StoryEditor
Crna kronikadavne 2013. godine

Zbog ukradene teglice Lino lade Džemo u Trogiru prijetio trgovcima da će ih ‘satrati, ubiti i zaklati‘, sada je dobio osam mjeseci zatvora

Piše Vladimir Urukalo
13. listopada 2021. - 17:26

"Džemo voli džem" naslov je znane pjesme crnogorskog pjevača Ramba Amadeusa koju možemo, za potrebe naše priče, parafrazirati u "Džemo voli Lino ladu!", a baš je zbog tegle tog čokoladno-mliječnog namaza osuđen na osam mjeseci bezuvjetnog zatvora.

image
Shutterstock

Nepravomoćnom presudom splitskog Općinskog suda Džemail H., zvan Džemo, 42-godišnjak rodom iz BiH, a s prebivalištem u Trogiru, osuđen je prije koji mjesec na zatvorsku kaznu jer je 23. studenog 2013. godine, dakle prije gotovo osam godina, oko 11 sati u Trogiru u Ulici kardinala Alojzija Stepinca ispred prodavaonice Tommy prijetio smrću prodavačici, prodavaču i skladištaru te trgovine, koji su ga sumnjičili da je ukrao jednu teglu Lino Lade od 750 grama vrijednu 40 kuna. Kad su od njega zatražili da vrati tu teglu Lino Lade u prodavaonicu, Džemo je, po presudi, "svjestan da ovi svom poslodavcu, s obzirom na svoje mjesto rada, odgovaraju za sve neopravdane manjkove u prodavaonici", djelatnicima Tommyja psovao majku, govoreći im da su ludi, te im je rekao da će ih satrati, ubiti i zaklati.

Zbog toga što je, stoji u presudi, "odgovornim osobama u vezi s njihovim radom ozbiljno prijetio da će ih usmrtiti" osuđen je za tri kaznena djela prijetnje i za svako je dobio po šest mjeseci zatvora, što je objedinjeno na jedinstvenu kaznu od osam mjeseci zatvora, u što mu se ubraja šest dana provedenih u istražnom zatvoru u prosincu 2014. godine.

Džemo je na sudu pokušao objasniti da nikome nije prijetio i da je tada dolazio kući s posla pa je najprije otišao u obližnju trgovinu Ribola, gdje je kupio dosta stvari, pa i spornu teglu Lino Lade, a potom je s druge strane ulice ušao u trgovinu Tommy i tu nešto kupio.

– Mislim da sam i u Tommyju kupio dosta stvari za minimalno 300, 400 kuna i sve sam na kasi uredno platio. Kad sam izašao iz trgovine, obratio mi se momak koji tamo radi i optužio me da sam ukrao Lino Ladu i da je nisam platio, a s njim da su bili još jedna žena i jedan momak. Kazao sam mu tada da uzme tu Lino Ladu i provjeri na kasi pa da će vidjeti da je kupljena u Riboli. Dao sam mu teglu u ruke, ali mi je taj momak rekao da odjebem i da on neće ništa provjeravati. Nogom sam mu iz ruke izbio Lino Ladu, koja je pala na tlo, i onda sam otišao kući pokupivši vrećice koje sam imao uza se. Nikome nisam ništa psovao niti prijetio – kazao je Džemo, dodavši da posljednjih godinu dana živi u Njemačkoj, gdje radi poslove vezane uz gips, postavljanje keramike i parketa.

Sutkinja Ivana Kanaet Samardžić nije povjerovala njegovoj obrani, nego iskazima oštećenih trgovaca, koji su kazali, uz ostalo, da su Džemu otprije znali kao osobu koja krade po trgovini pa bi ga pratili kad bi ušao u dućan. Tog su dana vidjeli da nešto skriva ispod jakne, a kad su ga pozvali da izvadi što ima, on je u jednom trenutku nasrnuo na jednog trgovca, uhvatio ga za vrat i držao, te je ostalima zaprijetio da će ih ubiti.

– Sud je mišljenja da su konkretne riječi okrivljenika, imajući u vidu okolnosti i kontekst cijelog događaja, revoltiranost okrivljenika koji je zadržan u trgovini od strane oštećenika pod sumnjom da je otuđio artikle iz trgovine i kojemu se zaprijetilo zvanjem policije, a posebno imajući u vidu da je i nasrnuo na oštećenika i uhvatio ga za vrat te držao, i to prijeteće riječi da će oštećenike ubiti, satrati, zaklati, bile upućene s ciljem da iste uznemiri i uplaši, te su bile objektivno podobne da izazovu strah i osobnu ugroženost, što je i postignuto jer su se oštećenici uplašili i shvatili prijetnje ozbiljno te su ih odmah i prijavili policiji. Je li okrivljenik uistinu i mislio realizirati navedene prijetnje, nije odlučna činjenica za ostvarenje bića ovog kaznenog djela – obrazložila je, uz ostalo, sutkinja Kanaet Samardžić. Kao olakotne okolnosti uzete su "uredne osobne prilike okrivljenika i činjenica da oštećenici nisu zainteresirani za njegov kazneni progon", dok je kao otegotna okolnost uzeta Džemina dosadašnja višestruka osuđivanost.

– Ovaj sud je mišljenja da će se svrha kažnjavanja ostvariti isključivo osudom na zatvorsku kaznu, imajući u vidu da dosadašnja okrivljenikova višestruka osuđivanost i mjere upozorenja koje su mu izricane očito na njega nisu djelovale specijalno preventivno – zaključila je sutkinja.

item - id = 1134749
related id = 0 -> 1136740
related id = 1 -> 1136448
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 00:22