StoryEditor
Crna kronikakazna za krađu

Zbog brusilice gotovo pregazio radnika: 69-godišnjak ukrao alat iz trgovačkog centra, sjeo u svoj Mercedes i nagazio po gasu... Osuđen je uvjetno

22. siječnja 2021. - 08:09
Na Županijskom sudu u Splitu 69-godišnjak iz Slatina kažnjen je uvjetnoPaun Paunović/Cropix

Sudac splitskoga Županijskog suda Dinko Mešin kaznio je nepravomoćnom uvjetnom presudom u utorak 69-godišnjeg D.A. iz Slatina kod Trogira, kojem se sudilo zbog razbojničke krađe, za što mu je prijetila kazna od tri do čak 12 godina zatvora jer je u djelu, kako stoji u zakonskoj kvalifikaciji, "uporabljeno kakvo oružje ili opasno oruđe".

No, D.A. naposljetku je prošao s kaznom od godinu dana zatvora, s tim da je neće odslužiti ako u roku od pet godina ne počini neko novo kazneno djelo.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva teretila ga je zbog toga jer je 19. listopada 2018. godine došao u trgovački centar "Pevec" u Kaštel Sućurcu, i to na odjel električnih alata, odakle je s police uzeo kovčeg s akumulatorskom brusilicom marke "Einhell" i baterijom ukupne vrijednosti 1359 kuna. Prema optužnici, stavio je brusilicu u kolica i odnio do otvorenog dijela trgovačkog centra, skinuo je ambalažu i brusilicu prebacio preko ograde. Potom se s praznim kolicima vratio unutar centra, ostavio ih i izišao bez da je platio brusilicu.

Ušao je u svoje vozilo Mercedes A klase i dovezao se do mjesta gdje je ostavio kovčeg s brusilicom. Stavio je kutiju u automobil te krenuo prema vratima parkinga "Peveca". Vidio je da je jedno krilo zatvoreno, a da ispred drugog stoje dva djelatnika centra. Iako su mu rukama davali "mote" da stane, Dragan je nagazio po gasu i ubrzao, a njih su se dvojica spasila bacivši se u stranu. No, guma Mercedesa ipak je prešla preko desnog stopala jednog od djelatnika ozlijedivši ga. Dakle, po optužnici, upotrijebio je opasno oruđe kako bi zadržao ukradenu stvar, što se karakterizira kao kazneno djelo razbojničke krađe.

Glasna glazba

U svojoj obrani ponovio je da je umirovljenik koji se bavi maslinarstvom i da je u centru vidio brusilicu i zapitao se može li taj stroj kidati grane maslina jer je on bolestan pa mu je to teško. Otišao je s brusilicom do vrta Centra gdje su bile neke palete na kojima je mogao isprobati kako brusilica radi i bio je, kazao je, zadovoljan viđenim. No tada je ugledao jednog poznanika kojem je rekao zašto gleda brusilicu, a ovaj mu je kazao da je to igračka i da to pusti. On je tada odbacio brusilicu, a ne zna je li pala unutar ili izvan ograde.

– Nakon toga sam napravio još đir po prodavaonici, uzeo nešto za brisače i WD 40, i to sam uredno na blagajni platio. Kad sam sjeo u automobil, sjetio sam se ove brusilice koju sam odbacio pa sam išao vidjeti je li još tamo jer mi je bilo žao da ostane tamo. Kad sam krenuo prema izlazu iz "Pevexa", vidio sam s lijeve strane lokomotivu koja je prolazila, nikog drugog nisam vidio pa sam napustio krug centra. Malo sam ubrzao kako bih prošao prije te lokomotive – kazao je na sudu. Prije toga je na ispitivanju na ŽDO-u rekao da je na vratima parkirališta vidio dva radnika, ali da je zbog žuto-zelene boje njihove uniforme mislio da se radi o radnicima "Čistoće" ili vrtlarima koji čekaju da što prije iziđe da mogu zatvoriti vrata i zato je ubrzao. Nije čuo da su išta vikali jer je operirao uho, a svirala je glasna muzika u autu i stakla su bila zatvorena.

No, sudac nije povjerovao takvoj obrani, posebice zato jer je sve zabilježeno na nadzornim kamerama trgovačkog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. veljača 2021 10:39