StoryEditor
Hrvatskasvečanost u zadru

Šampioni Noćnjaka Josip Kovačić i Ante Prižmić, na 22. izdanje pristiglo 413 uzoraka ulja iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Crne Gore

30. lipnja 2020. - 18:26

Šampioni 22. Noćnjaka, međunarodne manifestacije maslinara i uljara koja je u subotu završena u Zadru, su Josip Kovačić Aga iz Omiša u kategoriji otvorenog ekstra djevičanskog maslinova ulja sorte oblica te OPG "Ante Prižmić" iz Splita u kategoriji pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja Natura Dalmatica, sljubljenih sorti.

Na ovogodišnji Noćnjak pristiglo je 413 uzoraka ulja iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Crne Gore, od toga je 268 uzoraka bilo u kategoriji otvorenih ulja te 86 u kategoriji pakovina, dok se za nagrade natjecalo i 69 proizvoda od masline.

– Ovogodišnja otvorena ulja svježinom zaostaju za pakovinama, nedostaje im voćnosti te imaju izraženu gorčinu i pikantnost. Treba proraditi na optimalnom stupnju zrelosti za pojedinu sortu, odnosno vremenu berbe. Što se tiče pakovina, vidi se ozbiljnost u pristupu i profiliranju, više od 99 posto pakovina je u kategoriji vrhunskih ekstra djevičanskih ulja. Posebno veseli, u odnosu na otvorena ulja, više voćnosti, gorčina i harmonizirana pikantnost – kazala je predsjednica ocjenjivačkog odbora dr. sc. Sandra Petričević, ističući kako je među pakovinama najviše maslinara i uljara iz Istre.

image
OPG 'Ante Prižmić' Split

– Pozivam maslinare i uljare iz cijele Dalmacije da pokažu svoju pravu snagu. U Dalmaciji imamo vrhunska ulja i tržište pakovina trebalo bi povećati. U tom cilju pozivam Dalmatince na udruživanje – naglasila je Petričević.

Dalmatinci, udružite se!

Predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije Lorden Ljubenkov zahvalio je u ime organizatora Noćnjaka svim maslinarima i uljarima koji su poslali uzorke na natjecanje tijekom korona-krize, zbog koje je Noćnjak ove godine iz uobičajenog termina u ožujku prebačen za lipanj.

Također je zahvalio domaćinima iz Zadra, hotelu "Kolovare", Zadarskoj županiji i Gradu Zadru, koji su podržali ovu najveću i najstariju maslinarsku i uljarsku manifestaciju u Hrvatskoj.

– Na stručnom dijelu Noćnjaka imali smo priliku slušati i vidjeti više od 30 izlaganja i radova u čijem je nastanku sudjelovalo oko 50 znanstvenika. Zbog globalnog zatopljenja, klima se drastično mijenja, promjene su velike zadnjih deset godina i to se odražava na sve pa i na maslinare. Treba stoga razmišljati o sortama, navodnjavanju, vremenu sadnje i lokaciji, ali i novim EU direktivama koje idu prema tome da se, u cilju podizanja kvalitete i zaštite proizvođača, ali i potrošača, dokine prodaja ulja na kućnom pragu. To nas čeka već za dvije-tri godine – istaknuo je Ljubenkov.

Novi zamah koronavirusa doslovno je desetkovao broj maslinara koji su došli u Zadar. Na dvije večernje dodjele nagrada, diploma i priznanja u dvorani je bilo samo desetak dobitnika. Najviše, očekivano, s područja Zadarske županije, te manji broj maslinara i uljara iz Kaštela, Splita, Istre, Slovenije i Crne Gore. Unatoč brojnim ograničenjima zbog mjera opreze, organizacija manifestacije je ipak bila na visokom nivou.

– Bilo je nekih ideja da ovogodišnji Noćnjak treba odgoditi. Ja mislim da je bolje da smo ga održali, makar i u ovakvim uvjetima, jer maslinari i uljari su zaslužili da se njihov trud nagradi i da se naša priča nastavi – poručio je predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije.

Najbolja otvorena ulja


Uz šampiona Josipa Kovačića Agu iz Omiša za kvalitetu otvorenog ekstra djevičanskog maslinova ulja sorte oblica, priznanje za najbolje srednje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti pripalo je Davoru Bogdanoviću iz Seoca.

Priznanje za najbolje intenzivno ekstra djevičansko maslinovo ulje sljubljenih sorti dobila je tvrtka "Kalavojna" d.o.o. iz Marčane, dok je priznanje za najbolje blago ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte toscanina pripalo Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, Centru za voćarstvo i povrćarstvo iz Zagreba.

12 zlatnih ulja Zadarske županije


Zlatne medalje za otvorena ekstra djevičanska maslinova ulja dobilo je 12 maslinara iz Zadarske županije: Ivan i Nedjeljko Jusup iz Zadra za ulja sljubljenih sorti; Ivoš Mirko – "Mrotine" d.o.o. Kali, otok Ugljan, za ekološko ulje sorte drobnica; Tomislav Čudina iz Pakoštana za ulje sorte oblica; Vedran Glavan iz Privlake za ulje sljubljenih sorti; "Kraljski Dalmatin" d.o.o. iz Zatona za ekološko ulje sljubljenih sorti; OPG "Božena Krep" iz Posedarja za ulje sljubljenih sorti; OPG "Olivarić" iz Benkovca za ulje sljubljenih sorti; OPG "Mirjana i Božidar Šoša" iz Zadra za ulje sorte coratina; Filip-Marko Marković iz Nadina za ulje sljubljenih sorti; Budislav Mađerić iz Pašmana za ulje sljubljenih sorti; OPG "Stanko i Dinko Sikirić" iz Bibinja za ulja sljubljenih sorti; PZ "Maslina i vino" iz Polače za ulje sorte frantoio.

Svih šest ulja iz Zadarske županije u konkurenciji pakovina dobilo je zlatne medalje.

Nagrade za pakovine


OPG Ante Prižmić iz Splita šampion je 22. Noćnjaka za kvalitetu pakovine ekstra djevičanskog maslinova ulja Natura Dalmatica, sljubljenih sorti. Šampion za izgled pakovine maslinova ulja je OPG "Miše Nikol" iz Trogira.

Priznanje za najbolje monosortno ekstra djevičansko maslinovo ulje sorte picholine dobio je PG "Olivetum Posavianus" d.d. iz Kukuljanova. Priznanje za najbolje višesortno ekstra djevičansko maslinovo ulje dobio je "Iztok in Mojca Trošt", Kmetija Bojanec iz Ajdovčine u Sloveniji.

Priznanje za najbolji ekološki proizvod ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje sorte rosulja osvojila je "Ursaria" d.o.o. iz Vrsara.

Priznanje za najbolji Hrvatski otočni proizvod ekstra djevičansko ekološko maslinovo ulje sorte levantinka dobio je OPG "Curin Eva Marija" iz Gdinja na otoku Hvaru.

Nagrade za proizvode od masline


Najbolji proizvod od maslinova drva je stolna lampa Gabrića Sanjina iz obrta Maslina s otoka Raba.

Najbolji prehrambeni proizvod s maslinovim uljem je "Tartufin – kravlji sir s crnim tartufom" koji proizvodi Mih sirana iz Kolana na otoku Pagu, dok je najbolji kozmetički proizvod od masline "Tanny Sunny, pinka prirodna kozmetika", koju proizvodi mag. pharm. Darija Gospodnetić iz Postira na otoku Braču.

item - id = 1029597
related id = 0 -> 1125881
related id = 1 -> 1125859
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2021 21:27