StoryEditor
Crna kronikahtio pred suca

Zavadlav doveden iz Zagreba u Split, na sudu se pojavili njegov brat Stanislav i otac Ante; Odvjetnik Šerić: Filip je bolje, i sudac je to primijetio

6. veljače 2020. - 15:18

Na splitski Županijski sud u četvrtak prijepodne, u pratnji pripadnika policijske jedinice EPZ (Ekipa za posebne zadatke) i pravosudnih policajaca, doveden je 25-godišnji Filip Zavadalav, osumnjičenik za trostruko teško ubojstvo.

Zavadlav je dopraćen iz zagrebačke Klinike za psihijatriju Vrapče, gdje se nalazi na psihijatrijskom vještačenju, a iako nije bio obavezan doći inzistirao je na tome da se pojavi na sudu pred sucem istrage Mlađanom Prvanom.

Na dokaznom ročištu pojavili su se i Filipov brat Stanislav i otac Ante, no nisu, doznajemo, svjedočili već su iskoristili zakonsku blagodat da ne svjedoče s obzirom na blisko srodstvo s okrivljenim.

Također, danas je održano i ročište za produljenje istražnog zatvora Zavadlavu, te mu je isti produljen za još dva mjeseca.

Na ročištu je bila prisutna i sudska vještakinja psihijatrica Dolores Britvić koja je procijenila da je Zavadlav sposoban pratiti događaje u sudnici.

Nakon održanog ročišta odveden je u splitski zatvor na ručak i kratki odmor te je u poslijepodnevnim satima krenuo prema Zagrebu.

- Saslušani su njegov otac i brat, no nisu davali iskaz jer su koristili blagodat nesvjedočenja. Nakon toga je održano ročište za produljenje istražnog zatvora. Prisustvovao mu je i Filip koji se nije izjašnjavao o potrebi produljavanja istražnog zatvora.

Pridružio se mojim riječima da će sud donijeti najpravilniju odluku. Filip je bolje, baš je to i sudac primjetio. Danas je procijenjeno da je raspravno sposoban, no što će biti dalje vidjet ćemo - kazao je Branko Šerić, Zavadlavov odvjetnik.

Podsjetimo, ŽDO Split je pokrenulo istragu protiv Zavadlava zbog osnovane sumnje da je 11. siječnja ove godine "prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno", protuzakonito nabavio automatsku pušku s većom količinom streljiva.

Potom je oko 15,35 sati naoružan navedenom puškom došao na predio Velog Varoša u Splitu i, kad su se u kretanju na motociklu marke Yamaha pojavili Marin Boban i Jurica Torlak, Zavdlav je prema njima ispalio više rafalnih i pojedinačnih hitaca.
Boban je umro odmah, a Torlak je u bolnici podlegao ozljedama.

Nakon toga, Zavadlav je pucao u Marina Ožića Paića zvanog Pajser koji je dozaio iz obližnje ulice na motociklu marke Suzuki.
Zavadlav je uhićen tog dana oko 18.20 sati u kafiću "Borsalino" na Skalicama.

Istražni zatvor mu je određen zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela i zbog osobito teških okolnosti počinjenja kaznenih djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2022 23:03