StoryEditorOCM
HrvatskaPupovac odbacio optužbe

'Narod odlučuje': Tražimo da se potpisi prebrojavaju uz našu kontrolu

5. lipnja 2018. - 18:24

Predstavnici Građanske inicijative Narod odlučuje, koji su prošloga tjedna objavili broj potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog sustava, u utorak su izvijestili da će zatražiti da se potpisi prebrojavaju uz njihovu kontrolu, te da se referendum raspiše u rujnu ove godine.

"Svjedoci smo brojnih manipulacija od strane političkih kasti koje čine sve kako bi zaustavile ovaj legalni referendum i s tim u vezi očekujemo od Vlade i 0Sabora da raspišu referendum do rujna ove godine", rekao je koordinator inicijative Zvonimir Troskot na konferenciji za novinare.

Javno je pozvao Ustavni sud da donese ustavnopravnu a ne političku odluku pri ocjeni ustavnosti referendumskih pitanja te ustvrdio da se "na Ustavni sud čine silni pritisci od strane premijera Plenkovića, HDZ-a i SDP-a, s obzirom da se ustavni suci biraju u suglasju između SDP-a i HDZ-a".

Željeli bismo zaštititi dignitet Ustavnog suda od pritisaka koji se čine na njega i zaštititi referendum i prikupljene potpise te izvijestiti javnost da su naši referendumski prijedlozi u skladu s Ustavom, sa zakonima i u skladu s napucima Venecijanske komisije", rekao je Troskot.

Konferenciju su, kaže, sazvali zbog "brojnih neistina i insinuacija kojima su izloženi od strane ministra uprave Lovre Kuščevića i predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića".

S tim u vezi "najoštrije je osudio i odbacio laži da su se prikupljali potpise i nakon datuma zatvaranja inicijative u ponoć 27. svibnja".

U inicijativi su, kaže, svjesni činjenice da su njihovi referendumski prijedlozi unijeli strah u kosti upravo onim političarima i strankama koje znaju da iza njihovih mandata ne stoji politička volja građana, već političko beskičmenjaštvo i klijentelizam.
Kako bi minimalizirali rizik manipulacije, zatražit će od svojih promatrača da budu prisutni prilikom prebrojavanja svakog od potpisa.

Predstavnica Inicijative Marija Burazer rekla je i kako ovih dana primaju pozive građana zabrinutih  da će politika učiniti sve da ne bi došlo do pravednijeg izbornog sustava.

"Apeliram na Ministarstvo uprave, nakon što zaprimi potpise 13. lipnja, da se u roku 14 dana očituju o broju prikupljenih potpisa i uputi te potpise u Sabor. Isto tako apeliramo na Sabor da u što kraćem roku uputi referendumska pitanja na ocjenu ustavnosti kako bi se referendum raspisao u rujnu", rekla je Burazer.

Dominik Knezović komentirao je  "spinove koji se javljaju ovih dana vezano uz neustavnost drugog referendumskog pitanja vezanog uz nacionalne manjine", te s tim u vezi citirao  odluku Ustavnog suda od 29. srpnja 2011.

"Isključivo o volji ustavotvorca ovisi hoće li mandat zastupnika nacionalnih manjina izjednačiti s općim mandatom zastupnika izabranih u okviru izbornog sustava", navodi s su odluci ustavnih sudaca, rekao je Knezović.

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" izvijestila proteklog tjedna o prikupljenih 397.024 potpisa za prvo pitanje i 390.189 za drugo, a također su obavijestili tajnicu predsjednika Sabora da potpise žele predati u srijedu, 13. lipnja, te zatražili da predsjednik Sabora tog dana primi predstavnike inicijative.

Prvo pitanje odnosi na opće odredbe izbornog sustava, optimalni izborni prag i ostalo, a drugo pitanje glasilo je: Želite li da se u Ustav doda članak po kojem zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna?.

Pupovac odbacio optužbe o kampanji protiv referendumske inicijative
Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac odbacio je u utorak optužbe Građanske inicijative "Narod odlučuje" o pritiscima iz redova vladajućih i oporbe protiv održavanja referenduma o izmjeni izbornog zakona i smanjenju prava manjinskih zastupnika.

Pupovac je odbacio tvrdnje predstavnika inicijative o "manipulacijama političke kaste" kako bi zaustavila referendum o izbornim promjenama, koje bi uključivale smanjivanje broja zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru i njihovo isključivanje iz odlučivanja o povjerenju Vladi i državnom proračunu.

"Ne vidim da postoji bilo kakva kampanja Vlade, vladajuće koalicije ili političkih stranaka u Saboru", izjavio je Pupovac nakon sastanka predstavnika nacionalnih manjina s premijerom Andrejem Plenkovićem, održanom na temu provedbe operativnih programa nacionalnih manjina.

Za razliku od predstavnika inicijative, kaže Pupovac, nitko od političkih stranaka niti predstavnika Vlade ne vodi nikakvu kampanju niti se upušta u pretjerana komentiranja i izjašnjavanja u vezi s referendumskom inicijativom.

Pupovac smatra i da se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović "uključila u priču prije nego su stvari sazrele i dublje ušla u to područje nego što je kazala da će ući".

Predsjednica je u subotu u Osijeku izjavila da su građani davanjem potpisa na referendumsku inicijativu pokazali da žele promjene i izmjene izbornog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. ožujak 2023 18:53