StoryEditor
Hrvatska'sve vodila dalić'

'Kad sam vidio tko je sve tamo, rekao sam Petrovu da ja više ne želim sudjelovati': mostovac otkrio kako su izgledali tajni sastanci u Vladi, tvrdi da ih je bilo više od tri

Piše Vanja Nezirović
18. svibnja 2018. - 12:49

I u najgorem scenariju, čak i da ne dođe do bilo kakvog rješenja u slučaju "Agrokor", da banke moraju otpisati sva potraživanja, da natrag dobiju nulu, bankarski sustav će ostati stabilan - izjavio je jučer Boris Vujčić, guverner Hrvatska narodne banke.

Guverner je, pak, lani kad je problem u koncernu eskalirao, rekao:

- Danas govoriti da se nije znalo što se događa oko koncerna "Agrokor"... Tko u to vjeruje?

Taj njegov komentar zapravo dobro oslikava i trenutačnu situaciju u kojoj se našla Vlada s aferom "Hotmail". Portal Index jučer je nastavio otkrivati mailove kojima žele potkrijepiti tezu da je i sam predsjednik Vlade Andrej Plenković "sve znao".

- Ni jedan e-mail nije poslan meni. Ne osjećam se odgovornim - ponavlja premijer Plenković govoreći o aferi "Hotmail". Portal Index povezuje da "iako ni jedan mail nije poslan njemu, činjenica jest da se najmanje tri puta susreo s grupom Borg, te da je mailove dobivala njegova savjetnica na službenu adresu samo par sati prije usvajanja lex Agrokora".

Na prvim sastancima, neslužbeno doznajemo, na kojima se tražilo rješenje za situaciju u "Agrokoru", poznato je da je bio prisutan i sam premijer Plenković. Upućeni u te susrete neslužbeno prepričavaju da je premijer Plenković bio dobro pripremljen, a i da se interesirao za sve aspekte problema. No, na nekima od tih sastanaka bili su i predstavnici Mosta Božo Petrov, pa i Ivan Kovačić, bivši potpredsjednik Vlade, te Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike...

- Da, bio sam na jednom od tih prvih sastanaka na kojemu je bio i Čikotić iz Mosta. Bilo je to krajem veljače prošle godine.

Sastanak je vodila bivša potpredsjednica Dalić, premijer Plenković se pojavio, ali nije se dugo zadržao. Ministar Marić tada nije bio. Bili su Ramljak, Matić, Korunić i neki odvjetnici, ne znam sad imena, ali nije bio Šavorić. To je bio i posljednji takav sastanak na kojem sam bio i rekao sam Petrovu da više ne želim s tim ljudima biti na sastanku, nisam više išao - rekao nam je Ivan Kovačić.

Takvih i sličnih sastanaka održano je, doznajmo, čak i više od tri, skupina se na najvišem nivou u Vladi susrela pet, šest puta. Isprva su se na rješavanju toga problema u Vladi okupili ministar financija Zdravko Marić i potpredsjednica Vlade Martina Dalić koja je pozvala, neslužbeno doznajemo, Tomislava Matića i Antu Ramljaka iz Texo Managementa. Ekipi su se na sljedećim susretima pridružili Tonči Korunić iz Intercapitala, te Zoran Besak iz Zadruge za etično financiranje, a tek poslije, kad se počelo raditi na zakonu "lex Agrokor", pridružili su im se odvjetnici Boris Šavorić i Toni Smrček, koji je poslije bio prisutan na većini sastanaka te vodio bilješke o svim pravnim aspektima.

- Smijenili su ministricu Dalić, a svi su sve znali. Zar Zdravko Marić i dalje govori da ništa nije znao? Kažu da je skupinu organizirala ministrica Dalić, pa kako kad ih nije otprije poznavala, znala je samo dvojicu, Ramljaka i Matića - komentira naš sugovornik blizak Dalić te dodaje:

- Tjerali su lisicu, a na kraju će istjerati vuka. Vidjet ćete.

Portal Index pita se kako je moguće da je Plenkoviću, koji je inače pravnik, promakla činjenica "da ljudi besplatno rade za Vladu, a naplaćuju se u Agrokoru". U aferi "Hotmail" sporna je činjenica, koju sada istražuje i USKOK, da je Borg grupa, u kojoj su uz Martinu Dalić bili Ramljak i Matić iz tvrtke Texo Management, Matko Maravić i Tonči Korunić iz Intercapitala, Branimir Bricelj iz tvrtke Altera savjetovanje i Odvjetničko društvo Šavorić i Partneri, radila na pripremi "lex Agrokora", da bi taj posao poslije navodno naplatili savjetničkim ugovorima u "Agrokoru".

Vlada je izabrala Ramljaka kao izvanrednog povjerenika u Vladi, a on je zajedno s ostalima izabrao glavnog savjetnika za restrukturiranje, koji je, pak, tvrtkama koje su sudjelovale u pisanju "lex Agrokora" poslije dao milijunske savjetničke ugovore. Grupa Borg 5. ožujka, prije samog sastanka u Vladi, navodi portal Index, napravila je hodogram aktivnosti, a koji je bio prezentiran u Vladi. U njemu se ističe rješavanje pitanja savjetnika koji rade na sanaciji "Agrokora".

"Kompanija plaća sve savjetnike, dok VRH vrši odabir", stajalo je u hodogramu aktivnosti Borg grupe, koji je prezentiran u Power Pointu, a posebno je bilo istaknuto pitanje:

"Tko su sadašnji savjetnici kompanije i koji je scope of work??" Iz čega je, tvrdi portal Index, razvidno kako je odmah na početku bila bitna naplata.

 

item - id = 547073
related id = 0 -> 1135510
related id = 1 -> 1134201
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 05:18