StoryEditorOCM
Crna kronikapa je li moguće?

Ženka ćelavog ibisa u dolini Neretve ipak je ubijena? Počinitelju prijeti kazna do 30.000 kuna i pet godina zatvora

Piše Stanislav Soldo
9. ožujka 2023. - 13:54

Ako se otkrije tko je usmrtio ženku ćelavog ibisa, strogu zaštićenu ptičju vrstu poznatiju po imenu Gipsy kaznit će se novčanom kaznom u rasponu od 7.000,00 do 30.000,00 kuna (929,06 eura do 3981,68 eura), a ako je u pitanju pravna osoba kazne su još drastičnije od 25.000,00 do 200.000,00 kuna (3318,07 do 26.544,56 eura). Osim toga, počinitelju prijeti i do pet godina zatvora po Kaznenom zakonu RH.

Iako službeno nije dovršena obdukcija ubijene ptice na Veterinarskom institutu u Zagrebu, čini se ipak da je Gipsy stradala nasilnom smrću (nije upucana, nema sačme, ali je moguće da je udarena nekim tupim predmetom ili je otrovana). U udruzi Biom koja je pratila njezin boravak u Neretvi očekuju aktiviranje policije kako bi se otkrio točan uzrok uginuća te kaznili mogući počinitelji. Teško će biti otkriti počinitelja ovog (ne)djela, zapravo,sumnjivi su svi koji su bili u bilo kakvom doticaju s pticom unatoč višekratnim upozorenjima da ju se ne dira niti uznemirava. Potencijalna sumnja pada i na poljoprivrednike koji na svojim njivama kojima se kretala Gipsy koriste pesticide ili je u pitanju možda trovanje štakora i voluharica pa je nesretna Gipsy zagrizla takav mamac. No, to će u konačnici potvrditi toksikološka analiza.

image

Gipsy je pronađena na predjelu Luke kod Opuzena

- Gipsy je nasilno stradala – veliki je to udarac povratku izumrle vrste ćelavih ibisa, ističu u udruzi Biom.

S obzirom na da to nije prvi put da ćelavi ibisi stradaju u Hrvatskoj u sumnjivim okolnostima, o ovom slučaju obavijestili smo policiju te je kriminalistička policija odmah izašla na teren, kao i veterinarski inspektor koji je preuzeo pticu i poslao je na analizu u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu, potvrdili su nam u Biomu gdje nestrpljivo iščekuju rezultate analize uginule ptice.

Pogibija Gipsy, ženke ćelavog ibisa koja je posljednjih nekoliko mjeseci boravila u Hrvatskoj, s pravom je šokirala javnost. Radi se o vrsti koja je izumrla u Europi i u sklopu projekta LIFE Northern Bald Ibis ponovno se pokušava uspostaviti njena populacija, te ne čudi da je pojavljivanje jedne jedinke u našim krajevima izazvalo zanimanje i simpatije mnogih građana.

Nakon dojave austrijske organizacije Waldrappteam, koja provodi projekt reintrodukcije ibisa, djelatnici Bioma s predstavnicima Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko - neretvanske županije su u ponedjeljak 6. ožujka izašli na teren u delti Neretve kod Opuzena gdje su pronašli mrtvu jedinku ćelavog ibisa.

- Potencijalni razlozi takvog uginuća su najvjerojatnije nastreljivanje ili neka druga vrsta fizičkog ozljeđivanja, a moguće je i akutno trovanje. Prirodna smrt je malo vjerojatna, osim u slučaju ekstremnih vremenskih uvjeta, ali takvih uvjeta nije bilo na dan uginuća, zaključuju u Biomu.

- Na temelju GPS podataka možemo sigurno zaključiti da je Gipsy uginula naglo i da razlog smrti nije prirodan. Nema znakova predacije. Bolest ili gladovanje izgledaju drugačije u podacima. Ptica bi prije bila manje aktivna i bilo bi to jasno vidljivo u obrascu aktivnosti. Dan prije smrti, Gipsy je odletjela gotovo do Dubrovnika i vratila se u istom danu u deltu Neretve, što znači da je bila u dobroj fizičkoj kondiciji, spremna za migraciju. Na dan smrti je, po već uobičajenoj navici, ujutro otišla na hranjenje. No, 15 minuta kasnije bila je mrtva pored zgrade. Iščekujemo rezultate analiza iz Zagreba da ne moramo nagađati. No, podaci s GPS-a snažno sugeriraju ljudski faktor, rezolutni su u Biomu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. ožujak 2023 13:55