StoryEditor
Crna kronikalažna uzbuna

Policija na Resniku pregledala Boeing koji je iz Praga letio za Split, nije pronađena bomba: Dojava o ugrozi nije potvrđena

Piše PSD
25. lipnja 2021. - 16:44

NOVO Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da u avionu koji je letio iz Praga u Split nije pronađena bomba. 

- Obavljen je pregled svih putnika i članova posade te se svi nalaze u prostorijama ZL Split. Dojava o ugrozi do ovog trenutna nije potvrđena. Rad nadležnih službi na terenu se nastavlja, javili su na Twitteru.

Potom su obavljeni i potrebni protueksplozijski pregledi zrakoplova te rendgenski pregledi prtljage – nije potvrđena dojava o ugrozi – zrakoplov je predan kapetanu. Slijedi povratak prtljage putnicima.

.........................................................................

Kako neslužbeno doznaje N1, putnički avion koji je letio na relaciji Prag - Split prizemljen je danas zbog dojave o bombi.

Avion koji je iz Praga letio za Split prizemljen je u Splitu uz obavijest pilota o stanju nužde, potvrdila je za N1 Hrvatska kontrola zračne polovide.

Kontrola zračne plovidbe ne objašnjava razloge proglašenja stanju o nuždi, no kako neslužbeno doznajemo, putnički avion koji je letio na relaciji Prag – Split prizemljen je danas zbog dojave o bombi.

Kad je avion ušao u hrvatski zračni prostor stigla je dojava o bombi. Avion je prizemljen u Zračnu luku Split, a u tijeku je provjera svih putnika.

Iz PU Splitsko-dalmatinske su potvrdili da je zrakoplov na relaciji Prag - Split sletio u zračnu luku Split te da se sukladno standardnim operativnim postupcima provjerava dojava o ugrozi koju su zaprimili. Zrakoplov je izdvojen, svi putnici su napustili zrakoplov te je postupanje svih službi na terenu u tijeku. Zračna luka nije zatvorena za promet.

Slobodna Dalmacija saznaje da se radi o avionu češkog avioprijevoznika Smartwings. 

image
Informacije o letu

Splitski aerodrom ima razrađene protokole za krizne situacije. Kako nam je rekao naš izvor, zrakopolov češke kompanije 'Smartwings' je poslan na izdvojenu poziciju, nakon čega su putnici napustili zrakoplov i trenutno traje protueksplozijski pregled.

Iz Zračna luke ne daju izjave, novinare upućuju na policiju.

- Situaciju je preuzela policija, imamo točno utvrđen protokol. Za sve ostale informacije obratite se MUP-u - kaže nam izvor sa splitskog Resnika.

Iz Splita su za svaki slučaj upućene dodatne snage policije. Neslužbeno se govori da je riječ o lažnoj uzbuni, međutim policija provjerava avion i tek će na kraju pregleda izvijestiti javnost o poduzetim radnjama i utvrđenim činjenicama.

Zrakoplov češkog prijevoznika Smartwings, Boeing 737-7Q8, reg. OK-SWW, na letu iz Praga za Split je u zračnom prostoru RH proglasio izvanredno stanje u zrakoplovu (general emergency) te u 13:27 odaslao kod transpondera 7700, piše Avioradar.

Zrakoplov je sigurno sletio na zračnu luku Resnik u 13:50 nakon čega ga je preuzela policija.

Uskoro opširnije…

Incident s avionom ‘Smartwingsa‘ 2020. godine


Smartwings je niskotarifna češka zrakoplovna kompanija sa sjedištem u Zračnoj luci Václav Havel u Pragu. Najveća je zrakoplovna kompanija u Češkoj Republici i obavlja redovne i unajmljene letove, uglavnom do odredišta za razonodu. Također daje u zakup svoje zrakoplove drugim zrakoplovnim kompanijama. Posjeduje 98 posto Czech Airlinesa, a ima podružnice u Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj.

Najpoznatija nesreća sa zrakoplovom njihove kompanije dogodila se 22. kolovoza 2019. godine, na letu Boeinga 737-800 iz Samosa u Grčkoj do Praga u Češkoj sa 170 putnika. Zrakoplov je letio na 36.000 stopa iznad Egejskog mora , oko 100 nm sjeveroistočno od Atene u Grčkoj, kada se dogodio kvar na motoru. 

Posada je srušila zrakoplov na 24.000, a da ATC nije obavijestila o nuždi, samo ih je obavijestila o "tehničkom kvaru". Umjesto da, prema postupku otkazivanja motora sleti u najbližu prikladnu zračnu luku, letačka posada je nastavila slijetanje u Prag na toj razini bez daljnjih incidenata oko 2 sata i 20 minuta kasnije.

Češka uprava za civilno zrakoplovstvo (CAA) potvrdila je tada da je pokrenuta istraga o incidentu jer nisu slijedili standardni postupak. Praška policija pokrenula je istragu o letu zbog sumnje u nemar, a interna istraga Smartwingsa degradirala je kapetana s mjesta šefa letačkih operacija.

U srpnju 2020. godine objavljeno je završno izvješće Instituta za istraživanje zračnih nesreća koji je za incident okrivio kapetana koji nije slijedio obvezne postupke, uključujući slijetanje kao najbližu moguću zračnu luku za preusmjeravanje nakon kvara motora. Unatoč izvještaju kapetan Pavel Veselý je nastavio pilotirati Smartwingsovim letovima.

item - id = 1108366
related id = 0 -> 1125983
related id = 1 -> 1125967
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2021 13:29