StoryEditor

ZABORAVLJENI SLUČAJEVI Specijalni tim tragat će za stotinama nekažnjenih ubojica

Piše PSD.
25. rujna 2011. - 18:42
Što reći ljudima koji deset i više godina čekaju, a još nisu i možda nikad neće dočekati da doznaju barem ime ubojice svojih bližnjih? Možda im Ranko Ostojić, ako postane novi ministar policije, “ulije” novu nadu, s obzirom na to da je najavio kako će, u slučaju pobjede na izborima, osnovati odjel za zaboravljene, odnosno “hladne” slučajeve.

Ako je suditi prema MUP-ovim statistikama prošlog desetljeća, novooformljeni tim imat će pune ruke posla jer su samo u tom razdoblju na području Hrvatske počinjena 774 ubojstva, a za njih 52 još uvijek nitko nije odgovarao. A ako se “zagrebe” 50 godina unatrag, statistike govore da nekoliko stotina ubojica u Lijepoj našoj zapravo nikada nije pronađeno.

I dok su među neriješenim ubojstvima najbrojnija ubojstva osoba srpske nacionalnosti u ratnim godinama kao i mafijaška smaknuća, takozvana civilna ubojstva običnih građana nimalo ne zaostaju. Prema teritorijalnoj rasprostranjenosti, u prošlom desetljeću najviše nepoznatih ubojica ostalo je na području PU zagrebačke - čak njih 24.

Zatim slijede PU osječko-baranjska, devet, PU primorsko-goranska, pet, PU brodsko-posavska, tri, te PU međimurska i splitsko-dalmatinska sa po dva. U tom istom razdoblju u 38 slučajeva koristilo se vatreno oružje ili eksploziv, sedam je bilo brutalnih premlaćivanja, u četiri je smrt nastupila udarcem tupim predmetom, dok su u tri navrata kobni bili ubodi nožem.

Statistika, iako uvelike bolja nego u vihoru rata, nije nikakva utjeha obiteljima koji i dalje očekuju pomak u istrazi. Jedan od slučajeva na kojem već 21 godinu stoji znak upitnika jest ubojstvo zadarskog policajca Gorana Alavanje, Srbina iz zadarskog zaleđa dok je patrolirao cestom kod Gornjeg Knina. Zadarski istražitelji službeno su objavili da je u policijsku ophodnju pucao izvjesni Ličina, vozač kamiona iz Gračaca, smatrajući Alavanju srpskim izdajnikom u novoj policijskoj uniformi s hrvatskom šahovnicom.

Međutim, iz policijske statistike se vidi da identitet likvidatora nikada nije utvrđen te da je priča o kamiondžiji poslužila za smirivanje javnosti. Iz novinarskih i policijskih arhiva izdvojili smo, osim gore navedenog, još 14 slučajeva neriješenih ubojstava, odnosno slučajeva u kojima obitelji žrtava još uvijek čekaju pravu istinu. Hoće li im je budući odjel i donijeti, tek će se vidjeti.

hajdi karakaš jakubin

Nikola Lisičar

Čelnik “Montmontaže” Nikola Lisičar umro je 15. veljače 2006. na bolničkoj postelji gdje je završio nakon što ga je dva tjedna prije toga nepoznati napadač ranio ispred kuće u zagrebačkoj Dubravi. Ubojici se zaglavio pištolj, pa je ispalio samo jedan hitac. Istražiteljima je ozlijeđeni Lisičar opisao napadača i rekao da ga nikada nije vidio. Istraga je bez tragova zapela u slijepoj ulici.


Milan Krivokuća

Šefu sindikata strojovođa HŽ-a Milanu Krivokući život se ugasio 17. studenog 1992. godine. Izboden je nožem na pragu svojeg doma u Velikoj Gorici, a spekuliralo se da su ubojicu angažirale političke strukture ne bi li se osvetile za njegov sindikalni i politički angažman. U konačnici su se tračevi u krugu HŽ-a toliko rasplamsali da je jedan tajni agent prvog šefa UNS-a Josipa Manolića pred Saborskim odborom za nacionalnu sigurnost upro u Vladimira Šeksa kao naručitelja ubojstva.


Ibrahim Dedić

Dedić je izrešetan u srpnju 1999. pred dizalom u ulazu u zgradu u zagrebačkim Donjim Sveticama. Na tijelu je pronađeno dvadesetak ustrijelno-prostrijelnih rana, te jedna rana glave. Navodno su ga dočekala trojica muškaraca, ubila ga i pobjegla crnim BMW-om njemačkih registracija. Pokojni bankar, poznat po aferi s tolarima, svojedobno je pričao kako su njegovi ljudi lomili prste i davili u bačvi vode dužnike kako bi ih prisilili da vrate novac. Na bankara je pucano i u siječnju 1998. godine, kada mu je metak prostrijelio vrat. Ni za pokušaj ubojstva ni za ubojstvo nije otkriven počinitelj.


Dino Pokrovac

Tko je ubio nogometnog menadžera i bivšeg kamatara Dinu Pokrovca u lipnju 2005. godine još je tajna. Likvidiran je na ulazu u zgradu na zagrebačkoj Trnovčici iz pištolja s prigušivačem. Nekoliko hitaca završilo je u tijelu, a za kraj još nekoliko u glavi. Ubojica ili više njih nekoliko dana prije izbušili su rupu na staklu kako bi mogli otvoriti vrata bez ključa. Šest mjeseci prije toga mercedes je Pokrovcu odletio u zrak, a on je tada tvrdio da se auto sam zapalio. Radio je svašta - od nogometnog menadžera do vođenja autopraonice i lokala.


Marijana Jerković

U ožujku 2002. u svojem uredu u središtu Splita brutalno je zaklana agentica za nekretnine Marijana Jerković (24). Marijana je navodno otkrila lažirane potpise na ugovorima o skrbništvu nad starijom osobom i nezakonit posao kojim si je jedan ugledni Splićanin priskrbio kuću i zemljište na atraktivnoj lokaciji.


Ivan Čajić

Zagonetna je i smrt pomorca Ivana Čajića, inženjera za telekomunikacije iz Kaštel Lukšića, čiji je krvavi leš pronađen krajem siječnja 1996. godine na livadi nedaleko od njegove kuće u Gradcu. Ubojica je Čajiću zadao nekoliko smrtnih uboda nožem te ga na kraju odjenuo u čistu odjeću, dok je njegovu krvavu košulju i hlače ostavio na stolici u kući.


Ivan Budimir

Život vlasnika zagrebačkog lokala “Broadway” Ivana Budimira, koji se bavio i kamatarenjem, ugasio se krajem siječnja 2005. u gluho doba noći na ulazu u stambenu zgradu dok se vraćao iz svojeg lokala. Njegovo mrtvo tijelo pronašla je supruga, a iako je pokraj prostrijeljenog leša u snijegu osim čahura nađena i muška naušnica, njezin vlasnik i danas je nepoznat.


Perica Sedlić

Svoj 19. rođendan nije dočekao Perica Sedlić u kojega je sredinom svibnja 2000. godine u vozilu netko ispalio smrtonosne hice u glavu. Bilo je to na raskrižju zagrebačke Slavonske i Čavićeve ulice. Sedlić je sletio s ceste te je u bolnici par sati kasnije umro. Majka i otac, koji je radio u policiji, bili su uvjereni da je ubojica njihovog Pericu zamijenio s nekim drugim.


Stjepan Šutalo

Susjedi su prespavali i ubojstvo 65-godišnjeg Stjepana Šutala koji je mrtav pronađen u svom podstanarskom stanu u metkovskom prigradskom naselju Jerkovac gdje ga je, lisičinama privezanog za stolicu i usta prekrivenih ljepljivom trakom, pronašla dugogodišnja stanodavka. Pretpostavlja se da prvo opljačkan, a potom i ubijen.


Pero Martić i Jadranka Modrić

Suvlasnik poker-automat kluba “City” Pero Martić i njegova ljubavnica Jadranka Modrić ubijeni su u ožujku 2004. godine u Osijeku. Pet hitaca u prsa i trbuh presudilo je Martiću, dok je Modrićeva usmrćena jednim hicem u prsa. Nagađalo se i kako je ubojica netko od Martićevih dužnika jer su u njegovu automat-klubu mnogi prokockali sve, pa i kuće.


Cvetko Simić

Leš bez glave, nogu i ruku pronađen u Jarunskom jezeru u ožujku 2010. šokirao je sve. Tko je precizno iskasapio srbijanskog narkodilera Cvetka Simića, čije su noge i glava pronađeni nakon nekog vremena u jezeru, muči i dalje policiju. Na njegovim odrezanim nogama uočene su rezne rane koje su mu zadane za života, što svjedoči da su ga ubojice zvjerski mučili.


Antonia Bilić

Slučaj Drnišanke Antonije Bilić, zbog kojega se čak ispraznilo jezero, i dalje golica istražitelje više zemalja. Je li riječ o otmici, ubojstvu ili je, pak, nešto treće u pitanju, pokušava se doznati od Dragana Paravinje, uhićenog kamiondžije koji “broji” dane u šibenskom pritvoru. Vuče za nos cijeli državni aparat tvrdeći, unatoč prvobitnom priznanju, da srednjoškolku nije ubio.


Shpejtim Taqi

Shpejtim Taqi izrešetan je u srpnju 1997. na križanju Selske i Zagorske ulice u Zagrebu, a njegov ubojica je sjedio na stražnjem sjedištu motocikla koji je stao uz Taqijev auto na semaforu. Govorio je da će se osvetiti Ivanu Šakoti (ubijen iz snajpera mjesec dana ranije ispred kafića “Kvak” u Zagrebu iako je na sebi imao pancirku i bio u društvu s Taqijem, o.pa) ali se netko očito pobrinuo da to ne učini. Izrešetan je hicima iz automatske puške dok je čekao zeleno svjetlo na semaforu. Nagađalo se čak da mu je Šakota rekao ime svojeg ubojice prije negoli je izdahnuo. Ubojica je bio na motociklu koji je kasnije pronađen u garaži koju su navodno koristili pripadnici tzv. zločinačke organizacije. Optužnica je za to ubojstvo teretila Rajka Momčilovića, no ništa nije dokazano. Dan nakon Taqijeva ubojstva života je lišen i Nebojša Ćuk u svojoj kući u Svetoj Nedjelji.


Željko Bilen

Pred djevojkom i prijateljem na autobusnoj postaji u Sesvetama, hicima iz pištolja 11. studenoga 2003. ubijen je Željko Bilen, popularni Štef iz serije “Smogovci”. Jedna od verzija bila je osveta sesvetskog podzemlja koje je “drukao”, a druga ga je, pak, dovodila u vezu s većim narkodilerom Petrirom Atlijom kojem je samo dan ranije pred kućom bačena bomba.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2022 20:22