StoryEditorOCM
Crna kronikavikend akcija

Zabrinjavajući trend na dalmatinskim cestama: opet ‘palo‘ 8 ponavljača, policija traži zatvor, a sud ih pusti na slobodu

Piše Marko Didić
14. listopada 2024. - 13:59

Nitko ne voli "ponavljače", pa ni djelatnici PU splitsko-dalmatinske koji su tijekom vikenda na cestama pod svojom ingerencijom zatekli čak osam ponavljača prometnih prekršaja.

Četiri "ponavljača" su opet pala u Splitu, dvojica na području Kaštela te jedan u Omišu i Trogiru. Oni su svi nakon obrade odvedeni na Općinski prekršajni sud. Dvojica od njih su odmah završila u zatvoru na Bilicama (jedan na 11, drugi na pet dana), dok ih je čak šestero pušteno da se brane sa slobode. 

U Splitu su policajci u subotu oko 1.30 sati najprije zaustavili 53-godišnjeg vozača kojemu je utvrđeno da je upravljao vozilom pod utjecajem alkohola od 2,24 g/kg. Policija je tražila izricanje kazne zatvora od 60 dana i zabranu upravljanja vozilom, no on je nakon saslušanja pušten na slobodu, a prijava ide u redovnu proceduru.

image
Vlado Kos/Cropix

Sat i deset minuta nakon toga zaustavljen je 49-godišnjak koji je upravljao vozilom iako mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja, s koncentracijom alkohola od 1,18 g/kg.

S obzirom na to da se radi o ponavljaču u činjenju prometnih prekršaja zatraženo je da mu se odredi zadržavanje, izrekne kazna zatvora od 60 dana i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 12 mjeseci. Nakon saslušanja je pušten na slobodu.

Bez dozvole, krivotvorene oznake...

Usred bijela dana u Splitu, točnije oko 14.50 sati, u Splitu je zaustavljeno vozilo kojim je upravljao 51-godišnjak. Utvrđeno je da upravlja vozilom iako mu je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih 12 negativnih bodova. Upravljao je navedenim vozilom iako mu je isteklo važenje prometne dozvole više od 15 dana, a izvršenim pregledom vozila utvrđeno je kako je na istom polomljen desni vanjski retrovizor te mu nedostaje zrcalo, a uočeno je i oštećenje prednjeg branika vozila kojim je u potpunosti izbačen iz ležišta (obješen na špagu), što pravilnikom o tehničkim pregledima vozila čini opasan tehnički nedostatak.

image
Željko Hajdinjak/Cropix

Vozač je doveden u službene prostorije i privremeno mu je oduzeto vozilo. Uz optužni prijedlog u kojem je predloženo zadržavanje jer je ponavljač u počinjenju teških prometnih prekršaja, zatraženo je da mu se izrekne kazna zatvora od 45 dana, novčana kazna od 540 eura i da mu se oduzme vozilo. Nakon saslušanja sud ga je pustio na slobodu.

U subotu na području Splita, oko 21.30 sati, zaustavljen je motocikl kojim je upravljao 32-godišnjak na kojem su se nalazile krivotvorene registarske oznake, kod sebe nije imao važeću prometnu dozvolu za vozilo kojim upravlja, važenje prometne dozvole je isteklo za više od 15 dana, a nije sklopio ugovor o obveznom osiguranju u prometu. Također, upravljao je motociklom prije ponovnog stjecanja prava na upravljanje.

S obzirom na to da je recidivist u činjenju teških prometnih prekršaja uhićen je i uz optužni prijedlog odveden na Općinski prekršajni sud. Motocikl mu je privremeno oduzet, kao i registarske oznake. U optužnom prijedlogu zatraženo je zadržavanje, izricanje kazne zatvora od 60 dana, novčana kazna od 800 eura i da mu se trajno oduzme motocikl. Nakon saslušanja sud je okrivljenika pustio na slobodu.

image
Josko Šupić/Cropix/Ilustracija

‘Ponavljač‘ s više od dva promila u krvi

Već u petak oko 23 sata u Kaštel Sućurcu  "pao" je prvi vikend-recidivist. Dovoljno je reći da iako ima 41-godinu upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje vozilom bilo koje kategorije. Prilikom zaustavljanja nije imao ni osobnu iskaznicu, ali je imao 1,73 promila alkohola. Policija  je u optužnom prijedlogu od suda zatražila da mu se odredi zadržavanje zbog toga jer je ponavljač u činjenju prometnih prekršaja, da mu se izrekne kazna zatvor od 120 dana i novčana kazna, kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije 24 mjeseca i oduzme trajno vozilo. Određeno mu je zadržavanje u trajanju od 11 dana nakon čega je predan u Zatvor u Split.

Tri sata kasnije u obližnjem Kaštel Lukšiću, zatečen je u subotu u dva sata iza ponoći 52-godišnjak koji je vozio s 2,08 promila alkohola i prije stjecanja prava na upravljanje. Doveden je u službene prostorije, uhićen i smješten u prostorije policije do otrježnjenja.

U optužnom prijedlogu zatraženo je njegovo zadržavanje, s obzirom na to da se radi o ponavljaču teških prometnih prekršaja, izricanje kazne zatvora u trajanju od 60 dana i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od 12 mjeseci. Uz optužni prijedlog odveden je na sud. Određeno mu je zadržavanje u trajanju od 5 dana nakon čega je predan u Zatvor u Splitu. 

image
Matija Djanješić/Cropix

Odbio test na droge

U nedjelju, pola sata iza ponoći na području Omiša zaustavljeno je vozilo kojim je upravljao 47-godišnjak. Policijski službenici utvrdili su da je muškarac upravljao vozilom za vrijeme dok mu je na snazi zabrana upravljanja motornim vozilom B kategorije. Odbio je ispitivanje radi utvrđivanja prisustva u organizmu droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja  vozilom i isti kod sebe prilikom upravljanja navedenim vozilom nije imao vozačku dozvolu.

Doveden je u službene prostorije, uhićen i s obzirom na to da se radi o višestrukom recidivistu koji je upravljao vozilom unatoč zabrani, odveden je na Općinski prekršajni sud. Zatraženo je zadržavanje s obzirom na to da je osoba do sada počinila veliki broj teških prometnih prekršaja, a u posljednja četiri mjeseca pet je puta bio sankcioniran zbog prometnih prekršaja. Zatraženo je i da se kazni kaznom zatvora od 60 dana. Nakon saslušanja, sud ga je pustio na slobodu

U nedjelju, oko 1.30 sati u Trogiru zaustavljeno je vozilo kojim je upravljao 38-godišnjak. Alkotestiran je i izmjerena mu je koncentracija od 1,53 g/kg. Smješten je u prostorije policije do otrježnjenja. S obzirom na to da je do sada tri puta sankcioniran zbog vožnje u alkoholiziranom stanju uz optužni prijedlog odveden je na Općinski prekršajni sud. Zatraženo je da mu se odredi zadržavanje i izrekne kazna zatvora u trajanju od 15 dana. Nakon saslušanja sud je okrivljenika pustio na slobodu.

Da parafraziramo onu staru, splitska policija drumom, a pravosuđe šumom. Jer očito je da se vozače koji ugrožavaju druge sudionike u prometu olako pušta na slobodu i kad su uhvaćeni u recidivima opasnim po život. 

image
Željko Puhovski/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 14:03