StoryEditor
VijestiKATASTROFA

Dramatično stanje u Guatemali: dan nakon snažne erupcije vulkana zemlju pogodio i jaki potres; 'Pejzaž se posve promijenio, sve je uništeno...'

4. lipnja 2018. - 21:52

Potres jakosti 5,2 stupnja pogodio je obalu Guatemale u ponedjeljak, dan nakon snažne vulkanske erupcije.
Epicentar je bio u Pacifiku na dubini od deset kilometara, objavio je američki geološki centar. Zasad nema podataka o mogućim žrtvama i šteti.

Potres se dogodio nakon nedjeljne erupcije vuklana Fuego (vatra na španjolskom), koja je usmrtila najmanje 38 i ozlijedila oko 300 ljudi, pokazuju najnoviji vladini podaci. Druga erupcija u ponedjeljak izbacila je dodatne količine blata, pepela i plina. Nova eksplozija otežala je posao spasilačkim službama koje izvlače tijela stradalih mještana sela El Rodeao.

Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti i veći jer ima naselja s kojima u nedjelju navečer nije bilo moguće uspostaviti vezu.
Fuego, jedan od nekoliko aktivnih vulkana u toj srednjoameričkoj državi, nalazi se blizu kolonijalnog grada Antigue, na UNESCO-vom popisu svjetske baštine koji je preživio nekoliko vulkanskih erupcija.

Erupcija 3.763 metra visokog Fuega bila je najjača u posljednjih nekoliko godina, objavio je Nacionalni institut za seizmologiju, vulkanologiju, meteorologiju i hidrologiju.   

Vojska je objavila da je evakuirala 3.100 ljudi u krugu deset kilometara oko vulkana, 70 km jugozapadno od Guatemala Cityja.
Pepeo je pokrio četiri administrativne regije u zemlji ugrozivši 1,7 milijun stanovnika i zatvorivši zračnu luku La Aurora u glavnome gradu.

"Pejzaž oko vulkana se posve promijenio, sve je uništeno", rekao je vladin vulkanolog Gustavo Chigna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 00:35