StoryEditor
Vijestiilegalni prelazak

Drama na granici sa Slovenijom: uhićeni Iranac napao policajca tupim predmetom, za trojicom migranata se još traga

6. lipnja 2018. - 18:06

Uhićeni muškarac koji je u srijedu ujutro u mjestu Prilišće na hrvatsko-slovenskoj granici pokušao napasti policajca, koji je napad odbio pucnjima u tlo iz službenog pištolja, je iranski migrant koji je pokušao ilegalno ući u Sloveniju zajedno s još trojicom migranata, od kojih su dvojica uspjela prijeći granicu i za njima traga slovenska policija, dok jednoga traže hrvatski policajci.

Načelnik PU karlovačke Josip Ćelić izjavio je novinarima u općini Netretić, gdje se sve i dogodilo, kako je iskusni policajac iz Duge Rese pravovremenom reakcijom i upozoravajućom uporabom vatrenog oružja odbio napad migranta koji je, oglušivši se na njegovu zapovjed da se zaustavi, nasrnuo na policajca tupim predmetom.

Taj je napadač uhićen te protiv njega slijedi kriminalističko istraživanje.

Opisujući incident s upotrebom vatrenog oružja Ćelić je rekao kako je takva situacija s napadom na policajca izolirani događaj, da ga još nisu imali u Karlovačkoj županiji, ali da je policajac postupio zakonito, pravovremeno i opravdano te s dva hica upozorenja odbio od sebe fizički napad, ne ozlijedivši pritom napadača.

"Policijski službenik je u redovnom obnašanju policijske službe uočio ilegalne prelaske državne granice i s ciljem sprječavanja izdao zapovijed da počinitelj stane, a on je krenuo u napad te je, da bi odbio napad na sebe, policijski službenik uporabio vatreno oružje. Ispalio je jedan hitac u zemlju, nakon ispaljenog hica počinitelj je i dalje nastavio s napadom tupim predmetom na policajca i stao je tek nakon drugog hica, čime je zaustavljen napad, uhićena osoba i time spriječena u ilegalnom prelasku državne granice“, istaknuo je.

Pojasnio je kako je u svojoj redovnoj službi svaki policajac osiguran zaštitnom opremom i svim sredstvima za rad, pa i vatrenim oružjem, a svaki od njih zna koja je zakonita uporaba vatrenog oružja.

Ćelić je podsjetio kako karlovačka Policijska uprava brine i o 55,5 kilometara granice s BiH, manje-više lako prohodnoj zelenoj granici, a sada je i u okolnostima kada i vremenski uvjeti pogoduju osobama koje žele ilegalno prijeći granicu spremna zapriječiti takve ilegalne prelaske.

Upitan može li nakon ovoga policija potvrditi kako više nije riječ samo o izoliranim ilegalnim prelascima granice, već da se radi o nečem puno ozbiljnijem, odnosno da kroz Karlovačku županiju ide ili migrantska ruta ili migrantski val, načelnik PU karlovačke je odgovorio kako se "ne može reći da je to migrantski val, već pojačani ilegalni prelazak".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. rujan 2020 02:39