganja bez povrata smatra visokorizičnim trošenjem javnog novca, osobito zbog, kako kaže, teške financijske situacije HRT-a.

Na kraju ostavke Šveb zaključuje kako bi ponovno jednako odlučio, no da u tome nema potporu vodstva kuće.

(H)

 

HRT o ostavci sljedeći tjedan

Vodstvo HRT-a raspravljat će o današnjoj ostavci ravnatelja HTV-a Roberta Šveba početkom idućeg tjedna, a Programsko vijeće HRT-a na redovnoj sjednici zakazanoj za 1. travnja, doznaje se na HRT-u.
Predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdenko Ljevak nije želio komentirati neopozivu ostavku koju je Šveb podnio zbog neslaganja s vodstvom HRT-a oko gubitka prava prijenosa Svjetskog rukometnog prvenstva u Hrvatskoj 2009.
- Nadam se da ćemo do sjednice zakazane za 1. travnja od Ravnateljstva HRT-a dobiti sve potrebne informacije, nakon čega će Vijeće raspravljati o ostavci i eventualno izabrati vršitelja dužnosti ravnatelja HTV-a te raspisati natječaj za to mjesto - kazao je Ljevak.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. listopad 2020 17:37