StoryEditor
Hrvatska‘ne može radit‘

‘A vi mislite da ćemo vas mi plaćat?‘: Splićanin mora na posao nakon dvije godine bolovanja, odluka HZZO-a razljutila i njega i vlasnika tvrtke

23. siječnja 2020. - 07:30
Vlasnik tvrtke 'Ultima Elektro' Davor Malenica i njegov radnik Ante StapićJakov Prkic/Cropix

– Svaki mjesec davat ću mu punu plaću, plaćat ću sve, iako moj Ante ne može radit. Bit će doma i liječit se, jer se on naradio za cili život, za tri radnika je radio, a sad mu kažu da nije bolestan!

Koji apsurd od državne administracije koja sa splitske rive odlučuju tko je bolestan, tko može radit, tko ne. Njima je teško mom radniku platiti 4200 kuna bolovanje, a sutra će mu taj iznos bit prepolovljen na 2000 kuna! A to što im ja plaćam svaki mjesec 40.000 kuna za famozno zdravstveno, to nije puno? Pa mi radnika koji je bolestan proglašavaju sposobnim za rad i vraćaju mi ga na radno mjesto, iako znaju da se ne može popeti na skale, ne može ić na teren i radit na buri, studeni, dizat kolute kabela... – ogorčen odlukom kontrolorke bolovanja, pokušao nam je u jednoj rečenici pojasniti situaciju Davor Malenica, vlasnik splitske tvrtke “Ultima Elektro”, koja se od ponedjeljka rasplamsala društvenim mrežama, zbog odluke djelatnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koja je prekinula bolovanje njegovom djelatniku Anti Stapiću.

Fascikl dokumenata

I vratila ga je kontrolorka Marija Perić iz splitskog HZZO-a, pod brojem 0163988, na radno mjesto premda Ante Stapić ima cijeli fascikl dokumenata, liječničkih nalaza, snimki, uputnica, otpusnih pisama… kako nije zdravstveno sposoban obavljati posao elektroinstalatera. Te nam svu tu “papiruštinu” koja ocrtava njegov životni vijek pokazuje 61-godišnji Ante, iznenađen što se mi novinari uopće zanimamo za njegovo zdravstveno stanje. Njegova želja je samo jedna – zdrav baš više i ne može biti, godine i iscrpljujući rad na otvorenom su učinile svoje, no barem da može dočekat mirovinu. Barem da može unuku tešku 4,5 kilograma dignuti u krilo, jer mu i to predstavlja problem – ukoči se, prekine ga i kada kilogram nečega uzme u ruku, ni balotu više ne može u “livu” ruku primit, a kamoli dijete...

image
Ante Stapić
Jakov Prkic/Cropix

– Liva strana mi je bila oduzeta, a što me boli, više ni sam ne znam. Kičma je loša, ni jedan “L” mi nije na pravom mistu, kaže doktor Božidar Bulović kako su ti kralješci loši, pojedini nacikli, popucali, a da mi je operacija kičme veliki rizik, ostat ću nepokretan. Skupilo se boleštine, protruzija, hernija, trpija sam bolove na terenu kada smo radili, no u Dubrovniku sam samo pa na cestu, ni dignit se nisam moga, ni skalu napravit. Onda mi se liva strana oduzela, teško mi je bilo i govorit, a prsti ruke nisu bili moji... Proša sam 50 fizikalnih terapija, ali ne pomaže – niže nam zdravstvene poteškoće Ante sa splitskih Mejaša, koji od 10. travnja 1978. godine radi posao elektroinstalatera, prvo u svom privatnom obrtu, a od 1. prosinca 2010. u obrtu Davora Malenica, koji je odnedavno “narastao” na tvrtku “Ultima Elektro” s pogonom u Dugopolju.

Smije se gorko Ante kako je i u ratu bio 87 dana u borbenom sektoru 158. splitske brigade, imao je svoj obrt i jedan je od rijetkih obrtnika koji je platio cijeli dug državi bez onog famoznog otpisa poreznih dugova. Za to je digao i kredit te ima još tri godine otplate, no sve ga to ne smeta, jer radit voli i meštar je pravi. No sada ne može ni kutiju s alatom dignut, a kamoli se popet na skale. Dobro se uklopio u novoj firmi “Ultima Elektro”, koja nakon 20 godina djelovanja upošljava 28 djelatnika i imaju posla.

image
Jakov Prkic/Cropix

– Sve obveze prema državi ispunjavamo, zapošljavamo mlade ljude, a sada kada imamo problem oni ne mogu pomoći ni meni ni mom radniku. Nije vam ovdje problem novac, plaćao sam do sada, plaćat ću i od sada sve dažbine, no dajte pomognite čovjeku. Šetaju ga i prekidaju mu bolovanje jer je po njima sposoban za rad, a liječnici kažu drugačije. Onda mi kontrolorka Perić kaže – napravite prekvalifikaciju radnog mjesta.

U firmi imam inženjere, električare, i nemam portira! A to je jedini posao koji bi Ante ovako bolestan mogao radit. I sada su mu prekinuli bolovanje, vratili ga na radno mjesto koje ne može obavljat. I što sad. Hoće li ga poslati u invalidsku mirovinu ili će opet sav teret prebacit na poslodavca? Pa zašto onda plaćam zdravstveno osiguranje za radnike? – zasuo nas je pitanjima vlasnik tvrtke Malenica, dok nam Ante iznosi kronologiju bolovanja te dodaje još jedan problem.

Mrvice za kredit

– Stislo me je 23. srpnja 2018. pa godišnji produžija na bolovanje sve do 23. prosinca 2018. godine, kada mi je komisija prekinula bolovanje kazujući mi: “Svjesni smo da vas boli no dijagnoza je takva da ne možete biti duže na bolovanju. No kada se s istom dijagnozom vratite na bolovanje u roku mjesec dana, opet idete na teren HZZO”. I onda sam opet uzeo bolovanje od 14. siječnja 2019., sve do 17. siječnja 2020. godine. Tada gospođa kontrolorka prekida sve i šalje me radit. Kaže mi: “A šta vi mislite da ćemo vas mi plaćat?” I evo me, trpim bol non-stop, ne mogu uru na miru ni sidit, a ni ležat. A kako nemam prosjek plaća jer sam bio na bolovanju, dobiva sam 70 posto plaće, pa onda 50 posto od tih 70 posto što je 4200 kuna, sad će mi to skinut na 2000 kuna. Ma taman za kredit – kiselo se smije Ante, skupljajući u žutu fasciklu pregršt papira na kojima je netko drugi ispisao njegov život. I odlučio za njega, no ne da se, pa nam u šali kaže jednu životnu crticu:

– Žena mi je stopostotni invalid, a kada mene ukoči ni cipele ne mogu zavezat, pa uskoči moja stara majka od 80 godina, ona je žilavija od svih nas!

image
Jakov Prkic/Cropix

I stoga je Ante 4. prosinca 2019., dao zahtjev za invalidsku mirovinu, to mu je već drugi, prvi su odbili pojašnjavajući kako se radi o degenerativnim promjenama što nije za invalidsku mirovinu. Pa će valjda onaj drugi “zavod”, Hrvatski zavod za socijalno osiguranje, donijet ubrzo odluku kakva je njegova sudbina!

Do tada će mu Davor Malenica plaćat kao da radi, “bruto 2” nekih 11.000 kuna, godišnje oko 130.000 kuna, i to mu nije problem. Samo da njegov Ante dostojno dočeka mirovinu, invalidsku, a ne da ga kao bolesnog čovjeka šalju na radno mjesto.

Medicina rada: Nesposoban!


U srijedu ujutro Ante Stapić bio je pred komisijom Medicine rada, gdje mu je kazano kako je privremeno nesposoban za rad u trajanju od šest mjeseci, pa će zatim opet na novu kontrolu. No, to rješenje mu tek treba biti napisano i uručeno. Valjda će do kraja tih šest mjeseci dobiti i spasonosno rješenje od invalidskoj mirovini, a ne da bude u zakonodavnom vakuumu – bolestan je, a HZZO mu naređuje kako raditi – mora!

Odgovor HZZO-a


Kontrolor HZZO-a M.P. za medicinske poslove obavila je redovnu kontrolu privremene nesposobnosti za rad (PNR) osiguranika u ordinaciji opće medicine dr. Diane Petričević, te je utvrđeno da je PNR osiguranika A. S. od 14. siječnja 2019. medicinski indicirana do 17.siječnja 2020.

Kontrola je provedena pregledom osiguranika i uvidom u medicinsku dokumentaciju.

Svaki osiguranik, koji je nezadovoljan odlukom izabranog doktora o utvrđivanju prestanka PNR-a, ima pravo podnijeti zahtjev za izdavanjem rješenja u upravnom postupku, a na osnovi prethodno pribavljenog nalaza, mišljenja i ocjene liječničkog povjerenstva HZZO-a, koje je obvezno prije donošenja nalaza, mišljenja i ocjene izvršiti pregled osiguranika. Takvi zahtjevi rješavaju se po hitnom postupku.

Osiguranik je usmeno upoznat s navedenom mogućnošću, te za sada nije uložio prigovor na zaključenu PNR - odgovor je iz   HZZO-a.

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 06:09