StoryEditor
Crna kronikaapsurdno

Živimo li mi stvarno u zemlji čudesa? Grad Split bio je obaviješten o slučaju ‘Ville Harmony‘ još 2019. godine, zašto Opara nije udaljio Pocrnić Mladinić iz Banovine?

Piše Vladimir Urukalo
24. srpnja 2021. - 10:14

Odluku splitskog suca istrage Županijskog suda da će idućih mjesec dana provesti iza rešetaka istražnog zatvora na Bilicama, prve dvije okrivljene uhićene u velikoj USKOK-ovoj antikorupcijskoj akciji, gradske službenice Lada Pocrnić Mladinić (58) i Ljiljana Poletti Kopešić (57), dočekale su u suzama. Kako smo doznali, rasplakale su se pri odlasku sa suda i nakon dolaska u zatvor, ne shvaćajući zašto ih se zatvara.

Druga dvojica uhićenih iz ove akcije, građevinski poduzetnik Zvonko Kotarac i njegov brat Ivan, također će najmanje idući mjesec provesti na Bilicama, no oni nisu dopustili da ih emocije svladaju, nego su "stoički" podnijeli sučevu odluku i bez vidljivih reakcija dovedeni su u zatvor.

Svi su oni pritvoreni zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Podsjetimo još i da je USKOK tražio i istražni zatvor za MUP-ova vatrogasnog inspektora Željka Smajića, i to zbog opasnosti od ponavljanja djela, no taj je zahtjev odbijen.

Kako smo već pisali, njih četvero dio su dvanaesteročlane grupe koja je uhićena početkom ovog tjedna, a čiji se krimeni, po sumnjama istražitelja, svrstavaju u tri pravca. Prvi je priča oko Zvonka Kotarca i njegova hotela "Amphora" na Žnjanu, kojem je Pocrnić Mladinić na osnovi prijateljstva "sredila" preko Poletti Kopešić dozvole, iako za njih nije bilo zakonskih uvjeta.

Druga je vezana uz Marija Jukića, vlasnika poznate trgovine odijelima "Mister Mot", kojem je odobrena viša i šira zgrada na Mejama od dopuštenog.

Posljednji slučaj je, recimo tako, i "najminorniji", a odnosi se na Danijelu Špalj, voditeljicu TC-a "Joker" i nekadašnju Kerumovu gradsku vijećnicu, koja je preko Nevena Mladinića, supruga uhićene Lade Pocrnić Mladinić, tražila da se utječe na Ljiljanu Poletti Kopešić da se izda uporabna dozvola za poslovni prostor u kojem je trebala biti otvorena trgovina "TEDI", iako su znali da nije provedeno obvezno ispitivanje funkcionalnosti sustava za dojavu požara.

Dakle, u sva tri slučaja poveznice su Pocrnić Mladinić i Poletti Kopešić. Prva je svojedobno bila voditeljica Odsjeka za graditeljstvo Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo u Gradu Splitu, a posljednje dvije godine je, nakon izbijanja afere "Villa Harmony", gdje joj je nedavno postala pravomoćna optužnica također za koruptivna djela, premještena na mjesto više savjetnice u Upravnom odjelu za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša. Tada je izbjegla istražni zatvor.

U istom odjelu radi i Ljiljana Poletti Kopešić, i to kao viša savjetnica za provedbu dokumenata prostornog uređenja.

Baš činjenica da je Pocrnić Mladinić ostala na svom poslu usprkos aferi "Villa Harmony" posebno je zasmetala Nataliji Petković, zamjenici ravnateljice USKOK-a koja vodi slučaj. Ona je, tražeći istražni zatvor, posebno naglasila da je o slučaju Pocrnić Mladinić iz 2019. godine bio obaviješten i Grad Split.

No, do današnjeg dana gradonačelnik Splita (a do prije koji mjesec to je bio HDZ-ov Andro Krstulović Opara, na kojem ga je mjestu naslijedio Ivica Puljak iz stranke Centar – op.a.) nije udaljio iz službe službenicu Pocrnić Mladinić protiv koje je pokrenut kazneni postupak iako je to bio obvezan učiniti po Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi.

Zamjenica USKOK-a navela je da postoji još primjera gdje osobe koje imaju potvrđene optužnice i dalje rade u Gradu Splitu – na poslovima na kojima su radile i kad su počinile djela za koja se sumnjiče. Radi se, konkretno, o Damiru Babiću, voditelju Odsjeka za komunalne poslove, te Natali Ribičić, voditeljici Odsjeka za javne površine i predsjednici Komisije za utvrđivanje uvjeta za postavljanje štekata, koji su optuženi za produljeno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u USKOK-ovu slučaju u kojemu je, među ostalima, okrivljen i Ivo Baldasar, bivši splitski gradonačelnik.

Četvero pritvorenih bit će na Bilicama sve dok se ne ispita više od dvadeset svjedoka, među kojima su, bar što se Splita tiče, svakako "najzvučnija" imena Ive Baldasara i Tihomila Rađe.

– Naravno da ću se odazvati ako me budu zvali da svjedočim, samo ne znam što ću im govoriti kad ne znam ništa o ovome. To je bilo isključivo u nadležnosti službi, to je čista struka, a ja ne znam ni u koje se vrijeme događalo to što spominjete. Nisam se bavio građevinskim dozvolama, to je sve bila stvar pročelnika – komentirao nam je Ivo Baldasar.

Tihomil Rađa, pak, naveden je u očitovanju USKOK-a kao osoba čiji su razgovori sa Zvonkom Kotarcem i njegovim bratom Ivanom te Ladom Pocrnić Mladinić i Ljiljanom Poletti Kopešić snimljeni u tajnim mjerema nadziranja.

Rađa je bliski prijatelj sa splitskim poduzetnikom Juroslavom Buljubašićem te je bio i direktor njegove tvrtke SEM 1986 d.d. iz Splita.

Rađa je već imao "posla" s USKOK-om, i to kao svjedok tijekom istrage prije desetak godina oko toga je li bivši premijer Ivo Sanader bio pravi vlasnik jahte "Malo vitra", koju je, pak, baš tvrtka SEM prodala na javnom natječaju za oko pola milijuna kuna.

Iz snimljenih razgovora u ovoj najnovijoj aferi, smatra USKOK, jasno je da je Rađa preko Vesne Bućan, tadašnje voditeljice građevinske inspekcije, na sve moguće načine pokušavao zaustaviti zabranu građenja Kotarčeva hotela na Žnjanu i popratne zgrade s kojom je poslije hotel spojen u jednu cjelinu, a koje je građevinska inspekcija zaustavila.

USKOK također zaključuje da je Rađa, koji je kućni prijatelj s Kotarcem i Pocrnić Mladinić, bio upućen u sve faze izdavanja građevinske dozvole Kotarcu i njegovim tvrtkama. Zbog toga će biti pozvan u USKOK kao svjedok.

– Upoznat sam s tim, no ne mogu vam ništa govoriti jer ne želim ni na jedan način ugroziti ni ljude koji su sad u zatvoru, a koje poznajem, a ni istragu USKOK-a. Nemam pojma čiji sam svjedok, tko me predložio... Volio bih da se sve ovo što brže riješi – kratko nam je u četvrtak kazao Tihomil Rađa.

item - id = 1114935
related id = 0 -> 1127509
related id = 1 -> 1125771
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. rujan 2021 02:25