StoryEditorOCM

Žužulovima uvjetna kazna za izvlačenje novca iz "Slobode"

Piše PSD.
19. ožujka 2012. - 17:21
Četvero optuženih za malverzacije u samoborskoj tvornici čarapa "Sloboda", među kojima su brat i supruga bivšeg hrvatskog veleposlanika i ministra vanjskih poslova Miomira Žužula, danas su nepravomoćno osuđeni na uvjetne zatvorske kazne od 11 mjeseci.

Uvjetne zatvorske kazne, koje neće izdržavati ako u narednih pet godina ne ponove nedjelo, optuženima je izrekla sutkinja velikogoričkog Županijskog suda Jadranka Kos.

Uz Borisa i Tatjanu Žužul osuđeni su Ivica Papeš i Javorka Babić, a optužnicom je bio obuhvaćen i Dario Papeš koji je oslobođen krivnje.

Postane li presuda pravomoćna Ivica Papeš će državi morati vratiti 2,12 milijun kuna, a Tatjana Žužul nešto više od 628 tisuća kuna koje im je na ime dobiti skupština tvrtke isplatila krajem 1998. Tadašnji direktor "Slobode" Boris Žužul i financijska direktorica Javorka Babić time su, po mišljenju suda, zluporabili položaj i omogućili izvlačenje novca iz tvornice.

No, sud je odbacio ostale točke optužnice kojima ih se teretilo za štetu od dodatnih 8,4 milijuna kuna.

Borisa Žužula i Javorku Babić tužiteljstvo je teretilo zbog izbjegavanja plaćanja više od 2,2 milijuna kuna poreza na dobit, a sud je optužbu odbacio uz obrazloženje da ih je za to nedjelo već kaznila financijska policija. Oslobođeni su i za nezakonit transfer s tvrtkom "Idris", čime je "Sloboda", po tvrdnjama iz optužnice, oštećena za još 6,2 milijuna kuna.

Istraga protiv tih petero okrivljenih pokrenuta je još u veljači 2008. pred zagrebačkim Županijskim sudom, nakon čega je Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici u prosincu te godine protiv njih podiglo optužnicu.

No, uvjeti za početak suđenja okrivljenima, koje se teretilo za zlouprabu položaja i ovlasti te zlouporabe u gospodarskom poslovanju, stekli su se tek pošto su odbijeni svi njihovi prigovori na optužnicu.

Odvjetnik Tatjane Žužul, Mate Matić kazao je da je zadovoljan presudom, ali da će nakon primanja pismenog obrazloženja presude ipak razmisliti hoće li ulagati žalbu Vrhovnom sudu.

Hina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 16:21