StoryEditorOCM
Crna kronikačeka se presuda

Završne riječi na suđenju Đekiću za teško ubojstvo supruge u ‘Lidlu‘: Plakao je žaleći sebe, a ne žrtvu. Odlučio ju je ubiti kad je shvatio da će ga napustiti

5. listopada 2022. - 16:25

Željko Đekić zvani Lika, 55-godišnjak iz Splita kojem se na splitskom Županijskom sudu sudi zbog teškog ubojstva svoje partnerice Vesne Perišić 30. studenoga 2021. godine u trgovačkom centru “Lidl” na Poljičkoj cesti, u srijedu se opet, obraćajući se u završnoj riječi sudskom vijeću na čelu sa sucem Dinkom Mešinom, plačnim glasom pokušao zapitati kako to da je zlostavljao svoju izvanbračnu suprugu i držao joj nož pod vratom, a da ona to nikad nije prijavila policiji.

Prije njega završne riječi u ovom brutalnom i mučnom, ali pravno i činjenično dosta “čistom” slučaju, izgovorila je Julijana Stipišić, zamjenica ŽDO-a koja je, uz ostalo, naglasila nekoliko puta kako Đekića nije bilo briga i nije ga briga što je svom sinu oduzeo majku, ali i “oca koji će dugo vremena biti u zatvoru”.

Tužiteljica je rekla kako je dokazano da je Đekić svoju izvanbračnu suprugu zlostavljao duže vrijeme prije ubojstva te da ju je ubio na okrutan način ubadajući je bešćutno 20 puta nožem i “ciljajući vitalne organe s ciljem da je ubije”.

Pozvala se na to da je vještak patolog dr. Antonio Alujević dan prije na raspravi kazao kako je od prvog do zadnjeg uboda nožem prošlo 16 sekundi te da su kobna tri uboda u srce i pluća nastala među posljednjima. Žrtva je trpjela “smrtni strah” i bolove koji opravdavaju kvalifikaciju teškog ubojstva.

U sudnici prikazana snimka brutalnog ubojstva u splitskom ‘Lidlu‘: Đekić je u 16 sekundi žrtvu ubo nožem 20 puta. Video nije htio gledati, sudac ga je primorao

Žrtva nije prijavljivala policiji jer se bojala

image


 

Nikola Vilić/Cropix

– A dokazali smo i da je žrtvi prije prijetio i stavljao joj nož pod vrat. Žrtva nije to prijavljivala policiji jer se bojala, ne za svoj život, nego za život svog sina i članova svoje šire obitelji. Okrivljeni je zlostavljao i svoje tada maloljetno dijete koje je ovim činom ostalo i bez majke, ali i oca. Njezina smrt bila je samo nastavak njegova dotadašnjeg iživljavanja.

Okrivljeni je na raspravama plakao, ali ne žaleći žrtvu, nego sebe i svoju tešku sudbinu. Iz groba se nitko ne vraća, a iz zatvora se može vratiti... iz groba nitko ne može komunicirati, a iz zatvora može pa makar i otežano.

Kad je shvatio da će ga ona trajno napustiti odlučio se na ovaj čin, a smrt njegova brata (19-godišnjeg brata Milenka je 26. listopada 1996. godine, ispalivši mu hitac iz pištolja u zatiljak, ubio Vinko Budiša, bivši zapovjednik Specijalne policije, koji je za to pravomoćno osuđen na, možemo slobodno reći, sramotnih četiri godine i jedanaest mjeseci zatvora – op.a.) ne može i ne smije biti razlog i opravdanje da se ubije neka druga osoba. Tražim da mu sud izrekne što dužu kaznu dugotrajnog zatvora – kazala je zamjenica Stipišić pogledavajući u Đekića kojem prijeti i do 40 godina zatvora.

Njegov odvjetnik Jakša Cvitković pokušao je, a to mu je i posao bez obzira na sve, “oboriti” teze o teškom ubojstvu navodeći riječi vještaka Alujevića prema kojima je žrtva u vrijeme ubojstva bila pod velikim duševnim uzbuđenjem i velikom navalom adrenalina koji može umanjiti osjećaj boli.

– Ne može se sa sigurnošću tvrditi da je moj branjenik prije zlostavljao žrtvu jer nije nikad prijavljen niti osuđivan, pa makar i prekršajno, za nasilje u obitelji. Da nije bilo nasilja potvrđuje u iskazima i njihov sin, kao i djelatnica skloništa za žene žrtve nasilja. Optuženi ima 55 godina i izricanje kazne blizu maksimumu bio bi za njega doživotni zatvor. Moj se klijent ničeg ne sjeća i bio je, kako su rekli vještaci, bitno smanjeno ubrojiv i obrana ne vidi postojanje otegotnih okolnosti – kazao je odvjetnik Cvitković.

Objava presude je u ponedjeljak. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 18:28