StoryEditor
Crna kronikamilijuni od heroina

Zaokret na suđenju korčulanskom dileru i šefu zločinačke organizacije: deset godina nakon uhićenja izmijenjena optužnica protiv Cvika

17. listopada 2018. - 18:34

Na Županijskom sudu u Splitu odlučivalo se o osnovanosti optužnice protiv Jakše Cvitanovića Cvika s Korčule i njegova brata Mirjana Cvitanovića zbog pranja novca zaradenog preprodajom heroina.

USKOK je odlučio izmijeniti dio optužnice za koji odlukom Vrhovnog suda nije opstala okrivljujuća presuda deset godina nakon Cvitanovićeva uhićenja u Splitu.

Jakša Cvitanović je uhićen početkom 2007. godine nakon šest mjeseci bijega, a ostalih 15 osoba koje je USKOK povezao s njim i dilanjem droge uhićeni su i pritvoreni ranije. Tijekom 2010. godine je na splitskom sudu osuđen zbog ustrojavanja zločinačke organizacije na otoku Korčula koja se bavila preprodajom heroina od početka 2003. godine do rujna 2006. godine uz zaradu od 7 milijuna kuna. U svoju skupinu dilera regrutirao je i brata Mirjana Cvitanovića te još 14 ovisnika od kojih je jedna bila i Želita Tomić, kasnije krunski svjedok protiv većine.

Za dilanje heroina su svi proglašeni krivim, a on i brat su osuđeni i za pranje novca. Dvije godine kasnije Vrhovni sud je dio presude potvrdio, a dio ukinuo. Potvrđen je dio presude u kojem se Cvitanović osudio za ustrojavanje zločinačke organizacije i dilanje droge za što je dobio 8 godina zatvora te presuda protiv brata mu Mirjana i još šest osoba za dilanje u sklopu udruge na kazne zatvora od 3 i pol do četiri godine.

Ukinut je dio presude koji se odnosio na pranje novca za oba brata Cvitanovića te za sedmoricu optuženika zbog dilanja u zločinačkoj udruzi. Što se tiče pranja novca, Vrhovni sud je smatrao kako USKOK nije iznio dokaze da su Cvitanović i njegov brat trošenjem novca od dilanja pokušali prikriti način na koji su ga zaradili. U svojoj odluci naveli su kako na suđenju nije za Cvika i njegova brata dokazan "dodatni intelektualni napor da se prikrije novac zarađen od droge". Stoga su naložili novo suđenje koje nije zakazano godinama da bi se prošle godine kada je zakazan početak suđenja USKOK odlučio na izmjenu optužnice.

Optužni akt je promijenjen na način koji bi USKOK-u dao više manevarskog prostora za dobivanje osuđujuće presude.

Izmijenjenu optužnicu raspravni sudac je stoga uputio Optužnom vijeću kako bi oni odlučili o njenoj osnovanosti. Sjednica je održana u utorak, a kako nije javna, odluka će biti objavljena tek nakon što se obavijeste sve stranke u postupku
Osim braće Cvitanović koji su odslužili kazne za dilanje, a za pranje novca više od desetljeća čekaju rasplet slučaja, još veće žrtve te situacije su sedmorica iz Cvikove skupine: Mirsad Agović, Ivana Padovan, Andreja Andreis, Ivana Andreis, Goran Surjan, Ivo Surjan i Kristina Dragojević.

Njihove presude za dilanje u rasponu od godine i deset mjeseci do dvije godine su također ukinute 2012. godine kao i ona za pranje novca. Vrhovni sud je smatrao da nije dovoljan dokaz protiv njih jedan jedini iskaz koji tereti svakog od njih, a radilo se o iskazu prikrivenog svjedoka. Sve do danas oni čekaju priliku da se ponovno procijeni njihova krivnja i uloga u zločinačkoj organizaciji.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. rujan 2020 22:35