StoryEditorOCM
Crna kronikaOBA NA BILICAMA

Zapljena speeda u Splitu: Zeba preuzeo na sebe svu drogu nađenu ispod sjedala u BMW-u, Čuka ipak nije izašao na slobodu

12. ožujka 2024. - 20:49

Odlukom suca istrage Županijskog suda u Splitu Nenada Zebić (42) zvani Zeba i Tonči Čulić (30) zvani Čuka, oba iz Splita, sprovedeni su u zatvor na splitskim Bilicama. Nad njima je određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, nakon što su u nedjelju uhićeni s malo manje od kilograma amfetamina speed u BMW-u "trici" u kojem su zaustavljeni.

Kako saznajemo, Nenad Zebić je tijekom ispitivanja na Općinskom državnom odvjetništvu Split priznao da je droga njegova i time preuzeo svu krivnju na sebe. Nije tražio odvjetnika da ga zastupa već je sam iznio obranu.

Tonči Čulić je kazao kako nije znao za speed u automobilu kojim je upravljao Nenad Zebić. Našli su se tog dana zbog dogovora oko jednog automobila kada ih je zaskočila policija.

Unatoč takvim obranama, tužiteljstvo ih obojicu sumnjiči da su zajednički i dogovorno posjedovali 903 grama amfetamina radi prodaje. Stoga su i za obojicu tražili i dobili istražni zatvor.

image

Nenad Zebić na objavi presude 2010. godine kada je priznao da je šef ‘zločinačke‘

Duje Klarić/Cropix

Čulićevu obranu preuzeo je odvjetnik Vinko Gulišija, koji je najavio žalbu na istražni zatvor i rješenje o istrazi.

- Za mog klijenta ne postoji osnova sumnje da je počinio kazneno djelo, što proizlazi iz obrana obojice uhićenih. Isto tako je neosnovano zadržan u istražnom zatvoru što ću i navesti u žalbi kada dobijem pisani otpravak odluke - kazao je odvjetnik.

Droga je pronađena ispod suvozačkog sjedišta, a zbog izjava obojice privedenih za očekivati je kako će se u nastavku istrage napraviti DKT vještačenje. Radi se o vještačenju kojim će se na paketu u kojem je bio spakiran speed tražiti papilarne linije tj. otiske prstiju.

Sve uzorke koje nađu će usporediti s otiscima oba uhićena što će također utjecat na daljnji tijek postupka. Dvojica su uhićena u nedjelju oko 15 sati kada su zaustavljeni na području Trstenika u BMW-u u kojem su inspektori Službe kriminaliteta droga uočili u vozilu crnu vrećicu za koju su sumnjali da se u njoj nalazi droga.

Na temelju naredbe suda obavljena je pretraga vozila i u njemu je pronađeno 903 grama droge amfetamin vakuumiran u prozirnoj foliji i omotan crnom vrećicom. istražni zatvor nad obojicom je određen jer imaju dosjee koji opravdavaju takvu odluku. Nenad Zebić je već osuđivan kao prvi čovjek zločinačke organizacije koja je po Splitu i okolici prodavala heroin.

image

Splitska policija zaplijenila je 903 grama amfetamina speed pakiranog u vanjsku crnu i unutarnju prozirnu vrećicu

PU SD

Imao je 10 ljudi ispod sebe koji su raspačavali “žuto”, a nakon nagodbe s USKOK-om 2020. godine dobio je šest godina zatvora.  Tonči Čulić je u ožujku 2019. godine s Mihom Frančeskijem, zvanim Miho Munja, u Krležinoj ulici u Splitu drogiran pucao u 57-godišnjeg veterana Četvrte brigade i njegovog sina.

Obojica su se nagodila, Frančeski na četiri godine zatvora zbog pokušaja ubojstva oca, kojeg je pogodio u preponu i natkoljenicu. Tonći Čulić je za pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede sinu veterana, kojeg je udarao pištoljem po glavi i ranio ga u potkoljenicu, dobio deset mjeseci zatvora te 10 mjeseci uvjetnog zatvora s rokom kušnje od tri godine.

U dva mjeseca 269 zapljena droge

Od početka godine do danas policijski službenici PU splitsko-dalmatinske, nakon pronalaska i oduzimanje droge onemogućili su osobe u daljnjoj preprodaji droge i podnijeli 25 kaznenih prijava zbog neovlaštene proizvodnju i prometa drogama.

U prva dva mjeseca 2024. godine ostvarili su 296 zapljena različitih vrsta droge. Tijekom 2023.godine policijski službenici su ostvarili 2.349 zapljena različitih vrsta droge, što je 31 posto više u odnosu na 2022. godinu.

U istom razdoblju je podneseno 269 kaznenih prijava vezano uz kazneno djelo neovlaštena proizvodnja i promet drogama, što je za 38 posto više u odnosu na 2022. godinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:23