StoryEditor
Crna kronikasporna zakonitost dokaza?

Zašto još nije počelo suđenje za šokantno ubojstvo u Solinu? Luka Juretić brutalno je zatukao susjede; Njegov branitelj smatra da je policija 'zlorabila svoje ionako preširoke ovlasti'

Piše Vladimir Urukalo
3. listopada 2019. - 12:45
juretic00

Iako je još prije gotovo četiri mjeseca splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu protiv Luke Juretića (24) zbog teškog ubojstva Vicenca Uvodića (92) i pokušaja teškog ubojstva Senke Uvodić (87) krajem siječnja u njihovu stanu u Solinu, ona još uvijek nije postala pravomoćna.

Razlog je što je Juretićev odvjetnik Boris Majić tražio od Sudskog vijeća pod predsjedanjem sutkinje Višnje Strinić da iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoji zapisnik o pretrazi Juretićeva doma i drugih prostora.

Zbog toga se prije potvrđivanja optužnice mora provesti suđenje o zakonitosti dokaza, na kojem će svjedočiti Juretićev otac kao vlasnik stana i policajci koji su obavili pretragu.

Branitelj smatra da je pretraga nezakonita jer nije bilo sudskog naloga za nju. Ustvrdio je da policija nije imala ovlasti ući u stan Juretićeva oca jer to nitko od njih nije tražio. U spisu postoji potvrda o ulasku u tuđi stan bez naloga i u njoj je kao razlog navedeno da je "držatelj stana to tražio".

Otac doveden u zabludu?

– To je životno krajnje nelogično jer niti jedan roditelj osobe osumnjičene za tako teško kazneno djelo ne bi tako nešto sam tražio. Otac okrivljenog je od strane policijskih službenika doveden u zabludu – naglasio je odvjetnik Majić, dodajući i da je državni odvjetnik u 18.30 tog 24. siječnja ove godine bio obaviješten o počinjenju kaznenog djela te je policija mogla obaviti očevid.

Obrana smatra i da je pretraga bez naloga počela tek pet minuta prije ponoći pa je bilo dovoljno vremena da se ishodi nalog za pretragu doma.

– Nameće se zaključak da su se ovdje zlorabile ionako preširoke policijske ovlasti – tvrdi Juretićev odvjetnik.

Nazvali smo ga jučer da nam pojasni svoje tvrdnje, no nije nam ništa mogao detaljnije govoriti zbog tajnosti postupka. Napomenuo je samo kako je točno da je obrana tražila izdvajanje nezakonitih dokaza.

ŽDO, pak, smatra da je sve napravljeno sukladno zakonu i da je pretraga bez naloga izvršena jer je postojala informacija da će eventualno biti oprana odjeća koju je Juretić nosio za vrijeme počinjenja djela te se tako htjelo spriječiti uništavanje dokaza.

Njegova odjeća je naposljetku uzeta sa samog okrivljenika, dakle nije pronađena u perilici u stanu, no to se u tom trenutku nije moglo znati. Dakle, ŽDO smatra da bi za dobivanje naloga trebalo najmanje nekoliko sati i da je opasnost od uništenja dokaza teškog ubojstva bila sasvim realna pa je zato stan pretražen bez naloga.

Navodno se ne sjeća

Optužnica ga tereti da je tog poslijepodneva krajem siječnja oko 18.20 došao na vrata stana svojih susjeda, bračnog para Uvodić, pitajući da mu posude brašna. Iznenada ih je počeo udarati tupo-tvrdim predmetima te ubadati oštrim predmetom.

Batom za meso i čekićem nanio je Vicencu Uvodiću 13 udaraca po glavi i tijelu, a zatim ga ubo nožem u trbuh. Senki Uvodić je zadao više udaraca te joj pritom slomio desnu ruku i nanio teške ozljede lijeve ruke (zbog čega joj je amputiran dio jednog prsta), te modrice i ozljede glave. Nakon toga je ukrao nakit, novac i druge predmete iz stana.

Vicenco je umro na mjestu, dok je njegova supruga preminula nakon dugotrajnog liječenja.

Juretić se dosad branio tvrdeći da se ničega ne sjeća, a vještaci su utvrdili da je zločin za koji se sumnjiči počinio u potpuno ubrojivom stanju.

Također, toksikološko vještačenje pokazalo je da, u trenutku kad je brutalno čekićem izudarao i izbo dvoje starijih susjeda, nije u krvi imao niti alkohola niti je bio pod utjecajem bilo kojeg narkotika.

 

#UBOJSTVO#SOLIN#LUKA JURETIĆ

Izdvojeno

27. lipanj 2020 11:38