StoryEditor
Crna kronikaobred u kaznionici

Zašto je najzloglasniji hrvatski ubojica u zatvoru oženio djevojku koju nikad nije ni vidio, je li se zaljubio dopisujući se s njom ili ima neki skriveni motiv?

Piše Marin Dešković/JL
25. listopada 2019. - 01:32

Činjenica da je stupio u brak, jednome od najozloglašenijih hrvatskih ubojica Srđanu Mlađanu, osim osobne sreće, otvara i nekoliko novih mogućnosti za brži izlazak iz zatvora, piše Jutarnji list.

Naime, postoje tri različita pravna instituta preko kojih se nova okolnost da je netko sada oženjen, može i pravno kapitalizirati, a o svim tim pravnim lijekovima odlučuju sudovi. Prva od tih instituta je tzv. neprava obnova postupka, odnosno ono što je raniji zakon nazivao izvanredno ublažavanje kazne.

Nakon vjenčanja u zatvoru, najzloglasniji hrvatski ubojica opet se našao u fokusu javnosti; Naš novinar prisjetio se jezivog susreta: Policija je rekla da mu jednu stvar ni slučajno ne smijem kazati...

Najokrutniji hrvatski ubojica u zatvoru u Lepoglavi oženio djevojku s kojom se dopisivao iz ćelije: prvi put vidio ju je na dan vjenčanja, ceremoniji prisustvovao i jedan Splićanin​

Osuđenik može sudu koji ga je osudio, a u slučaju Mlađana to je Županijski sud u Zagrebu, podnijeti prijedlog da mu se kazna ublaži zbog činjenice da je sada oženjen, da se mora brinuti za svoju suprugu i slično. Takvi prijedlozi se temelje na činjenici da su nastupile nove okolnosti koje nisu postojale u vrijeme izricanja presude. O prijedlogu odlučuje izvanraspravno vijeće, a na odluku vijeća postoji pravo žalbe Vrhovnom sudu. Drugi institut je prijedlog za prekid kazne. Mlađan od suca izvršenja Županijskoga suda u Varaždinu može tražiti da mu se privremeno prekine izdržavanje kazne u Lepoglavi kako bi npr. bio sa svojom suprugom.

Prekid se, piše Jutarnji list, ne uračunava u izdržanu kaznu, a nakon njega se osuđenik mora vratiti u kaznionicu. Treći institut je zahtjev za prijevremeni otpust koji Mlađan može tražiti također od suca izvršenja Županijskoga suda u Varaždinu. Riječ je o institutu koji dozvoljava zatvoreniku da nakon pola izdržane kazne traži da mu se ostatak izdržavanja ostatka kazne daje uvjetno, odnosno da ga provede na slobodi ako ne počini novo kazneno djelo, ili ne prekrši uvjete - poput javljanja sucu izvršenja, zabrane napuštanja mjesta boravka i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2021 05:13