StoryEditorOCM
Hrvatskaizrazila je razumijevanje

'Narod odlučuje': Predsjednicu smo izvijestili o svim opstrukcijama i kontaminacijama referendumskog procesa

29. studenog 2018. - 19:46

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" priopćila je u četvrtak na konferenciji za novinare ispred Ureda predsjednice države, koja ih je prije toga na njihov zahtjev primila, da su je izvijestili o "svim opstrukcijama i kontaminacijama referendumskog procesa" te se nada da će hrvatska predsjednica pridonijeti zaštiti ustavno-pravnog procesa u Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović primila je u četvrtak na njihov zahtjev odvojeno predstavnike građanskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", koji su je zamolili za zaštitu prava građana koji su zatražili raspisivanje navedenih referenduma.

Kako je, među ostalim, priopćio njezin ured, hrvatska predsjednica izrazila je razumijevanje za nezadovoljstvo predstavnika tih inicijativa jer im nije bilo dopušteno promatrati tijek kontrole valjanosti potpisa te je ponovila ocjenu kako bi nazočnost tih promatrača bitno olakšala i poziciju Vlade prema zainteresiranoj javnosti.

"S predsjednicom smo imali vrlo konstruktivan, pozitivan i otvoren razgovor, Građanska inicijativa 'Narod odlučuje' izvijestila je predsjednicu o cijelom tijeku referendumskog procesa, od prikupljanja potpisa do odlaska u APIS IT na tzv. navodnu provjeru potpisa", rekla je nakon sastanka članica Organizacijskog odbora te inicijative Natalija Kanački.

"Izvijestili smo je o svim opstrukcijama i kontaminacijama cijelog procesa otkako smo krenuli, a predsjednica je iznijela svoja stajališta te se nadamo da će svojim utjecajem i ulogom pridonijeti zaštiti ustavno-pravnog procesa u Republici Hrvatskoj", dodala je.

Kanački je istaknula kako se nadaju da će ostvariti ono što su obećali gađanima, to jest da će se raspisati referendum.

"Ministarstvo uprave kontaminiralo je i opstruiralo proces na čelu s ministrom Kuščevićem, koji je govorio neistinu, te su davali svojevoljne kriterije provjere i brojenja potpisa, i na koji način će se nama prezentirati uvid", rekla je Kanački i dodala kako se nada da će se poduzeti sve radi zaštite referendumskih inicijativa te osigurati funkcioniranje pravne države.

Predstavnicima Građanske inicijative "Narod odlučuje" u utorak je u prostorijama tvrtke APIS IT omogućen uvid u nevaljane potpise iz zahtjeva za raspisivanje referenduma o izmjeni članka 72. Ustava, no nakon što su upoznati sa zakonskim propisima po kojima će se provesti uvid, predstavnici inicijative odbili su tu mogućnost, priopćilo je Ministarstvo uprave.

"Predsjednicu smo obavijestili i o našem sastanku u APIS IT-u, na kojem nisu prihvaćeni naši uvjeti glede revizije nevaljanih potpisa. Ponuđena nam je bila obična izložba potpisa od APIS IT-a, bez mogućnosti naknadne verifikacije, ispravka eventualno uočenih nepravilnosti u provjeri potpisa. Tome su posvjedočili građani koji su došli na provjeru, i nakon toga im nije uvažen potpis", poručio je koordinator Građanske inicijative "Narod odlučuje" Luka Mlinarić.

"Ne možemo dobiti pristup kontrolnim knjigama u kojima je jasno određeno koliko je točno potpisa odbačeno po određenim kategorijama jer su one uništene”, izjavio je Mlinarić.

Istaknuo je kako su APIS IT-u, ministru Kuščeviću i premijeru Plenkoviću rekli kako žele da se sastavi povjerenstvo koje bi zajedno s njima utvrdilo nepravilnosti u provjeri potpisa. "Tražimo i uvid u registar birača, prije kojeg bismo željeli sastanak gdje bismo utvrdili način uvida i provjere", rekao je Mlinarić.

Pravni zastupnik Građanske inicijative "Narod odlučuje" Karlo Novosel rekao je novinarima kako je inicijativa zbog nepravilnosti poduzela određene mjere kako bi se zaštitili njezini pravni interesi i interesi građana koji su sudjelovali.

"Podnesena je ustavna tužba i predmet je trenutačno na Ustavnom sudum te bismo voljeli da pravna država bude brza i učinkovita", poručio je Novosel.

Inače, Građanska inicijativa "Narod odlučuje" prikupljala je potpise za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog zakonodavstva, a "Istina o Istanbulskoj" za otkazivanje Istanbulske konvencije. 

Iako obje inicijative tvrde kako su prikupile više nego dovoljno potpisa, iz Ministarstva uprave ističu da je za svako referendumsko pitanje predano nešto više od 40 tisuća neispravnih potpisa, među kojima je bilo duplih potpisa, nepostojećih OIB-a, potpisa umrlih i maloljetnih osoba te osoba koje nisu hrvatski državljani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 20:58