StoryEditor
Crna kronikaoružano razbojstvo u Čilipima

Zbog filmske pljačke u zračnoj luci uhićeni otac i sin! Tata je stari policijski znanac, poznat po spektakularnom bijegu iz bolnice. U zadnje vrijeme se pritajio, činilo se da se smirio i posvetio obitelji i taksiranju...

Piše Ahmet Kalajdžić
24. listopada 2019. - 23:41
Uhićeni su otac i sin, Antun i Antonio Katušić (u krugu je Antun, fotografija je iz 2007. godine)pljacka

Kako smo neslužbeno doznali, policija je zbog sumnje da su u ponedjeljak ujutro oko 7,40 sati u Zračnoj luci Dubrovnik počinili oružanu pljačku uhitila dvojicu osumnjičenika. Navodno je riječ o ocu i sinu, Antunu i Antoniu Katušiću iz mjesta Gabrile u Konavlima.

Detalji velike pljačke u zračnoj luci: dvojac je točno znao kada stiže kombi s novcem, je li upetljan netko iznutra?; Pljačkaši su sa 100.000 eura pobjegli na motociklu u vlasništvu poznatog restorana

Policija je za sada samo potvrdila kako su osumnjičeni uhićeni, ali ništa više. Međutim, doznali smo kako su razbojnički par upravo spomenuti otac i sin. Inače, zbog brojnih okršaja s zakonom, otac je od ranije poznat policiji. Prije 13 godina, u Počitelju kod Čapljine je 31. ožujka 2006. svojim audijem A-8 prebrzom vožnjom skrivio prometnu nesreću u kojoj su poginula braća Božo (26) i Marin (25) Salacan iz Opuzena, Damir Žderić (28) i Martijan Popovac (29) iz Ploča, dok je u VW pasasatu- BiH registracija, s kojim se sudario, poginuo Vladimir Azinović (45) iz Čapljine.

Nakon nesreće je Antun Katušić završio u mostarskoj bolnici iz koje je na spektakularan način, uz pomoć dvojice pomagača čiji identitet nije otkriven, ali se zna kako su bili u odori HVO-a te su ga uz pomoć ljestvi, iz bolničke sobe na prvom katu, pod nosom bosanskohercegovačke policije izvukli. Višednevna potraga za njim nije dala rezultat da bi, nakon toga mjesecima bio nedostupan policiji i pravosuđu. Kasnije se doznalo da se skrivao u obiteljskom domu u Gabrilima.

Skrivanje u Konavlima je, zapravo, bilo "javna tajna" a dubrovačka policija ga nije uhitila pravdajući se kako iz Mostara, odnosno iz Sarajeva nisu dobili službeni zahtjev za uhićenje. Tijekom očevida nesreće u Počitelju, 5 km sjeverno od Čapljine, BiH-policija je u Antunovom audio 8 pronašla ključ od luksuznog BMW-a. Kad je ključ stigao u Dubrovnik, utvrdilo se da potiče od BMW-a koji je na neobjašpnjiv način nestao iz skladišta dubrovačke Carinarnice na Kantafigu, nedaleko od dubrovačkog Autobusnog kolodvora! Nikad nije otkriveno kako je BMW nestao iz carinskog skladišta odnosno garaže pored tog skladišta, ali su govorkanja dobila na snazi kad se utvrdilo da je ključ pronađen u džepu Antunovog suputnika, inače pripadnika interventne postrojbe PU dubrovačko- neretvanske!

Antun Katušić se kasnije ponovno bavio taksiranjem, a "središnji punkt" s kojeg je polazio bila je upravo Zračna luka u Čilipima! Široj javnosti je bio poznat po nesebičnoj ljubavi prema brzoj vožnji, ali i skupocjenim kolima. Već tada je prema debljini arhive te broju prikupljenih prijava bio jedan od neslavnih rekordera PU dubrovačko- neretvanske: već do 2008. je prikupio 54 prekršajne i 20 kaznenih prijava. Jedna od kaznenih prijava odnosila se na utaju poreza, zloporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave u tvrtki kojoj je bio direktor, druga na nasrtaj motociklom na policajca koji ga je pokušao zaustaviti zbog prometnog prekršaja u cavtatskoj uvali Tiha, treća na šverc luksuznih uvoznih vozila, dok se četvrta odnosila na malverzacije s vrijednim zemljišnim parcelama koje je oduzeo od bliske rodbine. Zanimljiv je i podatak kako je navedene parcele nakon takvog nelegalnog prisvajanja počeo javno oglašavati uz tvrdnju da su idelane za apartmanske objekte i vile jer se nalaze na obodu budućih golf- terena u Konavlima!

Nakon promatranja i vještačenja, liječnici zagrebačke klinike Vrapče su izdali potvrdu prema kojoj je bio nesposoban da prati sudske rasprave. Ipak, tijekom sudskih postupaka Antun Katušić je osuđen za više kaznenih djela, a kazne su mu kumulirane u jedinstvenu, u trajanju od pet godina. Odslužio ih je skoro u cijelosti da bi se po povratku kući smirio te posvetio obitelji i taksiranju. Međutim, pokušao se i u turističkoj djelatnosti, ali nije uspio. Ponovno nije platio porez, a naši izvori nas uvjeravaju kako je upravo porezni dug bio glavni povod da ponovno krene stranputicom. Međutim, ako se pokaže da mu je ovaj put pomagač doista bio njegov sin Antonio, odgovornost Antuna Katušića još je veća jer je na stranputicu okrenuo i svoje dijete.

#PLJAČKA# DUBROVNIK# ZRAČNA LUKA DUBROVNIK# ORUŽANA PLJAČKA# UHIĆENI OTAC I SIN# ANTUN KATUŠIĆ

Izdvojeno

03. srpanj 2020 16:11