StoryEditor
Crna kronikaŽRTVA SUSTAVA

Zakazali DORH, suci, zatvorska uprava: Kristian Vukasović umro je zbog - pet izgorenih maslina!; Mladić se od straha noćima tresao u krevetu na Bilicama, borio se sa suicidalnim mislima...

27. kolovoza 2019. - 23:55

Tijekom boravka u istražnom zatvoru na splitskim Bilicama Kristian Vukasović (18) se noćima tresao na svom krevetu u ćeliji, u grčevitom strahu zbog okruženja u kojem se nalazio. Mladić, kojem je dijagnosticiran teži invaliditet, nije mogao podnijeti priče o ubojstvima i nasilju te činjenicu da mu se stalno produljivao boravak u toj ustanovi. Tri puta je zbog suicidalnih misli odveden u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj u Zagrebu tijekom travnja, svibnja i lipnja.

Unatoč teškom psihičkom stanju svaki put je vraćen na Bilice, odakle je izašao na nosilima u komi početkom kolovoza kada je prevezen u KBC Split gdje je preminuo prošlu subotu. Sada pokojni Kristian Vukasović je zapalio pet maslina, nekoliko stabala bora te dva hektara samonikle trave i niskog raslinja.

Prvi put je u bolnicu u Zagrebu odveden deset dana nakon zatvaranja na Bilicama jer je za doručkom kazao kako razmišlja da se ubije.
- Njemu vam je bilo psihički grozno teško u ćeliji u Splitu, bio je sa šest drugih zatvorenika od kojih je jedan “šef”, kako je i uobičajeno u zatvoru. On određuje što će se gledati na televiziji i gdje će tko sjediti i ležati. Kristian je bio od svega u stalnoj panici, a pogotovo jer se stalno pričalo o nasilnim kaznenim djelima. Bojao se tih priča i to mu je budilo nemir zbog kojeg nije mogao spavati.

Zato mu je dolazilo da sebi naudi što je i priznao pa su ga odveli u zatvorsku bolnicu. Ispričao je da su ga u Zagrebu vezivali za krevet kako ne bi sebi što napravio, ali mu je tamo bilo dobro jer je lakše nego u Splitu dolazio do psihijatra. Od razgovora s njim mu je uvijek bilo lakše - saznajemo od dobro upućene osobe koja zbog svoje sigurnosti ne želi izlaziti u javnost s identitetom.

Kristian Vukasović s Bilica se nikad nije vratio kući: pod čudnim okolnostima pao je u komu i preminuo u bolnici; Tko je mladića s posebnim potrebama strpao u zatvor s najgorim kriminalcima?!

Osamnaestogodišnjak dovezen iz zatvora u splitsku bolnicu, pao u komu i preminuo; Odvjetnik obitelji: Dogodila se tragedija, okolnosti su čudne. Sigurno se radi o propustu, samo je pitanje čijem​

Iz zatvorske bolnice je otpušten nakon dva tjedna kada su zaključili da mu se poboljšalo psihičko stanje. Vraćen je na Bilice u ćeliju odakle ga u roku od nekoliko dana opet šalju u zatvorsku bolnicu smatrajući kako je prerano otpušten iz nje. Tijekom boravka u Zagrebu izrezao se po podlakticama te mu je ozljede pregledao kirurg. Zbog tog incidenta je ponovno vezan za krevet, remenjem na rukama i nogama. Dijagnosticiraju mu suicidalne porive i procjenjuju kako je okidač aktualni sudski postupak i boravak u zatvoru. Do polovice svibnja boravi u zatvorskoj bolnici te ponovno ide u Split.

U međuvremenu je Kristian osuđen na osam mjeseci zatvora na Općinskom sudu u Splitu nakon priznanja optužbe državnom odvjetništvu na čiji zahtjev mu je produljen istražni zatvor. S obzirom na njegovu dob, dijagnozu djeteta s teškoćama u razvoju, hiperaktivnost, piromaniju, teškoće u kontrolama poriva, dijagnosticiranim težim invaliditetom uz prijeku potrebu za pomoć i njegu u punom opsegu zbog tjelesnih i mentalnih oštećenja, nejasna je ustrajnost kojom je iz zatvorske bolnice vraćan u zatvorsku ćeliju.

Nejasna je i ustrajnost suda, i Općinskog u Županijskog u Splitu te državnog odvjetništva na smještaju u zatvorsku ustanovu bez obzira što ih pokriva nalaz i mišljenje vještaka u kaznenom postupku.

U odlukama o istražnom zatvoru stalno su se pozivali na nalaz psihijatra prema kojem je navedeno da ima poremećaj piromanije zbog kojeg će ponoviti kazeno djelo. Taj dio medicinske dokumentacije je jedino što se uzelo u obzir, sve ostalo od Kristianovih nalaza je zanemareno. 

DORH i Ministarstvo pravosuđa o tragičnoj smrti 18-godišnjeg mladića: 'Kristian je imao branitelja, a istražni zatvor i kaznu zatvora odredio je sud. Na Bilicama do sada nisu utvrđene nepravilnosti...'

Ustrajnost na represiji je trajala do početka kolovoza kada je iz zatvora na Bilicama hitno prevezen u splitsku bolnicu nepokretan i nekontaktibilan. U pomoć su zvali cimeri iz njegove ćelije kada su vidjeli u kakvom je stanju. Tada je ukinut istražni zatvor na žalbu njegovog odvjetnika. Na presudu o zatvorskoj kazni sukladno odluci suda iz lipnja nije bilo žalbe tako da je ona pravovaljana, iako pravomoćnost nije formalno utvrđena.

Kristianov otac mu je u bolnici u Splitu primijetio modrice na donjem dijelu trbuha i prepona. Međutim, prilikom prijema u KBC Split dežurni liječnik nije uočio znakove kaznenog djela. Modrice su navodno nastale ranije, a Kristian nije imao ni unutarnje krvarenje koje bi ukazivalo na posljedice udaraca. Tada je splitska policija obavijestila državno odvjetništvo o situaciji, a tri tjedna kasnije Kristian je preminuo. Ako modrice i nisu prouzrokovale teško stanje i posljedično smrt mladića, ostaje činjenica da su nastale tijekom boravka u istražnom zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2021 21:13