StoryEditorOCM
Crna kronikasačekuša u bih

Zoran Mamić: Uvjeren sam da su u Zdravka pucali huligani!; Stručnjak za sigurnost i kriminalistiku: Mislim da su razlozi dublji od nezadovoljstva navijača...

Piše PSD
22. kolovoza 2017. - 23:06

Zoran Mamić je za RTL ispričao što se danas događalo kod Tomislavgrada. O detaljima napada na Zdravka Mamića već smo izvijestili, na tu temu Zoran nije rekao ništa novo, ali zanimljivo je što je rekao o počinitelju (ili o više njih):

- Prilično sam uvjeren da to dolazi iz huliganskih krugova, dijela navijača koji nisu navijači, nego huligani, Ne vidim nijednu drugu mogućnost koja bi bila. Daj Bože da ih pronađu pa da vidimo tko su i što su...

Zdravko Mamić stigao u Zagreb, evo što su nakon pretraga utvrdili liječnici: savjetnik Dinama imao je veliku sreću

Policija BiH na nogama: u tijeku velika potraga za dvojicom napadača na Mamića, u akciju su uključeni specijalci i psi!

Otkrivaju se detalji napada na Mamića: atentat je pokušan pred crkvom, policija sumnja da je propucan iz snajpera!; Prva reakcija gazde Dinama: Izbjegao sam smrt!

Pogledajte kronologiju napada na Zdravka Mamića i njegove suradnike

Mamićevi odvjetnici apeliraju na medije: Ne širite neargumentiranu netrpeljivost, to je potaknulo nasilje

Ekipa 'Slobodne' bila je na mjestu na kojem je propucan Zdravko Mamić, sreli smo njegovog rođaka koji je svjedočio dramatičnom napadu: Sigurno su ga čekali par dana, to je bilo planirano!

Stručnjak za sigurnost i kriminalistiku: Mislim da su razlozi dublji od nezadovoljstva navijača

Stručnjak za sigurnost i kriminalistiku Željko Cvrtila bio je gost Dnevnika Nove TV u kojem je analizirao pucnjavu na savjetnika Dinama Zdravka Mamića.

Je li ovakav napad na Zdravka Mamića svojevrsna poruka i kakva?

U svakom slučaju, tu se radi o klasičnoj sačekuši od strane ljudi koji s znali ili koji su dobro informirani da će on upravo u to vrijeme biti u tom zaseoku koje nije poznato širokoj javnosti biti, odnosno odati počast svom ocu.

Što vi mislite o ovom napadu na Mamića?

Čini mi se da se radi o dubljim razlozima. To je ili nekakva poruka ili mogući pokušaj ubojstva. Imamo premalo detalja da bismo u ovom trenutku mogli reći točno o čemu se radi. To će pokazati istraga. Ovisi o tome koliko je metaka ispucano, u kom je smjeru to ispucano, je li možda više metaka prema njemu pa je onda osoba koja je izvršila pokušaj ubojstva promašila, radi li se o osobi koja se uplašila ili je amater…

Ili je upravo to što se napravilo bio plan i namjera, da ga se zastraši ili da ga se upozori, vjerojatno zbog nekih poslovnih razloga. Sumnjam da bi netko zbog huliganstva, zbog toga što se ljuti na njega kao pripadnika Dinamovog establišmenta išao ispucati metak iz vatrenog oružja. Nisam za takav slučaj do sada čuo.

Mislite li da će policija naći počinitelja?

Teško je. Kad god se rade ovakve organizirane sačekuše, policija nije previše uspješna. Imali smo u Hrvatskoj dosta takvih slučajeva. Ovdje je otegotna okolnost ta što se to dogodilo u susjednoj državi, pa će dvije policije morati surađivati.

Hoće li one biti efikasne?

U suradnji će biti efikasne. Samo je stvar u tome što se motiv mora tražiti u Zagrebu i negdje oko napadnutoga, a ne u Tomislavgradu, odnosno u mjestu u kojem se to dogodilo.

Što očekujete, kako će se Mamić sada ponašati?

Teško je od njega išta očekivati. Znamo da je on dosta nepredvidljiv. Nije pokazao nikakav strah u ovome što mu se dogodilo. Vidjeli smo iz medija, možda on ima nekakvu viziju zbog čega mu se ovo dogodilo i koji su tu motivi i razlozi. On će to vjerojatno van svjetla pozornice i van policije i pravosudnih organa pokušavati rješavati.

Dinamo tvrdi da je ovo nastavak planiranog atentata iz 2014., na što oni misle?

Teško mi je reći što Dinamo misli. Po meni mislim da su tu dublji razlozi, nego huliganština i nezadovoljni navijač.

Treba li on dobiti neku zaštitu?

Svaki građanin u Hrvatskoj, pa i Zdravko Mamić, ima pravo na zaštitu u ovakvim situacijama.

Je li u jednom počinitelju sadržano zašto se ovo sve skupa dogodilo, na način da je on naručitelj ubojstva ali i počinitelj.

Teško je to sada zaključiti. Imate tri razine, jedna je naručitelj, druga su organizatori i treća razina su sami izvršitelji. Sumnjam da se tu radi o takvoj osobi. Mogli bismo to reći i u slučaju Brača gdje je jedna osoba stekla u tom momentu volju da napadne Zdravka Mamića. On je bio sam sebi nalogodavac i izvršitelj. Kad se radi o vatrenim obračunima, to obično nije slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. ožujak 2023 15:47