StoryEditor
Crna kronikaviška sutkinja odrezala kazne talijanima

Zbog četiri kašete ribe Talijani ostali bez milijun i pol eura!

Piše PSD.
10. lipnja 2011. - 17:38

Senka Acalinović, sutkinja Prekršajnog suda u Visu, nakon završenoga žurnog postupka izrekla je u srijedu navečer zaštitnu mjeru oduzimanja talijanske ribarice “Maverik” s kompletnom opremom, osim osobnih stvari četveročlane posade.

Pasquale Tesore (43), zapovjednik “Maverika”, kažnjen je zbog obavljanja gospodarskog ribolova pridnenom mrežom koćom na način koji nije u skladu s međunarodnim ugovorom na temelju kojeg bi strane, pravne ili fizičke osobe mogle obavljati gospodarski ribolov u teritorijalnom moru RH. Zbog toga djela kao i zbog nezakonitog boravka u RH kažnjen je novčanom kaznom u iznosu od 126.700 kuna.

Tesore je također, uz sudske troškove, dužan nadoknaditi štetu za ulovljenu ribu i to u iznosu od 15.740,00 kuna. Trojica članova posade zbog nezakonitog boravka u RH morat će platiti novčanu kaznu u ukupnom iznosu od 14.100 kuna.

Talijanski zapovjednik sutkinji Senki Acalinović je izjavio da se ne osjeća krivim za prekršaje koji mu se stavljaju na teret. Četvorici talijanskih ribara izrečena je zaštitna mjera protjerivanja s područja Hrvatske u trajanju od jedne godine.

Podsjećamo, posada policijskog plovila Sveti Mihovil u utorak je u tri sata ujutro zatekla talijansku ribaricu “Maverik” u obavljanju gospodarskog ribolova u akvatoriju otoka Palagruža 2,7 autičkih milja unutar teritorijalnog mora Republike Hrvatske.

Ribarica je prepraćena u višku luku, a policija je protiv zapovjednika i posade podnijela optužni prijedlog na temelju Zakona o morskom ribarstvu.

Neslužbeno, zatraženo je izricanje kazne od 260.000 kuna, ali je sutkinja izrekla znatno manji iznos. Prema nekim procjenama, vrijednost oduzete talijanske ribarice premašuje milijun i pol eura.

Među gubitke talijanske posade svakako treba uvrstiti i 530 kilograma zaplijenjene ribe koja je prodana na javnoj dražbi na viškoj rivi. Talijani su tvrdili kako su u hrvatskim vodama uhvatili samo četiri kašete ribe. Kad bi to bila istina, proizlazi da su vrlo skupo platili svoj “izlet” u hrvatske vode: zbog četiri kašete ribe izgubili su više od milijun i pol eura.

tekst i slika: b. mitraković

Viški odvjetnik

Kako doznajemo, viški odvjetnik Vladimir Vujčić, koji zastupa talijanske ribare, uložit će žalbu na izrečenu presudu.

#KOĆARICA#KOĆA#RIBARICA

Izdvojeno

05. srpanj 2020 23:04